fbpx

BMW će lansirati 6 Neue Klasse EV modela

BMW će lansirati 6 Neue Klasse EV modela na potpuno novoj platformi, a prvi modeli će biti SUV i limuzina

BMW Neue Klasse

BMW će lansirati 6 Neue Klasse EV modela na potpuno novoj platformi, a prvi modeli će biti SUV i limuzina. Kada je pre 10 godina BMW lansirao svoj i3, električni kompakt napravljen od egzotičnih materijala bio je revolucionaran i bez pravog direktnog konkurenta na tržištu. BMW i3 je tada imao sve novo, od pogona, preko konstrukcije karoserije, pa sve do koncepta dizajna koji je baziran na održivosti. Tada je BMW i3 smatran za tehnološki najnaprednije vozilo na tržištu, ili barem jedno od najnaprednijih. Ali, to je bilo pre 10 godina.

BMW Neue Klasse

Bavarska kompanija se nada da će sa Neue Klasse ponoviti, pa ne baš prodajni rezultat, ali svakako jedinstvenost i originalnost kakvu je doneo i3. Naravno, po pitanju prodaje očekuje mnogo bolje rezultate od svoje buduće nove električne porodice modela, koja bi po mnogo čemu trebala biti drugačija od svih ostalih u autoindustriji. BMW uz Neue Klasse najavljuje tranziciju na električnu i digitalnu mobilnost, a uz pomoć, između ostalog, elektro sistema koji radi na 800 volti.
Osnova Neue Klasse je visokonaponska baterija koja je, umesto da je ugrađena u pod vozila, čini deo strukture karoserije, čime se smanuje masa vozila, ali i pojeftinjuje proizvodnja. Baterije imaju cilindrične ćelije umesto dosadašnjih u obliku prizme, kako bi kompletan baterijski sklop bio kompaktniji i u sebe mogao da primi više energije u odnosu na sopstvenu masu.
U BMW Neue Klasse modelima će debitovati čak šesta generacija elektro pogona koja je lakša, kompaktnija, ali i 40 % jeftinija od aktuelne BMW eDrive tehnologije. Predviđanje je i da će imati oko 25% manju potrošnju energije nego sada.

BMW Neue Klasse

Uvođenje Neue Klasse je najveća investicija BMW-a ikada, a predviđeno je da električna platforma pokrije kompletnu modelnu ponudu. Do kraja decenije pojaviće se šest Neue Klasse modela. Prvi će biti iX3 SUV koji je najavljen za kraj 2025. godine, a proizvodiće se u Mađarskoj. Za 2026. godinu je najavljen početak proizvodnje limuzine gabarita Serije 3 koja je za sada pod kodnim imenom NA0. Prvo će se proizvoditi u Minhenu pa potom u Kini i Meksiku. Kupe verzija iX4 kao i karavan očekuju se u 2026. i 2027. godini. Šesti model će biti kompaktni SUV koji za sada ima kodni naziv NB5, a u osnovi će stići na mesto aktuelnog X1. Uvođenjem Neue Klasse BMW će promeniti i nomeklature svojih modela kako bi izbegao konfuziju kod kupaca.
Električna limuzina veličine Serije 3 imaće oznake i320 i i330 u zavisnosti od snage, dok će Serija 3 sa SUS motorima imati oznake 320 i 330, odnosno bez do sada uobičajenog slova „i“, kao i „d“ za dizel varijante pogona.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mercedes predstavio luksuznu električnu limuzinu EQS

Predstavljen je EQS prva potpuno električna luksuzna limuzina brenda Mercedes-EQ Na taj način, Mercedes-EQ ...

Renault i Nissan prave rebalans Alijanse

Renault i Nissan su utvrdili okvire u kojima će biti izvršen rebalans u Alijansi ...

Škoda Octavia u tišini dobija digitalnu instrument tablu

Škoda Octavia je vrlo popularan model češkog proizvođača koji je osvežen prošle godine, ali ...

Maksimalna brzina Mclarena Senne je manja od deklarisane?

McLaren Senna je jedan od najboljih super automobila ikada napravljenih, ali kako se pokazao ...

Renault 5 stiže 2023., da li je R4 sledeći?

Renault oživljava svoj R5 2023., a postavlja se pitanje da li će se i ...

Maserati GranCabrio donosi 550 KS bez krova

Maserati GranCabrio donosi 550 KS bez krova u modelu koji smo znali da dolazi, ...