fbpx

BMW 9cento za lepu budućnost motocikala

Na ovogodišnjem Concorso d’Eleganza Villa d’Este BMW će predstaviti viziju motocikla budućnosti zanimljivog imena – 9cento

Concorso d’Eleganza Villa d’Este, koji se održava na jezeru Komo u Italiji je cenjeno okupljanje stručnjaka i publike koji cene poštuju estetiku. Malo po malo, ovaj događaj postao je poligon za demonstraciju vizija pa čak i koncepata bliskih serijskoj proizvodnji. Upravo zbog toga, sa izvesnom rezervom može se uzeti najava BMW-a je motocikl koji će ove godine biti predstavljen puka vizija, a ne nešto što će u skoroj budućnosti biti ponuđeno kupcima.
Ipak, o serijskoj proizvodnji kada za to dođe vreme, a ono što je izvesno, BMW 9cento, pre svega, čita se Nove Ćento, i predstavlja motocikl Adventure Sport klase. Kako kaže Edgar Heinrich, šef dizajna u BMW Motorradu, ne mora svaki naredni model da bude veći i masivniji i dodaje: “stvorili smo koncept motocikla koji donosi osećaj balansa, odnosno kombinaciju veličine i snage, idealne za sportski turer”. Heinrich kaže i da ovo svojevrsno “balansiranje” nije uticalo na sve ono što jedan vrhunski turer mora da zadovolji, od vozne dinamike, pa do svih potrebnih elementa funkcionalnosti.
Ove izjave šefa dizajna proizvođača iz Minhena imaju svoju osnovu u onome što 9cento pokazuje. Motocikl deluje kompaktno, pa se očigledno i uski R2 agregat uklopio u koncept Sa druge strane, prednje viljuške sa dugim hodovima vešto su prikrivene oblikom prednje oplate kako ne bi iskakale iz koncepta kompaktnosti na kojem su dizajneri insistirali. Zanimljiv detalj je i vetrobran koji je, navodno, veoma efikasan, ali dizajnom diskretan i neupadljiv.
BMW 9cento nije samo demonstrator dizajna. Dobar deo rama motocikla izrađen je od karbonskim vlaknima ojačane plastike, što je minimalizovalo masu motocikla i obezbedilo krutost. Inovativan je i sistem montaže boksova koji koristi snažan elektro magnet, ali i velika varijabilnost montaže dodatnih boksova koji ujedno produžavaju sedište za putnika, pa se u jednom 9cento, u izvesnom smislu dobija motocikl sa dve moguće konfiguracije.
Na žalost po sve zainteresovane, BMW nije naveo ništa od tehničkih detalja kao što je pogon, koj bi, barem po oznaci mogao biti od 900 cm³, kao ni podatak o masi motocikla, koji bi, obzirom na upotrebu karbona, mogao biti veoma zanimljiv.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Yamaha misli na decu: potpuno novi YZ65

Yamaha je otkrila svoju poslednju prinovu u liniji modela za 2018. godinu, potpuno novi ...

MotoGP – Aleix Espargaro neće da potpiše za Apriliju

MotoGP šampionat sveta u motociklizmu ima i zabavnu stranu u kojoj Aleix Espargaro neće ...

Motocikli Honda sa akcijskom ponudom

Honda Srbija je pripremila specijalne ponude i benefite za modele: Africa Twin, Forza 300 ...

Marquez prebrz za konkurenciju u Le Mansu

Marc Marquez ponovo pokazao svoju klasu u Moto GP-u, iako po svemu sudeći nije ...

Šesti dan Dakar Relija pripao dvojici Španaca

Nakon starta odloženog za 90 minuta i skraćenja etape za 100 kilometara, šesti dan ...

U Srbiji predstavljen BMW R18

BMW Motorrad Srbija predstavio je svojim klijentima i predstavnicima medija R18 dugoočekivani model koji ...