fbpx

Diess pokazao – kilometar EV vožnje 50% jeftiniji

Herbert Diess prvi čovek Volkswagen Grupe tvrdi da je vreme za prelazak na električna vozila objavio je poređenje cena vožnje

Foto Volkswagen Group.

Predsednik upravnog odbora Volkswagen grupe Herbert Diess jasno i glasno kaže da je vreme da se pređe na električna vozila, i to potkrepio poređenjem cene po pređenom kilometru električnim i vozilom sa unutrašnjim sagorevanjem. Na nedavnom velikom sastanku najviših šefova i menadžera VW Grupe, Diess je podigao mnogo prašine. Između ostalog, specijalni gost sastanka bio je niko drugi do Elon Musk, prvi čovek Tesle, koja evidentno postaje glavni konkurent VW Grupi. Što u šali, što u zbilji, mada prema izveštajima deluje ponajviše ozbiljno, Diess je pozvao Muska da održi ozbiljan trening rukovodocima VW-a kako bi značajno unapredili produktivnost i smanjili troškove poslovanja. Nemački specijalizovani automobilski, ali i mediji koji prate privredu i industriju već naziru potencijalnu saradnju između VW-a i Tesle, mada za sada daleko ok konkretne forme u kakvu bi se moglo razviti. Ono što je evidentno, pogon Tesla koji će uskoro proraditi u blizini Berlina imaće skoro 35% veću produktivnost od Wolfsburga, a Diess je upro prstom u tu činjencu. Nezvanično, među menadžerima VW Grupe nastala je blaga panika zbog straha da bi mogli ostati bez posla zbog nezadovoljavajućih rezultata.
A zbog čega Diess toliko otvoreno gleda u Teslu, koji je po svim osnovama utro put velikoserijskim električnim automobilima Diess tvrdi da je definitivno došlo vreme da se pređe na električne automobile. To je potvrdio preciznom računicom koju je uradio Autozeitung, poredeći troškove vožnje po kilometru modela iz VW Grupe, sa elektro pogonom i motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, a koja pokazuje zapanjujuće brojke.

Foto: Volkswagen

Na grafikonu koji je Diess čak objavio na svom Linkedin profilu može se videti da je kilometar vožnje električnog automobila do čak 50% jeftiniji od vožnje benzinca ili dizela. Konkretno, vožnje jedno kilometra modelom VW Tiguan košta oko 30% više nego kilometar u modelu VW ID.4, a nabavna cena ova dva vozila razlikuje se za oko 5.000 evra. Kilometar modela Audi Q5 skuplji je 40% od kilometara u modelu Q4 e-tron, a najveća razlika pokazala se poređenjem modela marke Škoda. Jedan kilometar u Škoda Kodiaq košta 50% više od kilometra u električnom modelu Enyaq.
U osnovi, nedvosmislena poruka koja je Diess poslao kupcima, a koja direktno kaže kupujte ID.4 umesto Tiguana je krupan iskorak u podršci električnim modelima. U auto industriji još uvek ima ne mali broj vodećih čelnika koji se nisu ovako decidno okrenuli podršci elektro vozilima, i koji u svojim javnim nastupima zapravo obeshrabruju kupce električnih vozila. Pojedini proizvođači čak rade iza scene i svoje električne modele stavljaju u drugi plan, kako u marketingu, tako čak i u samim salonima.
Za razliku od onoga što je uradio Diess i dao punu podršku električnim vozilima, i druge marke glasnije ili tiše najavljuju svoju preorijentaciju po pitanju pogona, ali ne ovako argumentovanim podacima koji vožnju na struju čine i upola jeftinijom nego na fosilno gorivo.
Koliki uticaj će imati nedavni Diessov nastup, kao i da li već razgovara sa Muskom na određene teme saznaćemo uskoro, ali sasvim sigurno, prvi čovek VW Grupe povukao je potez koji do sada još niko nije.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hamiltonu pole u Barseloni

Lewis Hamilton osvojio je pol poziciju za sutrašnju trku za Veliku nagradu Španije. Nakon ...

Toyota ulaže 14 milijardi dolara u elektrifikaciju

Toyota će do 2030. godine uložiti 14 milijardi dolara u razvoj baterija nove generacije ...

Bokser motor, malo drugačiji, ima budućnost?

Taman kada pomislimo da smo sve videli po pitanju SUS motora, pojavi se neko ...

Jeep Wrangler dobio jednu zvezdicu na Euro NCAP-u

Jeep Wrangler je u poslednjoj rundi nezavisnog Euro NCAP testiranja dobio samo jednu od ...

Dacia predstavila osveženi Duster

Dacia je predstavila lagano osveženi Duster sa novim infotejmentom i novom centralnom konzolom Dacia ...

Prodaješ automobil? Stručnjaci preporučuju da sačekaš do proleća

Prodaješ automobil? Stručnjaci preporučuju da sačekaš do proleća, biće bolja cena Vreme prodaje automobila ...