fbpx

I 911 kao plag-in hibrid?!

Porsche razmatra mogućnost dodavanja elektro pogona u svoju ikonu model 911

Foto: Porsche

Porsche je saopštio da razmatra mogućnost dodavanja električnog pogona u model 911, ikonu ove marke. Ukoliko se to dogodi, svakako bi se radilo o plag-in kombinaciji, koja bi svoju bateriju mogla da puni na kućnoj utičnici, a tokom vožnje rekuperacijom električne energije tokom kočenja. Ovo svakako ne bi bio prvi plag-in Porsche, obzirom da je led probila Panamera Turbo S E-Hybrid. Takođe, čak i razmišljanje o elektrifikaciji 911 govori o tome da čak i Porsche pravi lagan ali siguran zaokret ka elektrifikaciji svojih vozila.
Prema nepotvrđenim informacijama iz kompanije plag-in hibrid visokih performansi mogao bi se pojaviti nakon par godina životnog ciklusa novog 911, čija premijera se očekuje sledeće godine. Ono što je zvanično, Porscheovi inženjeri rade na smanjivanju mase baterija koje će omogućiti oko 70 kilometara vožnje na čistu struju, a koje pri tom neće ugroziti performanse u voznu dinamiku 911. Takođe, tehnologija koja se priprema za naredni 911 će omogućavati integraciju električnog pogona, i to u različitim pogonskim kombinacijama.

Foto: Porsche

Zanimljivi su pravi razlozi za razmišljanje o elektrifikaciji 911. Ovaj model komercijalno odavno ne predstavlja okosnicu poslovanja Porschea, ali je svakako njegov zaštitni znak već više od 50 godina. Ipak, fabrika iz Štutgarta se ne želi odreći prodaje 911 na velikim tržištima kao što je Kina, a koja sa svoje strane uvod rigorozne ekološke zakone. Struja je rešenje za pomirenje performansi i ekologije. Porsche će uložiti oko milijardu evra u razvoj potpuno električnog modela koji se za sada zaove Mission E, a koji na tržište stiže 2019. Odmah za njim, najverovatnije stići će i električni Macan, a sve zajedno, otvoriće 1.200 novih radnih mesta u glavnom pogonu i blizini Štutgarta.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Zvanično predstavljen Lamborghini Aventador SVJ

Lamborghini je konačno otkrio specijalnu verziju svog flagship modela, Aventadora, pod oznakom SVJ 63 ...

Cadillac je vratio svoju Boginju u Celestiq

Cadillac je vrato svoju Boginju, ali ne na poklopac “motora” nego na druge pozicije ...

Lotus Elise bi mogao preživeti bez Lotusa

Svi aktuelni modeli Lotusa se gase, ali Elise bi mogao preživeti ukoliko se pojavi ...

Škoda Octavia RS po prvi put hibridna

Škoda po prvi put nudi model iz RS porodice sa plug-in-hibridnim pogonom. Očekivano, to ...

Predstavljena Toyota Yaris Cross GR Sport

Toyota proširuje svoju paletu kompaktnih SUV vozila game Yaris Cross uvođenjem nove GR SPORT ...

Daimler i Geely će zajedno razvijati hibridne pogonske jedinice

Daimler i Geely Holding su najavili plan za zajednički razvoj nove generacije hibridnih pogona, ...