Ott Tanak preuzeo vođstvo u Švedskoj

Ott Tanak nakon drugog dana Švedskog relija vodi sa gotovo minutom prednosti

Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Na reliju koji je trebao biti snežni, a pretvorio se gotovo u makadamski nakon drugog dana i 15 specijalnih ispita u vođstvu je Ott Tanak u fabričkoj Toyoti Yaris, sa skoro celom minutom prednosti. Iza njegovih leđa vodi se trostuka bitka za drugu poziciju između Andreasa Mikkelsena, Esapekka Lappija i Thierrya Neuvillea. Lider nakon prvog dana, Teemu Suninen, prepustio je vodeći poziciju svojom velikom greškom, kada mu je M Sport Ford Fiesta pobegla preko nosa u krivini, nakon čega se zabio u sneg i u drvo, već tokom jutarnjih brzinskih ispita. Izgubo je gotovo minut i pao na osmo mesto, ali je na kraju morao da odustane, zbog iskrivljenog zaštitnog kaveza.
Nezgodu Suninena iskoristio je Tanak, i sa dve pobede na brzincima došao do velike prednosti. Za to vreme, fabrički vozač Hyundaja Andreas Mikkelsen je pod velikim pritiskom timskog kolege Neuvillea i veoma brzog Lappija koji je u tri brzinca uspeo da skine čak 20 sekundi razlike u odnosu na Mikkelsena. Neuville je imao dramatičan trenutak kada je u jednoj krivini otišao preširoko, zahvatio sneg i okrenuo se na stazi, ali ga je spasao vozački instinkt. Još dok se okretao, uspeo je da dođe do prvog stepena prenosa, i na snagu se izvuče iz problema pre neko što je udario u dubok sneg, po cenu samo pet izgubljenih sekundi.

Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Sebastian Ogier se i dalje trka, iako je na 33. poziciji nakon jučerašnjih problema, a i danas je kritiča trenutak na čuvenom mestu koje se zove “ Colin’s Crest jump”, kada je poprečno sleteo nakon skoka koji se završava kočenjem i zamalo ponovo završio pored staze.
U vođstvu je Ott Tanak, na drugoj poziciji Mikkelsen u Hyundaiju sa 56 sekundi zaostatka, a na trećoj poziciji je Lappi u Citroenu sa 0,4 sekunde zaostatka za Mikkelesenom, dok je i Neuville u Hyundaiju četvrti sa tri sekunde zaostatka za Lappijem. Za nedelju je ostalo da se odvezu još četiri brzinska ispita.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Na kaficu Porscheom 917…

Kako dobro zvuči ideja da se ode na kaficu Porscheom 917. Neki to sebi ...

Ford ulaže milijarde ali i otpušta radnike

Ford će u naredne tri godine uložiti 11 milijardi dolara u reorganizaciju, ali i ...

Subaru bi uskoro mogao da odustane od manuelnih menjača

Subaru bi mogao da zameni manuelne menjače sa Lineartronic CVT jedinicom, zbog kompatibilnosti automatskog ...

Da li je McLarenu dozlogrdilo?

Da li je počeo kraj saradnje F1 tima McLaren i Honde, nakon najnovijeg kvara ...

Novi Ford Focus ST debitovao u benzinskoj i dizel verziji

Ford je predstavio novi Focus ST, koji će pored 2.3 litarskog turbo benzinca moći ...

JLR otpušta u Engleskoj, a zapošljava u Slovačkoj

Kako do veće zarade? Tako što proizvodiš tamo gde je jeftinije, tačnije, manje plate ...