fbpx

Za razliku od mnogih drugih, Mercedes ne odustaje od dizela. Za novu A Klasu spreman je i novi dizel

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes ne odustaje od dizel motora, a nakon što je najavio novi 1.6 litarski agregat za C i E Klasu, upravo je objavio da je i za A Klasu spremna nova dizel jedinica.
Za novi 1.5 litarski turbo dizel tvrde da je potpuno novi razvoj, a da će pod oznakom A 180d i novi hatchback stići dizel vrhunske tehnologije. Iako je u istoj vesti iz fabrike saopšteno da je „OM 608“ kako je kodni naziv motora, ipak evolucija prethodnog „OM607“, izmena ima mnogo kako bi postao ekonomičniji i čistiji. Obećana emisija CO2 je 108 g/100 km, a značajno smanjenje postignuto je premeštanjem SCR katalizatora sa AdBlue tečnošću bliže glavi motora, kao i količinom recilkulacije izduvnih gasova. U odnosu na prethodnika, novi dizel nije samo čistiji nego i tiši. Karter je dobio oblogu od poliuretanske pene, isto kao i poklopac motora koji je dobio novu izolaciju. Kao i prethodna 1.5 litarska dizel jedinica, OM 608 je razvijena u saradnji sa Renaultom, ali uz dosta elemenata koji su specifični za u gradnju u Mercedesova vozila. Drugačiji su nosači motora, elektronska kontrolna jedinica, plivajući zamajac, alternator, kompresor klime, start-stop sistem, a na kraju i sedmostepeni 7G-DCT menjač.

Foto: Mercedes-Benz

Novi motor ima 114 KS (85kW) pri 4.000 o/min i 270 Nm maksimalnog obrtnog momenta od 1.750 o/min. A 180d će do 100 km/h ubrzavati za 10,5 sekundi uz maksimalnu brzinu d 202 km/h. Fabrički je obećana prosečna potrošnja u kombinovanoj vožnji od 4.1 l/100 km.
Obzirom da je Mercedes nedavno predstavio i novi OM 654 za E Klasu kao i veći OM 656 šestocilindarski dizel za S Klasu, jasno je da da se Mercedes neće odreći usluga dizel motora u doglednoj budućnosti.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Seat završio sa oštrim linijama

Marka Seat pravi ozbiljne zaokrete u svom stilu, a po svemu sudeći, završeno je ...

In memoriam – Dietrich Mateschitz

Dietrich Mateschitz, jedan od osnivača kopanije Red Bull preminuo je u 78. godini života ...

Honda predstavila treću generaciju Passporta

Honda je na L.A. Show-u predstavila treću generaciju modela Passport, koja sa prethodnicina deli ...

Formula 1 – Lewis Hamiton kaže da ga nisu (po)slušali

Formula 1 – Lewis Hamilton kaže da ga nisu slušali tokom razvoja Mercedes-AMG W14 ...

Porsche SCG obeležio 75 godina marke Porsche

Kompanija Porsche Srbija i Crna Gora obeležila 75 godina postojanja marke Porsche spektakularnim događajem ...