fbpx

Indijska startup firma predstavila napredan električni skuter

Na mnogim svetskim tržištima u razvoju, mali motocikli dominiraju putevima i predstavljaju većinu od broja ukupno prodatih vozila.

Foto: 22Motors

Na mnogim svetskim tržištima u usponu mali motocikli dominiraju putevima i predstavljaju većinu od broja ukupno prodatih vozila. Zahvaljujući ovome, skorašnje prodiranje nove električne tehnologije je dovelo do velikog broja novih internet startup-a iz Kine i Indije. Poslednja kompanija kojoj je cilj da se dokopa tržišta električnih skutera je indijski 22Motors koji je upravo predstavio svoj „Flow“ skuter.

Foto: 22Motors

Spolja, Flow izgleda više manje kao i svaki drugi električni skuter, međutim ispod plastičnih oplata se nalazi vrlo impresivna tehnologija. 22Motors je razvio aplikaciju za praćenje Flow-a, koji koristi veštačku inteligenciju i mašinsko učenje. Kod mnogih sličnih skutera ovo znači Bluetooth konekciju i GPS, ali kod Flow-a je i mnogo više.

Foto: 22Motors

Uz tipičan GPS, obaveštenja o poruci i pozivu, geofencing mogućnosti, obaveštenja o krađi, i stanja na putevima, softver ovog skutera prati korisničke podatke i input i time uči o vlasnikovom tipičnom ponašanju. Nakon što ustanovi nešto slično početnoj liniji, Flow je u stanju da detektuje i upozori vozača kada primeti promenu u njegovom ponašanju/vožnji. Pored toga, Flow takođe može da upozori na potrebu za servisom, kao i da automatski poruči delove kako bi stigli ranije ili na vreme.

Foto: 22Motors

22Motors je ujedno projektovao skuter sa biznisom na umu, pa je razvio sistem za upravljanje i praćenje flote, koji, kompanije koje imaju folte Flow-ova, mogu da koriste. Uz to, svi snimljeni podaci se šalju direktno na cloud, gde se mogu pregledati izdaleka. Flow pokreće Bosch motor od 2.1kW koji se nalazi u glavčini zadnjeg točka, a ima i regenerativo kočenje. Sa težinom od oko 85 kg, proizvođač tvrdi da Flow ima maksimalnu brzinu od 60 km/h, kao i da proizvodi 90 Nm obrtnog momenta.

Foto: 22Motors

Baterija se puni oko pet časova sa standradnim punjačem, dok brzi punjač može da skrati to vreme za četiri puta. Sa punom baterijom, Flow ima autonomiju od 80 km, a 22Motors tvrdi da može doda još jednu bateriju za veću autonomiju. U slučaju nužde, 10 minuta punjenja može da pruži oko 16 km vožnje.

Uz sve ovo, Flow ima i brzinu za vožnju unazad za lakše parkiranje, USB priključak, disk kočnice, tempomat, LED svetla, kao i ostavu od 25 litara, ispod sedišta. Proizvodnja Flow-a je zakazana za ovo leto, i navodi se da će mu cena biti oko 750 evra u Indiji.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Folger mora na lečenje

Vozač Tec 3 Yamaha tima Jonas Folger odsustvovaće sa trke u Japanu koja se ...

84. MotoGP pobeda za Marca Marqueza u Americi

Marc Marquez ponovo nepobediv u MotoGP klasi na stazi COTA na kojoj je do ...

Espargaro u Hondi – Crutchlow bez sedišta

Odavno se pričalo, a tek sada je zvanično potvrđeno – Pol Espargro je iz ...

Osvežena i pojačana nova Yamaha TMAX 560

Jedan od najpopularnijih sportskih maksi skutera na svetu, Yamaha TMAX, dobio je svoje sedmo ...

Triumph i Bajaj se ujedinili – konačno

Dugo se o tome pričalo i spekulisalo, a sada je konačno i zvanično – ...