fbpx

KTM predstavio još jednu evoluciju X-Bow-a

Austrijski proizvođač prvenstveno motocikala predstavio je evoluciju svog X-Bow, nazvanu X-Bow GTX

Austrijski KTM daleko je poznatiji i priznatiji po proizvodnji motocikala, mada mu sa X-Bow četvorotočkašem sasvim dobro ide, obzirom da opstaje još od 2008. godine. Osnovni model sportiste prvenstveno namenjenog za jurcanje stazom prošao je kroz dosta modifikacija tokom svog života, a najkrupnija se zapravo dogodila u februaru ove godine kada je KTM predstavio X-Bow GT2, trkački sportski automobila sa mnogo zrelijom karoserijom.
Već tada KTM je najavio da radi i na još oštrijoj verziji, a sada je predstavio i to na čemu je radio, a nazvao X-Bow GTX. Po ceni koja počinje od oko 230.000 evra, kupac će dobiti dobiti praktično identičnu karoseriju od karbonskih kompozita, ali sa FIA homologovanim zaštitnim kavezom.

Sedišta koja isporučuje Recaro su takođe od karbonskih kompozita, a kabina je potpuno pokrivena i zaštićena krovom koji izgledom i mehanizmom za otvaranje nagore podseća rešenja iz lovačkih aviona.
Zahvaljujući svojoj laganoj konstrukciji X-Bow GTX ima masu od samo 1.150 kilograma, što za motor od 530 KS znači opterećenje samo malo preko dva kilograma po konjskoj snazi.
Pogon je u osnovi od rednog petocilindarskog TFSI motora koji Audi ugrađuje u RS3 i TT RS, ali značajno pojačan novim usisnim i izduvnim sistemom, kao i sistemom za ubrizgavanje goriva. Pogon zadnjih točkova de preko Holnger sekvencijalnog šestostepenog menjača. Za ogibljenje je zadužen Sachs sa svojim amortizerima, uz, za X-Bow odavno odomaćen, sistem potisnih poluga na mehanizmu ogibljenja. Visina vozila je podesiva na prednjoj i na zadnjoj osvini, kao i rad amortizra na sabijanje i odbijanje. Kočioni sistem ima šestoklipne čeljusti napred i četvoroklipne pozadi i diskove prečnika preko 350 mm. Za pomoć u razvoju X-Bow GTX-a, KTM se obratio Reiter Engineeringu, koji je odavno saradnik u pripremi trkačkih vozila na X-Bow osnovi.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Sledeći Mercedes-AMG A 45 sa preko 400 KS

Tokom proleća 2019. stići će Mercedes-AMG A 45, a nezvanično, fabrika potvrđuje da će ...

Alpine A110 krenuo u proizvodnju

Renault grupa je inaugurisala novu proizvodnu liniju za Alpine A110, u fabrici u Dieppeu. ...

Hondi Red Dot nagrade za dizajn automobila i motocikla

Hondina potpuno nova, izuzetno hvaljena Honda e dobila je nagradu „Red Dot: Best of ...

Premijera filma “F9” odložena za sledeću godinu

Deveti nastavak u serijalu filmova „Fast and Furious”, nazvan “F9”, odložen je zbog bojazni ...

Serijski Mercedes-AMG GT otkriven

Za samo godinu dana Mercedes-AMG GT super kupe je prošao put od koncepta do ...

SsangYong Rexton od ružnog pačeta do…

Kada stignu nove ideje i finansijska injekcija, ispostavlja se da ništa nije nemoguće. Ružno ...