fbpx

Ferrari pravi svoj šampionat?

Ferrari je upozorio vlasnike Formule 1 da se ne igraju vatrom i najavu povlačenja crvenog tima shvate ozbiljno

Foto: Ferrari Racing

Na medijskom događaju održanom u Maranellu, Sergio Marchionne je izjavio da vlasnici Formule 1 treba ozbiljno da razmisle o mogućem povlačenju Ferrarija iz šampionata, inače se igraju vatrom. Iako je ponovio svoje sumnje o pravcu u kojem Liberty media vodi Formulu 1, dodao je i da ima još dovoljno vremena da se postignu dogovori koji će zadovoljiti obe strane, ali isto tako i dodao da mogućnost povlačenja Ferrarija nije prazna priča.

Foto: FCA

„Ferrari je deo istorije Formule 1 i sve razume. Ima svoje F1 odeljenje i jako dobro razume Formulu 1. Moramo da pomirimo svoje i interese Liberty medije, a ukoliko se to ne desi, napustićemo šampionat i napraviti sopstveni, koji će više odgovarati našim interesima. I mi ne blefiramo nego ozbiljno mislimo. Ako Ferrari u Formuli 1 ne može da iskaže svoje trkačke gene, onda nema ni šta da traži u Formuli 1“, kaže Marchionne.
Najveći deo problema i pretnji o povlačenju potiče od prvih predloga izmena pravila u Formuli 1 za 2020/21. godinu, koji predviđaju da se koristi mnogo unificiranih delova motora i bolida, kako bi se manji troškovi razvoja i povećala konkurentnost među timovima koja neće biti toliko uslovljena budžetima.

Ross Brawn, foto: Wikipedia

Marchionne kaže da ga najviše brine prisustvo u upravi F1 čoveka velikog znanja kao što je Ross Brawn, a koji predlaže poteze koji nisu u duhu Formule 1. Ako će F1 početi da liči na NASCAR sa istim automobilima u različitim bojama, Ferrari tu nema šta da traži. I za trenutnu situaciju u kojoj Ferrari, Renault, Mercedes i Honda snabdevaju druge motorima po ceni od 15 miliona evra godišnje Marchionne kaže da je čudo i pita: „Šta Liberty media više hoće od nas? Pogotovo za narednu godinu koja predviđa samo tri motora po vozaču za celu sezonu, što znači da su zbog razvoja i materijala motori još skuplji?“ A Bawna poredi sa Mesijom i kaže: „Brawn postavlja zapovesti kao Mesija, a kada se sa tim ne slažu oni koji mogu da uopšte razgovaraju sa Mesijom, onda nije zadovoljan“.
Kuda li ide Formula 1, zna li iko?

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hamiltonu pobeda Verstappenu bolnica

Lewis Hamilton je došao do 99. pobede pred svojom mnogobrojnom publkom na Silverstoneu Cela ...

Formula 1 – Mercedes-AMG W13 legalan ili ne?

Formula 1 nije ni ušla u sezonu 2022. prvom trkom, a Mercedes-AMG je konstrukcijom ...

Formula 1 – FIA (ipak) interveniše zbog poskakivanja

Formula 1 će ipak morati malo manje da poskakuje prema direktivi FIA koja je ...

Brembo napravio diskove kao ogledalo

Brembo je predstavio novu generaciju kočionih diskova koji liče na ogledalo, ali ne služe ...

Legendarni Renault 4L slavi 60. rođendan

2021. godine se obeležava 60. godišnjicu vozila Renault 4L, neverovatne priče o uspehu, sa ...

Volkswagen će u EU prodavati vozila proizvedena u Kini

Volkswagen će vozila svoje marke Cupra prozvedena u Kini prodavati u Evropi, što je ...