fbpx

Iz Formule 1 na drum – može ali…

Direktan transfer tehnologije iz F1 u svakodnevni saobraćaj ne postoji. To znamo odavno, ali isto tako znamo i da ideje i rešenja sa trkačkih staza ipak stižu u putnička pa čak i teretna vozila.

Foto: Renault

Današnja Formula 1 je sve više osporavana nego hvaljena od strane ljubitelja auto sporta, a mnogi bi želeli da u bolidima ponovo vide, tačnije, čuju V10 i V12 monstrume, od čijeg zvuka se diže kosa na glavi. Međutim, koliko god emocije činile svoje, činjenica je da današnja pogonska grupa u F1 proizvodi oko 900 KS, i to kombinacijom ipak veoma malog 1,6 litarskog turbo benzinca i komplikovanog sistema za rekuperaciju energije. Definitivno, F1 promoviše, i ispituje u najtežim mogućim uslovima hibridni pogon, i u tome postiže fantastične rezultate. Naime, svi kritičari F1 zaboravljaju koliko je jedan benzinski motor neefikasan, i koliki je rasipnik energije. Manje od 30%  potencijalne energije iz benzina se pretvara u stvaran rad, a preko 70% odlazi na termičke i ostale gubitke.  Današnja F1 ovu efikasnost je podigla na čak 45% pa i preko toga, a kada to bude važilo u drumskom saobraćaju, vozićemo se mnogo jeftinije i manje zagađivati planetu.

Foto: Rad Bull Racing/ ExxonMobil

Jedan od vodećih inženjera u F1 nedavno je upitan kakav pogon bi ugradio u putničku limuzinu, i dao je zanimljiv odgovor. „Kada ne bi bio ograničen troškovima, predložio bi veoma mali benzinski turbo motor, zapremine oko pola litre, recimo 400 cm³, u V2 konfiguraciji pod 90°, sa oko 200KS. Ovaj dvocilindraš bi na turbini imao MGU-H kao F1, sistem koji eliminiše famoznu „turbo rupu“. Vozilo bi na prednjim točkovima (ako je osnovni pogon na zadnjim) imalo nezavisan MGU-K, koji bi prikupljao kinetičku energiju pri svakom kočenju, ali isto tako se uključivao u pogon kada se traži maksimalno ubrzanje. Sve skupa, jedan elektro motor kao sastavni deo pogonske grupe i dva na prednjim točkovima – minijatura onoga što imamo u F1. Tu još nedostaje efikasan akumulator i kontrolna elektronika, i vozilo bi imalo pogon na dva ili sva četiri točka, van grada bi se koristio benzinski  motor, a u gradu elektro pogon. Ipak, najveći problem u ovom konceptu su zapravo stilovi vožnje. Trkači su veći deo vremena na punom gasu, i koče maksimalno snažno, dok se to u saobraćaju ne radi. I tu se krije problem punjenja baterije koja bi u sebi sakupljala svu kinetičku energiju. Naime MGU-K kontroliše turbinu za optimalan pritisak, a sav višak energije ide direktno na radilicu ili u akumulator preko ERS-a. To odlično funkcioniše u trkačkom stilu vožnje pod punim gasom, ali ne i svakodnevnom. I tu stižemo do glavnog razloga zbog čega nema direktnog transfera tehnologija između F1 i druma, ali pokazalo se da vreme leči sve boljke. Za očekivati je da će se rešiti i trenutno najveći problemi kao što su teške i glomazni akumulatori, ali mislim da polako završavamo sa velikim motorima, i da su visokonaponski hibridni sistem i mali motor sa unutrašnjim sagorevanjem savršena kombinacija“.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Cupra el-Born “preti” ozbiljnom autonomijom

Cupra el-Born će uvesti špansku marku u električno društvo, a ako se ostvare najave, ...

Ferrari je konačno predstavio svoj F1 bolid SF21

Ferrari je konačno predstavio svoj SF21 bolid Formule 1 uz nadu da je bolji ...

Test Volvo XC40 D3 – prava porodična mera

Volvo je samo dve godine nakon premijere već osvežio svoj najmanji SUV XC40, ali ...

Opoziv za 507.000 Volvoa zbog opasnosti od požara

Volvo globalno opoziva preko pola miliona vozila zbog komponente u motoru koja može dovesti ...

Nova Dacia Duster i kao sedmosed

Nova Dacia Duster se polako priprema za svoje novo izdanje, a sledeće godine stiže ...

BMW se ne okreće ka električnim platformama

BMW-ov novi menadžment neće menjati kurs i potpuno se okrenuti namenskim platformama za električna ...