fbpx

Škoda zvanično predstavila model Scala

Sa novim karakterom, novom tehnologijom i novim imenom, Škoda Scala potpuno redefiniše segment kompaktnih automobila češkog brenda

Foto: Škoda

Ime „Scala“ dolazi iz latinskog jezika i znači „stepenice“ ili „merdevine“. Hatchback kombinuje emotivni dizajn funkcionalnosti, kao i „state-of-the-art“ povezivanje i prenosi senzualni dizajnerski jezik studije VISION RS na serijsku proizvodnju po prvi put. Pokretanjem modela Scala, Škoda je napravila nekoliko koraka napred u pogledu razvoja i pozicioniranja u segmentu kompaktnih vozila. Odličnom povezanošću, visokokvalitetnom opremom i kvalitetnijim materijalima, savršeno predstavlja sve vrednosti brenda.

Foto: Škoda

Scala je zato vrlo privlačna mlađoj ciljnoj grupi koja je fokusirana na dizajn i shvata važnost prostranosti koju pruža Škoda, najveći prtljažnik u segmentu i odličan odnos cene i kvaliteta. Scala je prvo Škoda vozilo u Evropi koje se proizvodi sa natpisom “Škoda” na poklopcu prtljažnika umesto loga brenda. Aluminijumske felne veličine čak do 18“ naglašavaju dinamičnost, a jedinstven, produžen zadnji prozor dostupan uz Emotion paket daje modelu Škoda Scala prepoznatljiv stil.

Foto: Škoda

Novi enterijer zasnovan je na konceptualnoj studiji Vision RS. Kombinuje ergonomiju i emotivnost sa prostranošću tipičnom za Škoda automobile, kao i najvećim prtljažnim prostorom u segmentu. Baš kao i lajsne na prednjim vratima, instrument tabla sa ekranom osetljivim na dodir koji je pozicioniran u centru takođe oslikava visok kvalitet, uz površine sa novom strukturom koja liči na strukturu kristala. Prijatnu atmosferu stvara ambijentalo osvetljenje, tople nijanse i šavovi na presvlakama sedišta u kontrastnoj boji koji su opciono dostupni za Suedia tip presvlaka. Kao opcija, grejanje prednjeg vetrobranskog stakla i grejanje volana pružaju još više udobnosti.

Foto: Škoda

Tri 1.0-litarska ili 1.5-litarski TSI motor i 1.6-litarski TDI proizvode izlaznu snagu od 70 do 110 kW (95 do 150 PS). Motor 1.0 G-TEC isporučuje snagu od 66 kW (90 PS) i dizajniran je tako da ga pokreće ekološki prihvatljiv prirodni gas (CNG). Ovaj motor će biti dostupan kasnije u 2019. godini. Pet efikasnih turbo motora, naravno, ispunjavaju standarde emisije Euro 6d-TEMP. Sport Chassis Control je dostupna kao opcija – šasija pruža mogućnost prelaska sa „Normal“ na „Sport“ mod vožnje, i obrnuto.

Foto: Škoda

Mnogi sistemi asistencije koje nudi model Škoda Scala su nam već poznati iz višeg segmenta vozila.
Opciona Side Assist funkcija pokazuje da li se vozilu nešto približava od pozadi kao i da li je vozilo u mrtvom uglu čak do 70 m udaljenosti – 50 m više od sistema za detektovanje vozila u mrtvom uglu. Adaptivni tempomat (ACC) koji se može koristiti pri brzini do 210 km/h, kao i Park Assist, je takođe opciona ponuda. Sistem za zadržavanje vozila u voznoj traci i Front Assist sa City Emergency Brake su deo standardne opreme.

Foto: Škoda

Scala je opremljena LED farovima i zadnjim svetlima u standardnoj opremi, a full-LED verzije su dostupne kao opcija – i po prvi put u brendu Škoda – ovaj automobil ima dinamičke zadnje indikatore pravca. Automobil je opremljen sa čak devet vazdušnih jastuka, uključujući vazdušni jastuk za kolena sa strane vozača. U slučaju opasnosti od sudara, opciono je dostupan sistem zaštite putnika (Crew Protect Assist) koji automatski zatvara prozore i zateže pojaseve na prednjim sedištima.

Foto: Škoda

Opcioni Virtual Cockpit koristi ekran od 10.25“ – najveći u segmentu. Infotainment sistemi treće generacije MIB modular infotainment matrix dolaze sa ekranom od 6,5 do 9,2“. Samostojeći ekran osetljiv na dodir je pozicioniran visoko na instrument tabli i stoga je lako vidljiv vozaču i suvozaču, a opcioni Škoda Sound System donosi subwoofer i deset zvučnika. Uz pomoć mnogo novih Škoda Connect mobilnih online usluga, automobil se može zaključati i otključati uz pomoć mobilnog telefona, a softver infotainment sistema ili mape se mogu ažurirati. Scala je uvek online zahvaljujući ugrađejoj SIM kartici sa LTE konekcijom. Škoda Scala dolazi sa mnoštvom Simply Clever rešenja, uključujući – po prvi put u segmentu – električno otvaranje vrata prtljažnika sa Tip-To-Close funkcijom i uvlačenjem kuke za vuču, koja se može električno otpustiti ili sklopiti pritiskom na dugme u prtljažniku. Škoda Scala će se na tržištu Srbije  pojaviti u prvoj polovini 2019. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Sin milijardera bi mogao da postane predsednik Tesle

James Murdoch, sin milijardera Ruperta Murdoch, je navodno glavni kandidat za preuzimanje uloge predsednika ...

Lako ćemo, misli su u Hondi

Šef Honda Formula 1 projekta Yusuke Hasegawa kaže: mislili smo da će biti previše ...

Nova Fiesta je spremna

Počinje nemilosrdna borba u B segmentu. Samo što je VW predstavio novi Polo, i ...

Land Rover Defender V8 Bond Edition u slavu agenta 007

Land Rover SV Bespoke je kreirao novo izdanje Land Rover Defender V8 Bond Edition ...

U Formuli 1 se nastavlja rat Verstappen – Hamilton

Staza Paul Ricard nije svima najdraža a ni najlepša za gledanje trke Formule 1, ...

Reli Australija otkazan zbog požara

Reli Australija, poslednji u sezoni 2019. i službeno je otkazan zbog požara koji ne ...