fbpx

Bolje motorno ulje – više “konja”

Postoje vozači koji vode računa o kvalitetu i starosti ulja u njihovim automobilima, ali postoje i oni drugi, koji bi trebalo da znaju ove činjenice

Motorno ulje u karteru motora je nešto što se uzima zdravo za gotovo, a često i zaboravi da postoji. Pri tom, zaboravni prave veliku grešku. Motorno ulje ima toliko uloga, da njegov adekvatan odabir, stanje i starost imaju direktan uticaj na vek motora, potrošnju goriva, snagu i na kraju troškove vožnje. Ni jedan pokretni metalni deo u motoru njegovim agregatima nije u direktnom kontaktu. Uvek je između njih tanak film ulja ili masti. Da nije tako, došlo bi do zagrevanja i vrlo brzog zaribavanja. Pri radu motora, ulje na sebe preuzima brojne uloge: sprečava habanje, smanjuje trenje, hladi motor, preuzima na sebe čestice nečistoće koje se javljaju kao produkt sagorevanja, ali i metalne opiljke koji su neminovan deo rada svakog motora, a pri zameni, i čisti motor, odnoseći sa sobom sve nečistoće. Neadekvatno, nekvalitetno ili staro i prljavo ulje ni jedan od ovih zadataka ne obavlja adekvatno. Oni koji su ovo želeli da saznaju, mogli su, a oni koji do sada nisu znali, možda se podsete da treba da zamene ulje.
Koliko je važno motorno ulje dokazao je jedan ugledni proizvođač, na veoma dobrom i slikovitom primeru, koji je dokazao da ulje direktno utiče i na snagu motora. Na dinamometru se našao V12 motor iz Ferrarija 250 GT koji je pri radu sa fabrički preporučenim uljem i uljem nove generacije pokazao razliku u snazi od čak 7%. U brojkama, sa satandardnim uljem preporučenim za tu generaciju motora imao je 285 KS, a sa savremenim uljem nove generacije 305 KS. I maksimalni obrtni moment porastao je sa 275 na 295 Nm. Dobitak od 20 KS i 20 Nm samo izborom drugog ulja nije zanemarljiv i eklatantna je potvrda uticaja ulja na performanse motora.
Razumljivo, na legendarnom motoru visokih performansi iz 1964. razlika je velika i zbog konstruktivnih rešenja iz tog vremena, uključujući i mnogo šire i veće ležajeve kolenastog vratila čija veća površina izaziva i više trenja, ali je i dalje veoma indikativna i odnosi se i na najnovije generacije motora.
Prema tome, adekvatno motorno ulje po specifikaciji proizvođača i provereno kvalitetnog proizvođača, osim dužeg veka motora i manje potrošnje, donosi i više snage.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Test Hyundai Tucson Hybrid – korak u novu klasu

U C SUV segmentu ultra bogatom zanimljivom ponudom Hyundai se odavno izborio za svoju ...

Test – Cupra Formentor 1.5 TSI

Test Cupre Formentor 1.5TSI mogao bi se nazvati i testom razbijanja predrasuda stečenih lošim ...

Nova Mazda3 osvojila Red Dot “Best of the Best” nagradu

Mazda je osvojila nagradu “Red Dot: Best of the Best” za novu generaciju modela ...

Sergio Marchionne u teškom zdravstvenom stanju

CEO FCA Grupe Sergio Marchionne je u teškom zdravstvenom stanju, koje se naglo pogoršalo ...

Serija 8 – skoro pa gotova

Na Concorso d’Eleganza Villa d’Este Italiji predstavljen je BMW Serije 8. Ovaj luksuzni 2+2 ...

Službeno je – stiže VW T-Roc Cabriolet

Možda je i zvučalo kao šala dok je bilo nezvanično, ali VW u svoju ...