fbpx

Poredstavljen Ducati Desmosedici Stradale V4 agregat

Dosta dugo se već priča i najavljuje nova V4 pogonska jedinica iz Ducatija, a sada su konačno otkriveni i detalji

Nekada moraju da se sklope kockice, a Ducatiju su se sklopile taman kada je trebalo. U trenutku kada Ducati Racing i Dovizioso imaju izgledne šanse da osvoje toliko željenu tituli šampiona sveta u Moto GP-u, predstavljen je i novi, dugo očekivani i najavljivani V4 agregat. Desmosedici Stradale će pokretati novu generaciju Ducati suspersportista, a u sebi sadrži, naravno prilagođenu, tehnologiju koja se koristi za trkačkoj stazi.

Foto: Ducati

Da li će Ducati doći do svetske titule tek ćemo videti, ali novi agregat će sigurno ući u istoriju fabrike iz Bologne. Desmosedici Stradale će biti prvi četvorocilindarski agregat koji će biti ugrađen u jedan serijski Ducati motocikl. Zbog toga ima osnove izjava Claudija Domenicalija prvog čoveka Ducatija, koj je na promociji agregata naglasio da fabrika ovim ulazi u jedno potpuno novo poglavlje, koje pokazuje kako treba da funkcioniše transfer znanja i iskustava sa trkačke staze na serijski motocikl. Ujedno, Domenicali je najavio da će novi Panigale V4 biti premijerno predstavljen u Milanu na EICMA 2017.

Foto: Ducati

Iako je Desmosedici Stradale derivat trkačkog motora, ipak je prilagođen drumskoj upotrebi, naročito što se tiče elastičnosti u zoni srednjih brojeva obrtaja, kao i velikog obrtnog momenta na niskim obtajima. Radna zapermina V4 je 1103cm³ a pri 13.000 o/min ima preko 210KS. Maksimalni obrtni moment je 120 Nm u rasponu od 8.750 do 12.250 o/min. U toku je završni razvoj i agregata sa manje od 1000 cm³, koji e vrteti na većem broju obrtaja i biće još više orijentisan trkačkoj stazi. Ova pogonska jedinica pružiće osnovu za agregat koji će biti homologovan za Superbike šampionat, i takmičiti se u sezoni 2019. godinu dana nakom prestavljanja serijskog modela, u skladu sa Ducatijevom tradicijom.

Foto: Ducati

Kao i kod trkačkih agregata radilica se okreće u kontra smeru što smanjuje ukupne žiroskopske efekte, koji utiču na upravljivost motocikla. Velike pesnice kolenastog vatila su smaknute za 70° kao na Desmosedici GP, a upotrebljen je i Twin Pulse raspored paljenja, koji obezbeđuje isporuku snage koja se može kontrolisati i optimizuje trakciju pri dodavanju gasa na izlasku iz krivine, ponatu kao Big Bang efekat. Ovaj raspored paljenja obezediće i prepoznatljiv i jedinsven zvuk novom Panigaleu.
Cilindri su smešteni pod uglom od 90°, a agregat će u novom Panigaleu biti smešten isto kao u Moto GP motociklu – prednji red cilindara nalazi se pod uglom od 42° unazad u odnosu na vertikalnu osu. Ova postavka optimizuje raspored mase, dozvoljava veće hladnjake, i pomera osu rotacije oscilujućeg ramena stražnjeg točka unapred. Takođe, prirodno se smiruju vibracije prednje reda cilindara, čime eleiminisana potreba za balansnim vratilima.

Foto: Ducati

Prečnik cilindara je 81 mm što je maksimalni prečnik dozvoljen MotoGP pravilima, i najveći je od svih aktuelnih četvorocilndarskih agregata u supersportskom segmentu. Naravno, novi motor ima i desmodromski razvod ventila (ventile zatvara poluga umesto opruge).

Foto: Ducati

Agregat je jedinstven i po tome što ima varijabilnu dužinu usisnih kolektora, koji povećavaju elastičnost. Usisna grla su ovalna i svako grlo ima po dva injektora goriva, jedan ispred i jedan iza leptira. Karter je polusuvi, sa četiri uljne pumpe, jednom odlaznom i tri povratne.

Foto: Ducati

Uz novi agregat ide i adekvatan prenos. Menjač je šestostepeni sa DQS sistemom nagore i nadole, sa mokrim višelamelastim anti-patter servo kvačilom.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Quartararo ugruvan ali ipak najbrži

Yamahini vozači su nastavili dominaciju u Aragonu, a budući fabrički vozač ove marke iako ...

MotoGP – Jorge Martin prešao u Apriliju

MotoGP – Jorge Martin prešao u Apriliju nakon što se Ducati odlučio da angažuje ...

Marquez kažnjen, Vinalesu pol pozicija

Aktuelni Moto GP šampion sveta Marquez je kažnjen i sa pol pozicije startovaće Vinales ...

Zanimljiv prvi startni red za MotoGP trku u Nemačkoj

Sutrašnja MotoGP trka na Saksenringu počeće zanimljivim prvim startnim redom, sa Joanom Zarcom na ...

Andrea Dovizioso na Yamahi M1 – nije isključeno

Razlazom sa Vinalesom, fabrički MotoGP tim Yamaha našao se u nebranom grožđu – ima ...