fbpx

Daimler i Nokia se konačno nagodili oko patenata

Daimler i Nokia su konačno završili višegodišnji spor oko patentnih prava koje će Daimler plaćati Nokiji

Daimler i Nokia su se međusobno optuživali, ali i zvanično tužili pred nemačkim sudovima, a sada je kovom sukobu konačno došao kraj. Daimler je pristao da na ime korišćenja patenata finskoj kompaniji Nokia plaća iznos koji nije otkriven, ali je sigurno ogroman. Nokia, nekada najveći proizvođač mobilnih telefona na svetu, ali i tehnološka kompanija godišnje na ime patentnih prava zarađuje oko 1.4 milijarde evra, pa ne treba sumnjati da je svoje znanje jeftino prodala Daimleru, koji je nekoliko godina tvrdio da ne krši patentna prava finske kompanije.
Najveću “čvor” je nastao u potraživanjima Nokije za tehnologije koje se koriste u automobilima u navigacionim sistemima, sistemima autonomne vožnje i sistemima komunikacije, što su proizvođači automobila odbijali da plate, a Nokiju upućivali na njihove dobavljače kao nosioce patentnih prava.
Ovo je još jedan od pravnih pobeda Nokije, koja je nedavno pobedila u sudskom sporu sa kineskim Lenovom, najvećim proizvođačem PC-a, a isto se dogodilo sa Samsungom, koji će Fincima plaćati za video standarde koje koristi u svojim televizorima.
Iako i Nokia i Daimler izražavaju zadovoljstvo prekidom “naprijateljstava”, još nije sve gotovo. Naime, Continental, Daimler, Bury Technologies, Valeo i Gemalto, osporavaju potraživanja Nokije po osnovi evropskih i američkih antitrustnih regulativa, zbog čega su podneli i zvanične prigovore od kojih ne žele da odustanu.
Ova žalba je primorala Evropsku Komisiju da stvori obavezujući okvir za patentno licenciranje, kako druge tehnološke kompanije iz sličnih oblasti ne bi bile u podređenom položaju u poslovanju. Audi, Bentley, BMW, Mini, Porsche, Rolls Royce, Seat, Skoda, Volkswagen i Volvo odavno plaćaju Nokiji patentna prava.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Volvo završio sa dizel motorima

Volvo završio sa dizel motorima nakon 45 godina ugradnje, a poslednji proizvedeni model sa ...

I Mercedes ulazi u Formulu E

Nakon nedavne najave BMW-a o ulasku u Formulu E, oglasio se i Mercedes sa ...

Mercedes EQXX koncept predstavljen sa 1000 km autonomije

Mercedes-Benz je predstavio Vision EQXX koncept automobil kako bi pokazao svoje sposobnosti kada se ...

Mercedes-Benz C-Klasa debitovala u svojoj šestoj generaciji

Mercedes-Benz je zvanično predstavio šestu generaciju C-Klase, odnosno prvu generaciju koja je potpuno elektrifikovana ...

Renaultova vrata koja su promenila automobil

Od transporta bala sena do torbi za golf: kako je poklopac prtljažnika Renaulta raspalio ...

McLaren prodao još jedan deo kompanije

McLaren je u potrazi za svežim novcem prodao svoju Applied technology diviziju engleskom investiocionom ...