fbpx

Renault pojačava F1 tim

Renault je i službeno potvrdio da je na poziciju izvršnog direktora doveo Marcina Budkowskog, i izazvao veliku buru u krugovima Formule 1.

Foto: Renault Sport

Renault se ambiciozno sprema da dođe do titule šampiona sveta u Formuli 1, pa je u svoj tim doveo i Marcina Budkowskog. U sportu, tačnije biznisu, u kojem su transferi česti i normalni, ovaj potez francuskog proizvođača je izazvao oštre polemike. Nime, Budkowski je bio rukovodioc u FIA tehničkm timu, što znači da je do najsitnijih detalja bio upoznat sa planovima i projektima svih timova, koje su po pravilima u obavezi da prijave radi procene da li su u skladu sa pravilima. Transfer Budkowskog iz FIA-e u Renault tim nije sporan, ali su sporni samo tri meseca tzv “Gardening leave”-a, onosno perioda u kojem se ne smeju obavljati nove funkcije. Glavni timovi F1, Mercedes, Red Bull i Ferrari, su uložili žalbe i proteste u pokušaju da blokiraju ovaj transfer, naglašavajuću da Budkowski zna sve o aktulenim pa i budućim rešenjima svih timova, što može staviti u funkciju stvaranja Renaultovog bolida za narednu godinu, i traže da “Gardening leave” bude duži, kako ne bi mogao direktno da utiče na projektovanje novog automobila. Međutim, Renault je već službeno objavio postavljanje Budowskog na visoku izvršnu poziciju, pod očigledno veoma kontroveznim uslovima.

Foto: Renault

Šef tima Reanult Cyril Abiteboul  izjavio je da će Budowski, maldi poljski aerodinamičar, nagledati razvoj i proizvodnju bolida za narednu godinu, kao i da je personalno pojačanje u Reanault Sportu bilo neophodno obzirom na intenziviranje marke na brojnim sportskim poljima, i snabdevanje dva velika F1 tima pogonskim grupama (Red Bull i McLaren). Ujedno, Renault se takmiči i u Formuli E, a motorsko odeljenje prošlo kroz opsežno restrukturiranje.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Porsche potvrdio – stiže Cayenne Coupe

Iz Porshea je potvrđeno da će sledeće godine stići Cayenne coupe Iako se bori ...

Toyota predstavila Yaris GR sa SUS motorom na vodonik

Toyota je u svom višestruko nagrađivanom modelu GR Yaris prikazala eksperimentalnu tehnologiju motora s ...

BMW sprema vatreni M3 karavan

Jedna zamračena ali službena fotografija rekla je sasvim dovoljno – BMW sprema vatreni karavan ...

Lexus ES prvi serijski automobil bez bočnih ogledala, ali…

Lexus ES je postao prvi serijski automobil koji umesto klasičnih bočnih ogledala ima kamere ...

CEO BMW-a silazi (ili ga skidaju) sa pozicije, nakon jednog mandata

CEO BMW grupe, Harald Krueger, najavio je svoju ostavku, samo četiri godine nakon što ...

Hamilton nedodirljiv u Spa

Da vozači Force Indije nisu naparavili, po običaju, cirkus, u Spa bi gledali manje-više ...