fbpx

I 911 kao plag-in hibrid?!

Porsche razmatra mogućnost dodavanja elektro pogona u svoju ikonu model 911

Foto: Porsche

Porsche je saopštio da razmatra mogućnost dodavanja električnog pogona u model 911, ikonu ove marke. Ukoliko se to dogodi, svakako bi se radilo o plag-in kombinaciji, koja bi svoju bateriju mogla da puni na kućnoj utičnici, a tokom vožnje rekuperacijom električne energije tokom kočenja. Ovo svakako ne bi bio prvi plag-in Porsche, obzirom da je led probila Panamera Turbo S E-Hybrid. Takođe, čak i razmišljanje o elektrifikaciji 911 govori o tome da čak i Porsche pravi lagan ali siguran zaokret ka elektrifikaciji svojih vozila.
Prema nepotvrđenim informacijama iz kompanije plag-in hibrid visokih performansi mogao bi se pojaviti nakon par godina životnog ciklusa novog 911, čija premijera se očekuje sledeće godine. Ono što je zvanično, Porscheovi inženjeri rade na smanjivanju mase baterija koje će omogućiti oko 70 kilometara vožnje na čistu struju, a koje pri tom neće ugroziti performanse u voznu dinamiku 911. Takođe, tehnologija koja se priprema za naredni 911 će omogućavati integraciju električnog pogona, i to u različitim pogonskim kombinacijama.

Foto: Porsche

Zanimljivi su pravi razlozi za razmišljanje o elektrifikaciji 911. Ovaj model komercijalno odavno ne predstavlja okosnicu poslovanja Porschea, ali je svakako njegov zaštitni znak već više od 50 godina. Ipak, fabrika iz Štutgarta se ne želi odreći prodaje 911 na velikim tržištima kao što je Kina, a koja sa svoje strane uvod rigorozne ekološke zakone. Struja je rešenje za pomirenje performansi i ekologije. Porsche će uložiti oko milijardu evra u razvoj potpuno električnog modela koji se za sada zaove Mission E, a koji na tržište stiže 2019. Odmah za njim, najverovatnije stići će i električni Macan, a sve zajedno, otvoriće 1.200 novih radnih mesta u glavnom pogonu i blizini Štutgarta.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hyundai Motor i Kia Motors uložili u Rimac

Hyundai Motor i Kia Motors zajedno su uložili 80 milona evra u Rimac Automobile ...

Kamperi su zabavni ali veoma nebezbedni

Kamperi ili RV-i “motorhome”-ovi su zabavni za uživanje, ali i veoma nebezbedni kada se ...

Avioni, kamioni, milioni, pick-upovi…

Avioni, kamioni, milioni, pick-upovi u glavi Elona Muska, koji kaže da gori od želje ...

Autonomni Chevrolet Bolt učestvovao u udesu sa motocilkistom

 Autonomni Chevrolet Bolt je učestvovao u sudaru sa motociklistom u San Francisku Chevrolet Bolt, ...

Rimac C2 spreman za Ženevu

Rimac C2 biće spreman za salon u Ženevi početkom marta Kompanija Rimac Automobili, počela ...

Gordon Murray rasprodao proizvodnju svog T33 coupe

Gordon Murray Automotive je rasprodao svih 100 planiranih primeraka T33 kupea sa V12 motorom ...