fbpx

Bolje motorno ulje – više “konja”

Postoje vozači koji vode računa o kvalitetu i starosti ulja u njihovim automobilima, ali postoje i oni drugi, koji bi trebalo da znaju ove činjenice

Motorno ulje u karteru motora je nešto što se uzima zdravo za gotovo, a često i zaboravi da postoji. Pri tom, zaboravni prave veliku grešku. Motorno ulje ima toliko uloga, da njegov adekvatan odabir, stanje i starost imaju direktan uticaj na vek motora, potrošnju goriva, snagu i na kraju troškove vožnje. Ni jedan pokretni metalni deo u motoru njegovim agregatima nije u direktnom kontaktu. Uvek je između njih tanak film ulja ili masti. Da nije tako, došlo bi do zagrevanja i vrlo brzog zaribavanja. Pri radu motora, ulje na sebe preuzima brojne uloge: sprečava habanje, smanjuje trenje, hladi motor, preuzima na sebe čestice nečistoće koje se javljaju kao produkt sagorevanja, ali i metalne opiljke koji su neminovan deo rada svakog motora, a pri zameni, i čisti motor, odnoseći sa sobom sve nečistoće. Neadekvatno, nekvalitetno ili staro i prljavo ulje ni jedan od ovih zadataka ne obavlja adekvatno. Oni koji su ovo želeli da saznaju, mogli su, a oni koji do sada nisu znali, možda se podsete da treba da zamene ulje.
Koliko je važno motorno ulje dokazao je jedan ugledni proizvođač, na veoma dobrom i slikovitom primeru, koji je dokazao da ulje direktno utiče i na snagu motora. Na dinamometru se našao V12 motor iz Ferrarija 250 GT koji je pri radu sa fabrički preporučenim uljem i uljem nove generacije pokazao razliku u snazi od čak 7%. U brojkama, sa satandardnim uljem preporučenim za tu generaciju motora imao je 285 KS, a sa savremenim uljem nove generacije 305 KS. I maksimalni obrtni moment porastao je sa 275 na 295 Nm. Dobitak od 20 KS i 20 Nm samo izborom drugog ulja nije zanemarljiv i eklatantna je potvrda uticaja ulja na performanse motora.
Razumljivo, na legendarnom motoru visokih performansi iz 1964. razlika je velika i zbog konstruktivnih rešenja iz tog vremena, uključujući i mnogo šire i veće ležajeve kolenastog vratila čija veća površina izaziva i više trenja, ali je i dalje veoma indikativna i odnosi se i na najnovije generacije motora.
Prema tome, adekvatno motorno ulje po specifikaciji proizvođača i provereno kvalitetnog proizvođača, osim dužeg veka motora i manje potrošnje, donosi i više snage.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Dacia Jogger premijerno na BG Car Show 2022.

Na ovogodišnjem BG Car Show 2022 Dacia domaćoj publici premijerno predstavlja novi vizuelni identitet ...

BMW M5 CS zvanično predstavljen kao super sedan sa 636 KS

BMW je predstavio novu vrhunsku verziju svoje M5 super limuzine – M5 CS Nova ...

Alonso vozi 24 časa Le Mansa u Toyoti

Iako je Alonsov prvi nastup na trci izdržljivosti neslavno završio, zvanično je potvrđeno da ...

Specijalni sajamski uslovi finansiranja za Hondu HR-V

Tokom Salona automobila, Honda Srbija pripremila je pogodnosti za kupovinu HONDA HR-V modela uz ...

Predstavljena je 6. generacija Opel Astre

Nova munja je rođena – pod ovim motom Opel je danas u Riselshajmu predstavio ...

Toyota Rav4 4×4 za 23.990€

U sklopu priprema za predstojeću sajamsku manifestaciju „BG Car Show“, već od 1. februara ...