fbpx

IIHS objavio listu 15 najsigurnijih automobila

Američki IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) je objavio listu najsigurnijih automobila za 2018. i samo 15 modela se kvalifikovalo za njihovo 2018 Top Safety Pick+ priznanje.

Foto: IIHS

Američki IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) je objavio listu najsigurnijih automobila za 2018.,  i samo 15 modela se kvalifikovalo za njihovo Top Safety Pick+ priznanje, zbog povišenih kriterijuma pri testiranju. Ti kriterijumi se sada fokusiraju na sigurnost putnika na prednjem sedištu, u situacijama čeonog udara koje simuliraju udar u uličnu banderu ili drvo. Do ove godine, ovakav test se vršio samo na vozačevoj strani vozila. „Vozači očekuju da su njihovi putnici, koji su često članovi familije, jednako sigurni kao i oni (vozači)“ izjavio je predsednik IIHS.

Foto: IIHS

Pored toga, pooštreni su i kriterijumi izlaza svetlosti iz prednjih svetlosnih grupa. Ove novine u testiranju su skratile listu vozila koja su dobila Top Safety Pick+ priznanje, sa 69 u 2017. ili 79 u 2016., na samo 15 vozila za 2018. Tih 15 vozila za 2018. su: BMW serije 5, Kia Forte sedan, Genesis G80, Genesis G90,Hyundai Santa Fe, Hyundai Santa Fe Sport, Lincoln Continental, Kia Soul, Mercedes Benz E klase sedan, Mercedes Benz GLC, Subaru Impreza, Subaru Legacy, Subaru Outback, Subaru WRX i Toyota Camry.  Iz priloženog se može videti da su se Subaru i Hyundai grupa istakli sa najviše modela, tj. Subaru sa 4 i Hyundai grupa sa 6, dok se na Top Safety Pick+ listi našao samo jedan američki proizvođač, Lincoln. Pored, prvog, Top Safety Pick+ priznanja, drugo priznanje, Top Safety Pick, su zaslužila 47 modela, među kojima se nalaze i Evropi poznati Hyundai Elantra, Hyundai Tucson, Toyota Corolla i Prius,  Kia Optima i Sportage, Audi A3 i A4, BMW serije 3 sedan, Alfa Romeo Giulia i Volvo S60, V60 i XC60.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Dacia Jogger sa 7 sedišta spreman za premijeru na IAA

Na međunarodnom Salonu automobila IAA u Minhenu, Dacia predstavlja Jogger svoj porodični automobil sa ...

BMW „razgolitio” Seriju 8

Krajem novembra, BMW će na LA Austo show-u predstaviti kabriolet Seriju 8 Službeno, Serija ...

Audi do 2026. godine lansira svoj poslednji SUS model?

Prema objavi Süddeutsche Zeitunga Audi će svoj poslednji model sa SUS motorom lansirati do ...

Opel proslavlja 120 godina proizvodnje automobila

Opel je jedan od proizvođača automobila sa najbogatijom tradicijom na svetu Sledeće godine, brend ...

Prvi električni Audi stiže već ove godine

Audi je počeo da prima depozite potencijalnih kupaca za svoj novi potpuno električni e-tron ...

Kia EV6 sa sertifikatom Carbon Trust

Kia EV6 je prvi korejski automobil u istoriji sa sertifikatom Carbon Trust o emisiji ...