fbpx

Renault pojačava F1 tim

Renault je i službeno potvrdio da je na poziciju izvršnog direktora doveo Marcina Budkowskog, i izazvao veliku buru u krugovima Formule 1.

Foto: Renault Sport

Renault se ambiciozno sprema da dođe do titule šampiona sveta u Formuli 1, pa je u svoj tim doveo i Marcina Budkowskog. U sportu, tačnije biznisu, u kojem su transferi česti i normalni, ovaj potez francuskog proizvođača je izazvao oštre polemike. Nime, Budkowski je bio rukovodioc u FIA tehničkm timu, što znači da je do najsitnijih detalja bio upoznat sa planovima i projektima svih timova, koje su po pravilima u obavezi da prijave radi procene da li su u skladu sa pravilima. Transfer Budkowskog iz FIA-e u Renault tim nije sporan, ali su sporni samo tri meseca tzv “Gardening leave”-a, onosno perioda u kojem se ne smeju obavljati nove funkcije. Glavni timovi F1, Mercedes, Red Bull i Ferrari, su uložili žalbe i proteste u pokušaju da blokiraju ovaj transfer, naglašavajuću da Budkowski zna sve o aktulenim pa i budućim rešenjima svih timova, što može staviti u funkciju stvaranja Renaultovog bolida za narednu godinu, i traže da “Gardening leave” bude duži, kako ne bi mogao direktno da utiče na projektovanje novog automobila. Međutim, Renault je već službeno objavio postavljanje Budowskog na visoku izvršnu poziciju, pod očigledno veoma kontroveznim uslovima.

Foto: Renault

Šef tima Reanult Cyril Abiteboul  izjavio je da će Budowski, maldi poljski aerodinamičar, nagledati razvoj i proizvodnju bolida za narednu godinu, kao i da je personalno pojačanje u Reanault Sportu bilo neophodno obzirom na intenziviranje marke na brojnim sportskim poljima, i snabdevanje dva velika F1 tima pogonskim grupama (Red Bull i McLaren). Ujedno, Renault se takmiči i u Formuli E, a motorsko odeljenje prošlo kroz opsežno restrukturiranje.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mercedes prevelik za Monako?

Najbrži cirkus na svetu, Formula 1, doselio se u Monte Karlo, gde Mercedes poslednjih ...

Opel uneo sasvim novi život u Zafiru

Atraktivni, fleksibilni i praktični vanovi se zovu Zafira. Dvadeset godina nakon što je uspeh ...

U Srbiji predstavljen BMW Serije 4 Coupe

BMW kupei su uvek bili sinonim za užitak u vožnji, ekskluzivnog dizajna i zavidnih ...

Koliko snage proizvodi Corvette ZR1 na točkovima?

Poznato je da, vrlo često, snaga kojom se proizvođači razmeću i hvale, se ne ...

Mercedes-Benz Star Experience po 10. put u Srbiji

Događaj za sve ljubitelje Merecdes-Benz vozila, Star Experience ove godine se predstavio publici pod ...