fbpx

I osetiti i probati – Mercedes-Benz Star Experience 2017.

Mercedes tradicionalno početkom jeseni svojim Star Experience događajem podseća predstavnike medija i brojne kupce na novine u ponudi, ali i uz akcenat na bezbednosti u vožnji.

Foto: Dmotion

Mercedesov Star Experience još malo pa će proslaviti deceniju postojanja. Panevropski događaj koji organizuje Mercedes u saradnji sa svojim predstavništvima ili uvoznicima, okuplja predstavnike medija i kako aktuelne tako i potencijalne kupce. Ovaj događaj koji već godinama ne zaobilazi Srbiju zamišljen je kao prezentacija noviteta i novina, ali isto tako i demonstracija novina u realnim uslovima kroz nekoliko radionica, od kojih je većina posvećena bezbedenosti.

Foto: Dmotion

I ove godine, Mercedes i uvoznik marke za Srbiju Star Import bili su organizatori događaja održanog u Centru NAVAK, pod dodatnim nazivom “Feel Intelligent Drive“.

Foto: Dmotion

Logičan akcenat bio je na S Klasi koja je ove godine ušla u prodaju nakon restilizacije, u kojoj je pored estetskih zahvata dobila i unapređene bezbednosne sisteme, i asistencije u vožnji koji su demonstrirani, a koji S Klasu čine ne samo udobnom luksuznom limuzinom, nego i vozilom koje će se samo zaustaviti pred preprekom, pomoći u izbegavanju prepreke, prepoznavati ograničenja brzine i samo prilagođavati brzinu, i u osnovi autonomno voziti do nivoa koje zapravo dozvoljavaju zakoni ( i stanje horizontalne signalizacije). Na kraju i samo će prepoznati mesto za parkiranje i uparkirati se. Da, rade to i drugi, ali Mercedes nam je pokazao na delu.

Foto: Dmotion

Ulogu ABS-a i ESP-a odavno smo apsolvirali, ali nikada nije na odmet podsetiti se šta znači maksimalno kočenje uz izbegavanje prepreke. Vežba koju naše auto škole ne praktikuju a na kojoj se insistira na svakom treningu bezbedne vožnje bilo gde u svetu. U režiji Mercedesa to je samo komplikovanije, obzirom da pod kontrolom treba zadržati, na primer, poprilično masivnu E klasu. Uz efikasne elektronske i elektrohidraulične sisteme, velika limuzina se milimetarskom preciznošću može upravljati i provući pored prepreke na putu. Šta više, kako smo sami isprobali, ne samo E Klasa, nego i V Klasa, luksuzni van, čiji ABS i ESP savršeno funkcionišu.

Foto: Dmotion

Da se Mercedes priključuje globalnom trendu elektrifikacije nije neka novina, ali novina jesu bili plug in hibridna vozila koja su mogla da se isprobaju, a koja u trenutnom formatu nude autonomiju do 30 kilometara kao čisto električna vozila, ili, u slučaju E klase koju smo na kratko probali, veoma prijatan i funkcionalan spoj benzinskog agregata i električnog pogona, koji, kada su zajedno u funkciji, nude veoma impresivne performanse. A i upravljivost, koja nije ugrožena povećanjem mase vozila koja je neminovna ugradnjom baterije i trofaznog elektro motora koji se nalazi na pogonskom vratilu menjača.

Foto: Dmotion

U svojoj ponudi Mercedes-Benz ima brojna SUV vozila, od najmanjeg GLA, pa sve do, bez preterivanja, legendarne G klase koja traje decenijama. Dobro uređen offroad poligon NAVAK-a je svaki put bio, pa i ovom prilikom dobro mesto za pokazati da se cela SUV ponuda Mercedes-Benza i bez offroad paketa opreme, odlično snalazi na sigurno zahtevnijem terenu od onoga po kojem će je verovatno jedan vlasnik voziti.

Foto: Dmotion

Na kraju AMG. Da, svi nestrpljivo očekuju novu A Klasu u AMG izdanju za koju se već uveliko govori da će preći granicu od 400 KS, a koja bi se trebala pojaviti krajem naredne godine. Ali i do tada, velika i brojna AMG porodica ima šta da kaže i ponudi. Ipak kratke vožnje nisu dovoljne za ozbiljnija poređenja i ocene, ali AMG E 63 sa svojih 571 KS je impresivna limuzina koja kombinuje udobnost i ogromnu snagu, svako u svom segmentu, prate je C43 AMG 4-MATIC sa 367 KS i E43 AMG karavan sa 401 KS, kao i kompaktni GLA45 AMG sa 381 KS.

Foto: Dmotion

Na kraju, ne sme se ni zaboraviti organizacija na visokom nivou, uz maksimalno dobro korišćenje raspoloživog vremena a bez stresa ili pritiska po prisutne. Očigledno, to što Star Experience toliko traje, nije slučajno.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Dacia Duster – malo menjano, mnogo postignuto

Službeno, nova Dacia Duster nije mnogo menjana kada je mehanika u pitanju. Međutim, prema ...

Pol pozicija Raikkonnenu posle 129 trka

Formula 1 konačno počinje da donosi i malo uzbuđenja. Iako je delovalo da niko ...

Tesla pokrenuo odsek za osiguranje vozila

Ne dešava se retko da Tesla odluta od svog glavnog automobilskog biznisa, pa najnovija ...

Carlos Ghosn uzvraća udarac – tuži Nissan i Mitsubishi

Carlos Ghosn koji je pod optužbama za finansijske malverzacije, odlučio je da uzvrati udarac ...

Ateca prvi model pod markom Cupra

Najavljeno učinjeno – Ateca je prvi model koji stiže na tržište pod markom Cupra ...

Evans diktira tempo na Švedskom Reliju

Švedski Reli ambijentom ne liči na ono što smo navikli, a u teškim uslovima ...