fbpx

Ferrari pravi svoj šampionat?

Ferrari je upozorio vlasnike Formule 1 da se ne igraju vatrom i najavu povlačenja crvenog tima shvate ozbiljno

Foto: Ferrari Racing

Na medijskom događaju održanom u Maranellu, Sergio Marchionne je izjavio da vlasnici Formule 1 treba ozbiljno da razmisle o mogućem povlačenju Ferrarija iz šampionata, inače se igraju vatrom. Iako je ponovio svoje sumnje o pravcu u kojem Liberty media vodi Formulu 1, dodao je i da ima još dovoljno vremena da se postignu dogovori koji će zadovoljiti obe strane, ali isto tako i dodao da mogućnost povlačenja Ferrarija nije prazna priča.

Foto: FCA

„Ferrari je deo istorije Formule 1 i sve razume. Ima svoje F1 odeljenje i jako dobro razume Formulu 1. Moramo da pomirimo svoje i interese Liberty medije, a ukoliko se to ne desi, napustićemo šampionat i napraviti sopstveni, koji će više odgovarati našim interesima. I mi ne blefiramo nego ozbiljno mislimo. Ako Ferrari u Formuli 1 ne može da iskaže svoje trkačke gene, onda nema ni šta da traži u Formuli 1“, kaže Marchionne.
Najveći deo problema i pretnji o povlačenju potiče od prvih predloga izmena pravila u Formuli 1 za 2020/21. godinu, koji predviđaju da se koristi mnogo unificiranih delova motora i bolida, kako bi se manji troškovi razvoja i povećala konkurentnost među timovima koja neće biti toliko uslovljena budžetima.

Ross Brawn, foto: Wikipedia

Marchionne kaže da ga najviše brine prisustvo u upravi F1 čoveka velikog znanja kao što je Ross Brawn, a koji predlaže poteze koji nisu u duhu Formule 1. Ako će F1 početi da liči na NASCAR sa istim automobilima u različitim bojama, Ferrari tu nema šta da traži. I za trenutnu situaciju u kojoj Ferrari, Renault, Mercedes i Honda snabdevaju druge motorima po ceni od 15 miliona evra godišnje Marchionne kaže da je čudo i pita: „Šta Liberty media više hoće od nas? Pogotovo za narednu godinu koja predviđa samo tri motora po vozaču za celu sezonu, što znači da su zbog razvoja i materijala motori još skuplji?“ A Bawna poredi sa Mesijom i kaže: „Brawn postavlja zapovesti kao Mesija, a kada se sa tim ne slažu oni koji mogu da uopšte razgovaraju sa Mesijom, onda nije zadovoljan“.
Kuda li ide Formula 1, zna li iko?

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Al-Attiyahu i 6. etapna pobeda na Dakar Reliju

Pretposlednja 11. etapa na Dakar Reliju pripala je vozaču Toyote Nasser Al-Attiyahu, ali pobedi ...

Renault Fuego slavi 40. rođendan

Renault je 1980. godine dobro prodrmao tržište premijerom svog novog kupea Fuego, sa impresivnih ...

F1 pauza je završena

Letnja pauza u šampionatu Formule 1 je završena, a sezona se nastavlja trkom za ...

Williams Racing prodat američkom investitoru

Williams Racing je u potpunosti prodat američkoj investicionoj firmi Dorilton Capital Williams Racing, legendarni ...

EU ne odustaje od zabrane SUS motora 2035. godine

Auto industrija i sve povezane industrije izražavaju zabrinutost, ali zakonodavci u EU ne odustaju ...

Seat odložio imenovanje predstojećeg SUV-a zbog politike

Dok su španski mediji fokusirani na političku krizu nad Katalonijom, iz Seata su odlučili ...