fbpx

Novi Dodge Challenger dobija elektrifikaciju, gubi V8 sa 700 KS

Ljubitelji američkog “muscle car”-a, grabite dok još ima – sledeća generacija Dodge Challengera biće potpuno drugačija zverka

Foto: Dodge

Grabite dok ima, jer se čini da će sledeća generacija Dodge Challengera biti potpuno drugačija zverka. Ovo je reč CEO-a Fiat Chrysler Automobila, Mike Manleya, koji je stupio na ovu poziciju nakon smrti svog prethodnika, Sergia Marchionnea, prošlog jula. “Siguran sam da će elektrifikacija biti deo formule koja govori šta je “American muscle” u budućnosti, rekao je Manley u intervjuu za The Detroit News. Dodao je: “Ono što neće biti je V8 agregat sa mehaničkim kompresorom i 700 KS”. Aktuelni Challenger je na tržištu još od 2008. godine, ali zahvaljujući uspešnim estetskim izmenama i snažnim verzijama, kao što je bio Challenger SRT Demon, njegova prodaja je u blagom rastu. Preciznije, u proteklih 12 meseci je prodato 66,716 jedinica, što predstavlja rast od 3%. U poređenju, GM je prodao samo 50,963 jedinica znatno modernijeg Camara u istom periodu, za šta se može okriviti samo neuspela estetska restilizacija modela.

Foto: Dodge

Uprkos svemu, Manley je objasnio da Challengerova postojeća platforma i motori neće biti održiva opcija tokom naredne decenije, najverovatnije zbog emisija štetnih gasova, što zahteva ozbiljne promene. Dobra vest je da se verovano neće izgubiti na performansama, što znači da se neće ponoviti era „muscle“ automobila kasnih 1970-ih, kada su V8 motori proizvodili u proseku 160 KS. “Nova tehnologija će otkloniti puno nepotrebne težine, tako da možemo da posmatramo pogonske jedinice dugačije,” izjavio je Manley za The Detroit News. “I možemo koristiti elektrifikaciju kako bi zapravo “suplementovali” ta vozila,” dodao je. Manleyeve izjave ukazuju na to da će sledeća generacija Challengera, i verovatno Charger sedana, ako bude redizajniran, biti bazirana na novoj, lakšoj, platformi. Potencijalni kandidat je platforma Alfa Romea na kojoj je bazirana Giulia.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Kia Ceed 1.0 LX Fun – treća sreća u trećoj generaciji

Kia Ceed je u svojoj trećoj generaciji, i treba da parira konkurenciji koja uz ...

Hummer se vraća kao električni off-roader pod markom GMC

Prema izveštaju TWSJ, Hummer će se vratiti u GM-ov portfolio modela u formi potpuno ...

Leclercu u Ferrariju pol pozicija u Monaku

Uz rizik da smo već videli najzanimljivije, kvalifkacije za Veliku nagradu Formule 1 Monte ...

Aston Martin i Lucid postali su partneri

Aston Martin i Lucid postali su partneri, koji će zajednički razvijati buduće električne modele ...

Mere Vlade Italije će uticati na Moto GP i Formulu 1

Mere koje je uvela Vlada Italije kako bi sprečila širenje zaraze coronavirusom imaće velik ...

Senzacionalni pobednik 8. dana Dakar Relija

Senzacionalni pobednik osmog dana Dakar Relija je malo poznati Francuz Mathieu Serradori u bagiju ...