fbpx

McLaren Senna – najsnažniji P1 ikada

Otkriveno je McLaren Senna, najsnažnije izdanje P1 do sada, a verovatno i najradikalnije koje će ikada biti napravljeno.

Foto: McLaren

Otkriveno je McLaren Senna najsnažnije izdanje P1 do sada, a verovatno i koje će ikada biti napravljeno. Iako je i dalje legalan da drumsku vožnju, ovo najradikalnije izdanje McLarenovog automobila maksimalno je prilagođeno za vožnju na stazi. Iako su McLaren Senna mnogi već proglasili naslednikom P1, ipak se radi o evoluciji, doduše radikalnoj, postojeće modela, a pravi naslednik P1 tek se očekuje u vidu službeno najavljenog troseda, čije ime je za sada BP23. Senna će, barem prema najavi, biti zadržan kao drugi model

Foto: McLaren

McLaren Senna ima značajno izmenjenu karoseriju od karbonskih kompozita, koja je aerodinamički otimizovana za maksimalan “downforce”, ali i za dovoljnu količinu vazduha hladnjacima motora, menjača i kočnica.

Foto: McLaren

I enterijer je maksimalno ogoljen kako bi se skinuo još koji dodatni kilogram, a kupcu približio osećaj pravog trkačkog automobila. Doduše, zadržan je infotejment, ali sve ostalo svedeno je na minimalnu moguću meru. Sa Sennom se neće moći ni na put, obzirom da je jedini prtljažni prostor iza glave vozača, namenjen i oblikovan tako da u sebe primi dve kacige.

Foto: McLaren

Među brojne novine na P1 su providni elementi u vratima, stražnji difuzor i veliki stražnji spojler koji se uz svoj hidraulični sistem prilagođava brzini ali ujedno služi i kao vazdušna kočnica pri snažnim usporenjima.
Senna koristi već poznati V8 agregat koji je razvijen u McLrenu, ali dodatno pojačan. Ima radnu zapreminu od 4 litre, a uz dva turbo kompresora stiže do maksimalnih 789 KS uz 800 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Uz ove brojke, Senna je i najsnažniji McLaren proizveden do sada. Pogon je na stražnjim točkovima preko sedmostepenog menjača sa dvostrukom spojnicom.
Izmena na karoseriji, iako je i dalje legalan za ulicu, automobil je maksimalno olakšan. Sa 1.198 kg masa mu je približna jednom Ford Focusu, što znači da je odnos mase i snage fantastičnih 660 KS po toni mase vozila.
Planirano je da se proizvede 500 komada ovog modela, a fabrika je objavila da su svi već i prodati po ceni 750.000 funti. Osim što ovaj McLren nosi ime trostrukog šampiona sveta Formule 1, deo novca od svakog prodatog primerka biće uplaćen u fondaciju Ayrtona Senne.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – Perez produžio ugovor sa Red Bullom

Formula 1 tim Red Bull produžio je saradnju sa pobednikom Velike nagrade Monaka Sergiom ...

Mercedes-Benz otkrio osveženu E-Klasu

Sa više od 14 miliona jedinica isporučenih od 1946. godine, E-Klasa je najprodavanija serija ...

Volvo XC60 stigao u Srbiju

Grand Motors je novinarima predstavio novi Volvo XC60, čime je i zvanično počela prodaja ...

Toyota u Srbiji sa FLEX finansiranjem

Toyota je na tržištu Srbije objavila novu prodajnu kampanju pod sloganom „Toyota pobednički tim“. ...

Ford F-150 Lightning koncept ide na aukciju uskoro

Retka prilika za kolekcionare – Ford F-150 Lightning koncept iz 2001. godine uskoro ide ...