fbpx

Baterije stvarnost naše budućnosti

Baterije su naša realnost bliske budućnosti. A kada su baterije u pitanju treba slušati i gledati šta radi čovek koji je uveo litijum jonske baterije u globalnu upotrebu

Foto: Lamborghini

Ulrik Grape je rođeni Norvežanin, koji je upravo postao predsednik francuske tehnološke kompanije NAWA Technologies, čiji plan je da automobilskoj industriji ponudi ultra-kapacitorske baterije. A da se radi o tehnologu i vizionaru najvećeg kalibra, dovoljno je reći da je Ulrik Grape promovisao i uvodio litijum-jonske baterije devedesetih godina prošlog veka, prvo za laptopove i prenosne uređaje, a potom i za automobile. Kao predsednik američke kompanije Enerdel uspeo je da Volvou proda ideju o električnom C30 sa litijum-jonskim baterijama. Ujedno je zaslužan i za čvrste baterije kakve planira da koristi većina proizvođača električnih automobila.
U Terzo Millennio najnoviji koncept koji je Lamborghini prikazao pre nekoliko dana, ugrađene su ultra-kapacitorske baterije, za koje kompanija NAWA tvrdi da su budućnost i da su uspeli da proizvedu bateriju kakva će se tražiti za automobile. Ova kompanija tvrdi da već sada ima ultra brze karbonske baterije koje isporučuju i do pet puta više energije od standardnih ultra-kapacitorskih. Pri tom, sposobne su da brzo prime u sebe energiju i brzo je isporuče.

Foto: Lamborghini

Upotreba ultra-kapacitorskih baterija nije nova, i njihov glavni problem je činjenica da mogu da daju veliku energiju, ali da ne mogu da je dugo drže u sebi. PSA grupacija ih koristi sa Continental sistemom još od 2010. za pokretanje dizel motora u mikro-hibrid automobilima. U NAWI su svesni ove mane i kažu da njihova ultra-brza karbonska baterija može da isporuči od 30 do 100 puta više od litijum jonske baterije, ali da mogu da skladište samo 10 do 20 % energije. Rešenje je u hibridnoj kombinaciji ovih moćnih baterija za nagla ubrzanja i brza prikupljanja pri rekuperaciji, odnosno kočenju, ali da se za skladištenje struje i dalje koriste litijum-jonske. Pri tom, karbonske baterije ne oštećuju ciklusi punjenja i pražnjenja, pa se uz njih može produžiti vek i litijum jonskim. Takođe, Francuzi tvrde i da mogu značajno smanjiti velike baterije koje koristi Tesla, a bez gubitka u kapacitetu ili autonomiji vozila. NAWA smatra da će za 2022. imati spremnu novu generaciju bateriju za nove generacije vozila.
Lamborghini je fabrika koja istražuje potencijale super-kondenzatora, koji su sposobni da brzo isporuče i prime velike količine energije, bez brzog trošenja. Italijanska fabrika radi sa MIT iz Amerike na razvoju sitema koji će biti ugrađen u prvi električni Lamborghini.

Foto: Lamborghini

Koncept Lamborghini Terzo Millennio (Treći milenijum) koristi super-kondenzatore koji su sposobni za ogromna i brza punjenja i pražnjenja, a “Lambo” ih već sada koristi u nisko-naponskoj varijanti u serijskom V12 Aventadoru. Kako tvrde u Lamborghiniju, cilj je da zajedno sa MIT uvedu revoluciju u baterije velikog kapaciteta. Iako imaju svoje mane ove karbonske super-baterije imaju i jednu veliku prednost – za razliku od litijum jonskih koje se izrađuju od retkih minerala iz zemlje, karbonske kao osnovu koriste lako dostupan ugljenik, koji je i veoma jednostavan za reciklažu.
Očigledno, baterije su izvesnost naše budućnosti, a Lamborghini je pokrenuo krupan korak u unapređenju najvećih problema električnih vozila – punjenju, pražnjenju i smeštanju električne energije.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Dacija organizovala porodični piknik za završetak leta

Da porodično okupljanje vlasnika jedne marke vozila može da bude veoma uspešan i odlično ...

DS pokazuje kako ćemo se voziti 2035.

X E-Tense je vizija koja pokazuje kako ćemo se voziti 2035. barem prema dizajnerima ...

Mercedes-AMG predstavio GLA45 i GLA45 S 4Matic+

Mercedes-Benz je nedavno predstavio drugu generaciju modela GLA, koji je sada otkriven i u ...

Prologom je počeo je Dakar Reli 2021.

Počela je sportska 2021. godina startom Dakar Relija koji se vozi u Sudijskoj Arabiji ...

Rivian će nuditi kuhinju na izvlačenje kao deo specijalne opreme

Startup za električna vozila, Rivian, nedavno je pokazao koncept pick-upa, a jedna od glavnih ...

Tesla je imao „ubedljivo najproduktivniji kvartal“ ikada, ali…

U svom izveštaju za prvi kvartal, proizvođač električnih automobila Tesla naveo je da je ...