fbpx

Dok Ghosn spava na tatamiju, ljulja se Renault Nissan Alijansa

Dok se veliki šef Carlos Ghosn pita šta mu se desilo, Renault Nissan alijansu potresa kriza

Carlos Ghosn je u tokijskom zatvoru, koji ima prprilično strog režim. Ćelija je površine 4.8 m², i nalazi se u bloku zatvora u kojem su najteži kriminalci, uključujući i osuđenike na smrt. Kako je izjavio na svom Twitter nalogu jedan bivši zatvorenik, u ovo doba je poprilično hladno u ćelijama pošto nema grejanja. Većina ćelije ima tradicionalni japanski tatami umesto kreveta i pokrivač, dok samo deo ćelija ima klasičan krevet. Spavanja preko dana nema, a tokom poseta, zatvorenici nose maske kako ne bi došlo do zaraze. Za razliku od luksuza na koji je navikao, Ghosn se našao u potpuno drugačijem okruženju, i to zbog optužbe za, u Japanu teškog krivičnog dela, ne prijavljivanja prihoda. Kako kažu malobrojni koji su ga posetili u zatvoru, Ghosn ne zna šta mu se dogodilo, i loše podnosi celu situaciju.
Što se optužbi na račun Ghosna tiče, koje tek treba da se dokažu, klupko je počelo da se odmotava, a kako drugačije, nego prijavom iz same kompanije Nissan.

U nastavku, priča sve više liči na našu svakodnevnicu. Sa računa kompanije i njenih podružnica, Ghosn i Greg Kelly, jedini Amerikanac u bordu Nissana, finansirali su stvari koje nisu smeli. Od kupovine privatnih nekretnina do luksuznih putovanja. Šta više, Ghosn je svojoj starijoj sestri od 2002. isplaćivao po 100.000$ godišnje za nepostojeću savetničku poziciju. Za sada, ispostavlja se da je dotična gospođa samo vodila računa o Ghosnovom stanu u Rio de Žaneiru, ali da nikada nikoga nije savetovala. Sve skupa, za sada se radi o 44 milona dolara neprijavljenih prihoda od 2010. do 2014., ali, nezvanično, češljanje računa je tek počelo a pomenuta brojka raste.
Samo, najveću automobilsku alijansu na svetu Renault Nissan Mitsubishi, potresa najveća kriza ikada. Padaju teške reči i ultimatumi, a države Francuska i Japan, koje imaju svog vlasničkog udela, će se sigurno uključiti u celu igru.

Foto: Nissan

Nissan je juče, jednoglasnom odlukom borda, dao otkaz Ghosnu, uprkos zahtevu od strane Renaulta da to ne čini, barem do okončanja istrage. Šta više, u oštro intoniranoj poruci Renault je zapretio da će skoristiti svoje pravo po krovnom ugovoru, da imenuje novog predsednika kompanije, kao odgovor na informaciju da će istraga biti proširena na finansije cele alijanse. Sa svoje strane, Renault je zadržao Ghosna na svojim pozicijama, ali imenovao i njegovog za sada, zamenika Thierrya Bollorea, koji ima identične ingerencije kao Ghosn.
Država Francuska je sa 15% najveći vlasnik najvećeg paketa deonica, pa se oglasila i kancelarija Predsednika Emmanuela Macrona, koja kaže: “Optužbe su velike i teške, ali znamo da su počele da cvetaju i teorije zavere, a to mi ne podržavamo”.
Međutim, tonovi polako počinju da se smiruju, a giganti se ponovo pozivaju odličnu saradnju i jedinstvo. Po svemu sudeći, istraga će utvrditi svoje, sud svoje, a Ghosn, nekadašnji spasilac Nissana, će snositi konsekvence, ukoliko se dokaže da je učinio ikakvo krivično delo. Ono što je najverovatniji scenario, Ghosn se gotovo sigurno neće više vratiti u svoju fotelju, tim pre što su se već neko vreme mogle čuti informacije o njegovom povlačenju.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Prestanak prodaje i opoziv za Chevrolet Corvette C8

General motors je obustavio prodaju modela Corvette C8 i još nekoliko svojih modela radi ...

Mercedes-Benz predstavio CLE Coupe

Mercedes-Benz predstavio CLE Coupe i CLE Cabriolet, modele koji zamenjuju dosadašnja četiri modela Mercedes-Benz ...

Kia namerava da preoblikuje mobilnost u Evropi

Na posebnom događaju »Kia Brand Summit« Kia je predstavila model EV9 i prikazala inovacija ...

WRC – Rovanpera nedodirljiv na reliju Estonija

WRC – Rovanpera nedodirljiv na reliju Estonija uz prednost od preko 50 sekundi u ...

VW pokazao svoju krstaricu I.D. Vizzion

Volkswagen je u Ženevi pokazao svoju krstaricu I.D. Vizzion, koja pored monumentalne dužine ima ...

Marchionne: Sledeći MiTo bio mogao biti crossover

Šef FCA, Sergio Marchionne, je nagovestio da će model MiTo prestati da postoji u ...