fbpx

Switchblade – leteći automobil spreman za 2018.

Ideja o letećim automobilima sve je više. Već za narednu godinu najavljen je Samson Switchblade – leteći supersportista

Foto: Samson

Ideja o letećim automobilima sve je više, a kako se stvari razvijaju, izgleda da se bližimo i realizaciji – serijskoj proizvodnji. Geely se već uključio u ovi trku kupovinom Terafugije, Uber intenzivno istražuje mogućnost letećeg taksija, a već za narednu godinu najavljen je Samson Switchblade – leteći supersportista.
Iako Switchblade zvuči kao marka brijača, ovo je trotočkaš dvosed, koji bi trebao objediniti davnašnju ideju i želju o automobilu i letilici u jednom. Dužine je, recimo, Mercedesa S Klase, što znači samo pet metara, ima dvoja vrata i dva sedišta. Kategorijom bi se trebao smestiti u lake avione, što je važno zbog potrebne pilotske dozvole. Pogon mu je vodom hlađeni 1.6 litarski V4 benzinski motor od 190 KS, a proizvođač tvrdi da je odnos snage motora i mase vozila veoma sličan onome što ima Chevrolet Corvette.

Foto: Samson

Kada je na drumu, pogon na stražnjim točkovima je preko petostepenog menjača. Krila i horizontalni i vertikalni stabilizator se se potpuno uvlače u karoeriju kada se vozi drumom. Maksimalna brzina na zemlji je oko 170 km/h, do je maksimalna brzina u vazduhu mnogo veća, oko 300 km/h. Plafon leta je 4.200 metara, a maksimalna poletna težina je 875 kilograma, što ne na nivou sportskih aviona, odnosno General aviation kategorije. Dužina staze za poletanje je 335, a za sletanje 488 metara, što ga svakako ne svrstava u letilice sa kratkim poletanjem i sletanjem. Šta više, raspon krila od samo šest metara baš i nestvara višak uzgona pa se kao brzina poletanja navodi čak 130 km/h, po čemu se može zaključiti i da je bzina sloma uzgona dosta visoka. Za letenje će biti dovoljan PPL rejting pilotske dozvole, odnosno dozvola sportskog pilota. Budućem vlasniku stiže i dodatna zabava ako želi. Moćiće sam da delimično sklapa svoj automobil – avion, ili da te radove prepusti fabrici, što isporuku produžva za tri nedelje i povećava cenu za 20.000 evra. Kada već pominjemo cenu, imanje ovog prevoznog sredstva i neće biti tako strašno. Cena je 100.000 evra, a proizvođač tvrdi da već ima 240 porudžbina. Dobra vest je da se za Switchblade ne mora da se drži na aerodromu što u mnogome smanjuje operativne troškove. Međutim, jasno je i da neće smeti da poleće baš bilo odakle, nego samo sa registrovanih letilišta.

Foto: Samson

Što se udobnosti tiče, standardna oprema je vrhunski audio sistem, kamera za vožnju unazad i antirol bar, a tu je u padobran koji u slučaju problema letilicu bezbedno spušta na zemlju. Enterijer je presvučen kožom, a tu je u klimatizacija. Prve isporuke najavljene su za april 2018. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Skorašnji požari naterali Teslu da updatuje softver za baterije

Tesla je najavio update softvera za bateriju nakon što su skorašnji požari uništili tri ...

Volkswagen predstavo ID.4 svoj prvi EV SUV

Najavljeno, učinjeno – Volkswagen je predstavio svoj prvi električni SUV ID.4 Volkswagen je predstavio ...

Carlos Sainz stiže u Extreme E

Extreme E novi šampionat električnih terenaca privlači sve više poznatih imena, a upravo se ...

Sledeća generacija Volkswagen Golfa kreće u proizvodnju 2019

Volkswagen je otkrio bitne detalje o sledećoj generaciji modela Golf tokom sastanka sa glavnim ...

Audi sprema superkompjuter za nove modele

Audijevi modeli naredne generacije dobiće mnogo pametniji i brži “mozak” u službi centralne kontrolne ...

Toyota predstavila RAV4 Adventure

Predstavljanjem nove varijante ADVENTURE, Toyota proširuje izbor modela uz  prepoznatljivu privlačnost svog SUV-a RAV4 ...