fbpx

Mercedes predstavio svetlost za budućnost

Nova tehnologija pod imenom Digital Light obećava glavno svetlo visoke rezolucije, koje se projektuje sa dva miliona piksela

Foto: Daimler

Nova tehnologija pod imenom Digital Light obećava glavno svetlo visoke rezolucije, koje projektuje sa dva miliona piksela. Ovakva vrsta svetlosnog snopa omogućava ispis različitih slika na put. Mercedes tvrdi da se te slike mogu koristiti kao head-up display, čime uklanjaju potrebu vozača da sklanja pogled sa puta. Ovakve svetlosne grupe mogu biti korišćene i za komunikaciju sa drugim učesnicima u saobraćaju.

Foto: Daimler

Praktičniji deo upotrebe softverski kontrolisanih svetala je optimizovan izlaz svetla shodan situaciji. Kamere, senzori i mapirani podaci se koriste za procenu uslova na putu, čime dozvoljavaju automobilu da podesi snop svetla prema situaciji. Teoretski, to znači da bi trebalo da omogući bolju vidljivost vozaču, dok u isto vreme ne zaslepljuje druge sa pogrešno rasutim svetlom. Prema rečima Mercedesa, čak i kada se svetla koriste za ispis znakova, fokus je na više na bezbednosti nego na modi. Na primer, u slučaju radova na putu, svetla imaju mogućnost da prenose saobraćajne linije na podlogu. Ili, ako automobil primeti pešaka, strelicom može da markira njegovu poziciju.

Mercedes takođe tvrdi da će svetla moći da prikažu simbole za upozorenje pri: mrtvom uglu, napuštanju trake, sudaru, ograničenju brzine i podloge sa niskim gripom. Ako inicijalno lansiranje ove novine prođe kako treba, vrlo je moguće da ćemo uskoro ovu tehnologiju videti i na Mercedesovim luksuznim modelima. Međutim, Digital Light će za sada biti dostupan samo na Mercedes-Maybach S-klasi, sa početkom u prvoj polovini tekuće godine. Nema još reči o ceni, ali kad uzmemo u obzir da Digital Light nije dostupan ni na običnoj S-klasi, možemo samo pretpostaviti da košta puno.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

U Kvirinalskoj palati, Lancia slavi svoju 115 godišnju istoriju

U Kvirinalskoj palati, brend Lancia je proslavio svoju 115-godišnju istoriju i 60. godišnjicu automobila ...

Citroen C5 Aircross i službeno predstavljen

Za Citroen upravo pokazani C5 Aircross je perjanica ponude, barem tako kaže proizvođač Citroen ...

Porsche Cayenne zamalo na platformi Mercedesa ML

Porsche Cayenne jedan od najpopularnijih SUV-a u luksuznoj sportskoj klasi, zamalo je podelio svoju ...

Exxon Mobil spreman za Red Bull i Hondu

Dobavljači goriva i maziva u Formuli 1 najčešće su u drugom planu, a publika ...

Vraća se nekadašnja Isetta, ali kao električno vozilo Microlino

Švajcarka marka koja je stvorila sklopive trotinete kreće u proizvodnju Microlina električnog dvoseda veoma ...

Formula 1 – Wolff protiv ulaska Andrettija

Šef Formula 1 tima Mercedes-AMG Toto Wolff je protiv ulaska novog tima u Formulu ...