fbpx

Da li Aston Martin ulazi u F1?

Red Bull Racing je službeno objavio vest da će se tim od naredne sezone zvati Aston Martin Red Bull Racing

Foto: Red Bull Racing/ ExxonMobil

Iza upravo objavljene vesti da će F1 tim Red Bull u drugi plan staviti svoje ime tako što će se od naredne sezone službeno zvati Aston Martin Red Bull Racing, nije isključeno da se još dosta toga valja. Šef tima Red Bull Racinga Christian Horner je u Singapuru izdaleka objavio da samo slepi ne vide ko je logični dobavljač motora za Red Bull nakon što se Renault sledeće godine povuče iz ovog tima. Već duže vreme traje nezadovoljstvo Red Bulla kvalitetom pogonskih grupa koje isporučuje Renault. Isto tako Red Bull odavno na svojim bolidima nema oznaku Renault, a agregati su službeno smešteni pod marku sponzora TAG. Na kraju, ili na početku, već dosta dugo se na bolidima nalaze i oznake Aston Martin, a saradnja na hiper automobilu Aston Martin Valkyrie samo je učvrstila i ove veze. Da podsetimo, glavni dizajner ovog drumskog bolida je i glavni dizajner tima Red Bull Adrian Newey.

Foto: Red Bull Racing/ExxonMobil

Ono što se trenutno zna, Red Bull nema motore obezbeđene za 2019. godinu, a tim će već od naredne sezone imati kao glavnog sponzora upravo čuvenog proizvođeča sportskih automobila. CEO Aston Martina Andy Palmer izjavio je da su prezadovoljni saradnjom i promocijom koju postižu sa timom Red Bull, a zbog koje su odlučili i da je prošire do nivoa glavnog sponzora. Međutim, Palmer je dodao i da je ovo još jedan korak u saradnji dok se procenjuje mogućnost ulaska u F1 u vidu proizvođača motora u sezoni 2021. Za sada, Aston Martin ne krije određen interes za F1, ali Palmer je dosledan i u stavu da će Aston Martin ući u F1 samo u slučaju da su okolnosti prave, misleći pri tome na uvođenje limitiranih budžeta ili vremena koje se može provesti na dinamometrima u toku razvoja. Isto tako, šef Aston Martina je i ponovio da veruje da će rukovodstvo FIA Formulu 1 pretvoriti u takmičenje koje će biti atraktivno i za gledaoce i za sponzore, a iznad svega i za proizvođače automobila. Slične stavove pominje i Porsche, pa je za očekivati da će Ross Brawn i njegov tim koji se bavi Formulom 1 budućnosti krenuti u pravcu onih koji bi trebali činiti vrh automobilskog sporta – proizvođačima automobila.

Foto: Red Bull Racing/ ExxonMobil
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Apollo Intensa Emozione uhvaćen na ulici

Apollo IE je snimljen na ulicama Hong Konga,  kako pneumatike pretvara u dim.    ...

Dallara predstavila svoj prvi ulični automobil

Dallara je otkrila svoj prvi ulični automobil, pod imenom Stradale, na događaju u čast ...

Rimac Grupa bogatija za 500 miliona evra

Rimac Grupa je od svojih investitora prikupila novih 500 miliona evra na putu ka ...

Predstavljen novi Porsche Taycan Sport Turismo

Porsche Taycan Sport Turismo je najnovija varijanta karoserije inovativnog električnog sportskog automobila marke Porsche ...

Japan planira zabranu prodaje ne-elektrifikovanih automobila?

Japan bi mogao biti prva sledeća država da najavi planove za zabranu prodaje automobila ...