fbpx

Apple se konačno i zvanično uključio u igru

Iako praktično nikada nije zvanično potvrđeno, nije tajna da se Apple “šunja” oko automobilske industrije. Sada je konačno i zvanično potvrđeno, doduše, ne previše glasno

Ilustracija: Dmotion

Duže vreme se govori da je Apple svoj interes usmerio ka automobilskoj industriji, a nagađanja su išla dotle da se spominjao čak i samostalni Appleov projekat autonomnog električnog vozila, pa čak i kupovina marke Smart. Međutim, ova nagađanja su ostala na nivou nagađanja. Ipak, ispostavilo se da gde ima dima ima i vatre. Kompjuterski gigant Apple je upravo je onlajn pustio informacije do kojih su došli naučnici u istraživačkom centru ove kompanije, a vezane su za unapređenje sistema opažanja na automobilima sa autonomnom vožnjom. Objavljeno istraživanje otkriva mogućnost boljeg zapažanja biciklista i pešaka, uz upotrebu manjeg broja senzora na vozilu, i ovo je prva službena informacija o ikakvom radu Applea na autonomnim vozilima.

Ilustracija: Bosch

Appleova kompanijska tajnovitost o budućim proizvodima dobro je poznata, i upravo zbog toga ovo zvanično saopštenje ima veliku važnost, mada mnogi osporavaju odbijanje Applea da podeli svoja saznanja, pogotovo iz oblasti veštačke inteligencije i mašina koje su u stanju da uče.
Ono što je Apple upravo otkrio odnosi se na predlog korišćenja novog softvera nazvanog “VoxelNet”, koji bi kompjuterima pomogao u otkrivanju trodimenzionalnih objekata. Za sada, autonomna vozila koriste dvodimenzionalne kamere i dubinske senzore “Lidar”, kako bi sagledavali okolinu vozila. Najveći problem danas aktuelnih sistema senzora je što zbog niske rezolucije imaju problem sa otkrivanjem malih i udaljenih objekata bez pomoći kamera uključenih u sistem. Aplleovi naučnici tvrde da su uz pomoć njihovog softvera postigli veoma ohrabrujuće rezultate u uočavanju pešaka i biciklista samo sa podacima od “Lidara”. Takođe, tvrde i da su postigli mnogo bolje rezultate od drugih sistema koji koriste “Lidar” kao izvor informacija. Doduše, u informaciji je dodato i da su obavljene samo kompjuterske simulacije, ali ne i da su izvedeni testovi na vozilima u realnim uslovima, što naravno, ne mora biti baš istina.

Foto: Volvo

Iako je Tim Cook CEO Apllea autonomne automobile nazvao “majkom svih projekata veštačke inteligencije”, kompanija je i dalje veoma tajnovita kada je u pitanju obim i priroda interesa u automobilskoj industriji. Sa druge strane, još prošlog decembra Apple je od federalnih vlasti zatražio da ne ograničava istraživanja, a u aprilu ove godine Apple je kalifornijskim vlastima podneo plan testiranja autonomnih vozila.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Jeep Compass osvežen i praviće se u Evropi

Osveženi Jeep Compass dobio je nove motore, a za Evropljane će se proizvoditi u ...

Nagrada za Renault Clio u Ženevi

Novi Renault Clio osvojio nagradu za najbolji serijski automobil salona u Ženevi Iako je ...

Renault predstavio novi Megane RS Trophy

Renault Megane RS je već jedan od najbržih serijskih automobila sa prednjim pogonom koji ...

Predstavljen potpuno novi Hyundai Tucson

Hyundai Motor je predstavio potpuno novi Tucson, koji se odlikuje naprednim, eksperimentalnim dizajnom i ...

“The Grand Tour” najavio svoju video igru

Radoznali ljubitelji video igara će uskoro moći da istražuju sa igrom zvanom “The Grand ...

QuantumScape isporučio prve solid-state baterije

QuantumScape je isporučio prvi kontigent novih solid-state baterija na testiranja proizvođačima električnih automobila QuantumScape ...