fbpx

Apple se konačno i zvanično uključio u igru

Iako praktično nikada nije zvanično potvrđeno, nije tajna da se Apple “šunja” oko automobilske industrije. Sada je konačno i zvanično potvrđeno, doduše, ne previše glasno

Ilustracija: Dmotion

Duže vreme se govori da je Apple svoj interes usmerio ka automobilskoj industriji, a nagađanja su išla dotle da se spominjao čak i samostalni Appleov projekat autonomnog električnog vozila, pa čak i kupovina marke Smart. Međutim, ova nagađanja su ostala na nivou nagađanja. Ipak, ispostavilo se da gde ima dima ima i vatre. Kompjuterski gigant Apple je upravo je onlajn pustio informacije do kojih su došli naučnici u istraživačkom centru ove kompanije, a vezane su za unapređenje sistema opažanja na automobilima sa autonomnom vožnjom. Objavljeno istraživanje otkriva mogućnost boljeg zapažanja biciklista i pešaka, uz upotrebu manjeg broja senzora na vozilu, i ovo je prva službena informacija o ikakvom radu Applea na autonomnim vozilima.

Ilustracija: Bosch

Appleova kompanijska tajnovitost o budućim proizvodima dobro je poznata, i upravo zbog toga ovo zvanično saopštenje ima veliku važnost, mada mnogi osporavaju odbijanje Applea da podeli svoja saznanja, pogotovo iz oblasti veštačke inteligencije i mašina koje su u stanju da uče.
Ono što je Apple upravo otkrio odnosi se na predlog korišćenja novog softvera nazvanog “VoxelNet”, koji bi kompjuterima pomogao u otkrivanju trodimenzionalnih objekata. Za sada, autonomna vozila koriste dvodimenzionalne kamere i dubinske senzore “Lidar”, kako bi sagledavali okolinu vozila. Najveći problem danas aktuelnih sistema senzora je što zbog niske rezolucije imaju problem sa otkrivanjem malih i udaljenih objekata bez pomoći kamera uključenih u sistem. Aplleovi naučnici tvrde da su uz pomoć njihovog softvera postigli veoma ohrabrujuće rezultate u uočavanju pešaka i biciklista samo sa podacima od “Lidara”. Takođe, tvrde i da su postigli mnogo bolje rezultate od drugih sistema koji koriste “Lidar” kao izvor informacija. Doduše, u informaciji je dodato i da su obavljene samo kompjuterske simulacije, ali ne i da su izvedeni testovi na vozilima u realnim uslovima, što naravno, ne mora biti baš istina.

Foto: Volvo

Iako je Tim Cook CEO Apllea autonomne automobile nazvao “majkom svih projekata veštačke inteligencije”, kompanija je i dalje veoma tajnovita kada je u pitanju obim i priroda interesa u automobilskoj industriji. Sa druge strane, još prošlog decembra Apple je od federalnih vlasti zatražio da ne ograničava istraživanja, a u aprilu ove godine Apple je kalifornijskim vlastima podneo plan testiranja autonomnih vozila.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Uskoro će biti predstavljena Cupra Formentor VZ5

22. februara zvanično će biti predstavljena Cupra Formentor VZ5 sa snažnim petocilindraskim benzinskim motorom ...

Renault 4 umesto točkova dobio elise i poleteo

Legendarni Renault 4 je proslavo 60. rođendan, a na poklon umesto točkova dobio elise ...

Morgan objavio skice svog novog sportskog trotočkaša

Morgan je nedavno najavio novi sportski automobil sa tri točka, a sada imamo uvid ...

BMW X7 (skoro) javno

BMW-ov veliki SUV je špijuniran odavno i znalo se da stiže u Frankfurt, a ...

Peugeot 308 debitovao u svojoj trećoj generaciji

Posle osam godina u prodaji i par restilizacija aktuelnog modela, Peugeot je predstavio potpuno ...

Vaughn Gittin Jr. “izdriftovao” ceo krug Nirburgringa

Voziti trke na Nirburgringu je vrlo zahtevno i sa dobrom trakcijom, ali jednom čoveku ...