fbpx

BMW će lansirati 6 Neue Klasse EV modela

BMW će lansirati 6 Neue Klasse EV modela na potpuno novoj platformi, a prvi modeli će biti SUV i limuzina

BMW Neue Klasse

BMW će lansirati 6 Neue Klasse EV modela na potpuno novoj platformi, a prvi modeli će biti SUV i limuzina. Kada je pre 10 godina BMW lansirao svoj i3, električni kompakt napravljen od egzotičnih materijala bio je revolucionaran i bez pravog direktnog konkurenta na tržištu. BMW i3 je tada imao sve novo, od pogona, preko konstrukcije karoserije, pa sve do koncepta dizajna koji je baziran na održivosti. Tada je BMW i3 smatran za tehnološki najnaprednije vozilo na tržištu, ili barem jedno od najnaprednijih. Ali, to je bilo pre 10 godina.

BMW Neue Klasse

Bavarska kompanija se nada da će sa Neue Klasse ponoviti, pa ne baš prodajni rezultat, ali svakako jedinstvenost i originalnost kakvu je doneo i3. Naravno, po pitanju prodaje očekuje mnogo bolje rezultate od svoje buduće nove električne porodice modela, koja bi po mnogo čemu trebala biti drugačija od svih ostalih u autoindustriji. BMW uz Neue Klasse najavljuje tranziciju na električnu i digitalnu mobilnost, a uz pomoć, između ostalog, elektro sistema koji radi na 800 volti.
Osnova Neue Klasse je visokonaponska baterija koja je, umesto da je ugrađena u pod vozila, čini deo strukture karoserije, čime se smanuje masa vozila, ali i pojeftinjuje proizvodnja. Baterije imaju cilindrične ćelije umesto dosadašnjih u obliku prizme, kako bi kompletan baterijski sklop bio kompaktniji i u sebe mogao da primi više energije u odnosu na sopstvenu masu.
U BMW Neue Klasse modelima će debitovati čak šesta generacija elektro pogona koja je lakša, kompaktnija, ali i 40 % jeftinija od aktuelne BMW eDrive tehnologije. Predviđanje je i da će imati oko 25% manju potrošnju energije nego sada.

BMW Neue Klasse

Uvođenje Neue Klasse je najveća investicija BMW-a ikada, a predviđeno je da električna platforma pokrije kompletnu modelnu ponudu. Do kraja decenije pojaviće se šest Neue Klasse modela. Prvi će biti iX3 SUV koji je najavljen za kraj 2025. godine, a proizvodiće se u Mađarskoj. Za 2026. godinu je najavljen početak proizvodnje limuzine gabarita Serije 3 koja je za sada pod kodnim imenom NA0. Prvo će se proizvoditi u Minhenu pa potom u Kini i Meksiku. Kupe verzija iX4 kao i karavan očekuju se u 2026. i 2027. godini. Šesti model će biti kompaktni SUV koji za sada ima kodni naziv NB5, a u osnovi će stići na mesto aktuelnog X1. Uvođenjem Neue Klasse BMW će promeniti i nomeklature svojih modela kako bi izbegao konfuziju kod kupaca.
Električna limuzina veličine Serije 3 imaće oznake i320 i i330 u zavisnosti od snage, dok će Serija 3 sa SUS motorima imati oznake 320 i 330, odnosno bez do sada uobičajenog slova „i“, kao i „d“ za dizel varijante pogona.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Porsche ponovo razmišlja o Formuli 1, ali ako…

Porsche je i zvanično priznao da razmišlja o Formuli 1, ali samo ako bi ...

Nova Honda Civic Type R pokazana u formi prototipa

Honda je zvanično pokazala prve fotografije nove generacije modela Civic u Type R verziji ...

BMW M135 xDrive „utegnut“ pre vremena

Kada konkurencija vredno radi mora se odgovoriti – BMW je mimo uobičajene faze osvežavanja ...

Hyundai pretvara Ioniq u posebnu marku

Nakon svoje luksuzne marke Genesis, Hyundai stvara još jednu odvojenu marku za svoja električna ...

Potpuno električni Citroen stiže 2020.

Citroenovi potpuno električni automobili neće biti zasebni modeli, već deo familije sa konvencionalno pogonjenim ...