fbpx

McLaren Senna – najsnažniji P1 ikada

Otkriveno je McLaren Senna, najsnažnije izdanje P1 do sada, a verovatno i najradikalnije koje će ikada biti napravljeno.

Foto: McLaren

Otkriveno je McLaren Senna najsnažnije izdanje P1 do sada, a verovatno i koje će ikada biti napravljeno. Iako je i dalje legalan da drumsku vožnju, ovo najradikalnije izdanje McLarenovog automobila maksimalno je prilagođeno za vožnju na stazi. Iako su McLaren Senna mnogi već proglasili naslednikom P1, ipak se radi o evoluciji, doduše radikalnoj, postojeće modela, a pravi naslednik P1 tek se očekuje u vidu službeno najavljenog troseda, čije ime je za sada BP23. Senna će, barem prema najavi, biti zadržan kao drugi model

Foto: McLaren

McLaren Senna ima značajno izmenjenu karoseriju od karbonskih kompozita, koja je aerodinamički otimizovana za maksimalan “downforce”, ali i za dovoljnu količinu vazduha hladnjacima motora, menjača i kočnica.

Foto: McLaren

I enterijer je maksimalno ogoljen kako bi se skinuo još koji dodatni kilogram, a kupcu približio osećaj pravog trkačkog automobila. Doduše, zadržan je infotejment, ali sve ostalo svedeno je na minimalnu moguću meru. Sa Sennom se neće moći ni na put, obzirom da je jedini prtljažni prostor iza glave vozača, namenjen i oblikovan tako da u sebe primi dve kacige.

Foto: McLaren

Među brojne novine na P1 su providni elementi u vratima, stražnji difuzor i veliki stražnji spojler koji se uz svoj hidraulični sistem prilagođava brzini ali ujedno služi i kao vazdušna kočnica pri snažnim usporenjima.
Senna koristi već poznati V8 agregat koji je razvijen u McLrenu, ali dodatno pojačan. Ima radnu zapreminu od 4 litre, a uz dva turbo kompresora stiže do maksimalnih 789 KS uz 800 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Uz ove brojke, Senna je i najsnažniji McLaren proizveden do sada. Pogon je na stražnjim točkovima preko sedmostepenog menjača sa dvostrukom spojnicom.
Izmena na karoseriji, iako je i dalje legalan za ulicu, automobil je maksimalno olakšan. Sa 1.198 kg masa mu je približna jednom Ford Focusu, što znači da je odnos mase i snage fantastičnih 660 KS po toni mase vozila.
Planirano je da se proizvede 500 komada ovog modela, a fabrika je objavila da su svi već i prodati po ceni 750.000 funti. Osim što ovaj McLren nosi ime trostrukog šampiona sveta Formule 1, deo novca od svakog prodatog primerka biće uplaćen u fondaciju Ayrtona Senne.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Specijalni gosti Toyote na MSA u Beogradu

Paraolimpijci posetili izložbeni prostor Toyote i upoznali se s modelima koji su premijerno prikazani ...

Porsche predviđa – motori će da rastu zbog Euro 7 norme

Porsche predviđa da će u bliskoj budućnosti, nakon smanjivanja motori ponovo početi da rastu ...

Airspeeder Mk3 spreman za trke električnih “automobila”

Za drugi deo ove godine najavljene su prve trke električnih letećih “automobila”, a predstavljen ...

Hyundai Veloster otkriven u Detroitu

Hyundai je u Detriotu zvanično predstavio novi Veloster, koji će prvenstveno biti namenjen američkom ...

Počela prodaja nove Ford Fieste

Uporedo s početkom prodaje na najvećim evropskim tržištima, sasvim nova Ford Fiesta od 8. ...

Škoda Kodiaq RS postavio rekord na Nurburgringu

Sa Sabinom Schmitz za upravljačem, prvi SUV iz Škode sa RS oznakom obišao je ...