fbpx

Sebastian Vettel ide u penziju ove godine?

Padokom u Monte Karlu prostrujala je vest da bi se Vettel mogao penzionisati na kraju sezone

Foto: Ferrari

U Ferrariju je atmosfera sve gora i gora, uporedo sa rezultatima koji su daleko ispod očekivanja i tima i vozača. Najnovije vesti, koje su za sada nezvanične, tvrde da Seabastian Vettel razmišlja o povlačenju nakon poslednje trke sezone. Četvorostruki šampion sveta debitovao je 2007. i trenutno vozi svoju 13. sezonu. Iako sa 31 godinom još uvek nije prestar, po svemu sudeći, polako ali sigurno gubi motive, uz dobro poznatu emotivnu lablnost koja jako utiče na njegove performanse.

Foto: Ferrari media

Nakon što je osvojio četiri titule za redom u dominantnom Red Bull Renaultu, Vettelovi rezultati, zapravo, idu nizlaznom putanjom. U eri turbo hibridnih motora se nije snašao. Još u timu Red Bull ga je pobeđivao Dainel Riccardo, a ni dolazak u Ferrari nije doneo ništa bolje – za pet sezona osvojio je 13 pobeda, dve vicešampionske titule, ali i mnogo skupih grešaka, što timskih, što vozačkih. Ako su tvrdnje o povlačenju istinite, jasno je i zbog čega. Motiva je sve manje, isto kao i šansi da će u crvenom bolidu doći do još jedne titule. Ovogodišnji bolid nije dorastao Mercedesu, a kako stoje stvari, ni Red Bullu, pa su Vettelove šanse sve manje i manje.

Foto: Ferrari

A tu je i novonastali prtisak od mnogo mlađeg, ambicioznijeg, a očigledno i bržeg Leclerca. Jasno je da tim, a i sam Vettel, shvataju da je perspektiva Leclercovog razvoja daleko bolja, bez obzira što je po ugovoru Leclerc vozač broj 2. Na Vettelovu žalost, u ugovoru ne stoji da je drugi vozač tima obavezno i sporiji, iako to tim vrlo nespretno pokušava da izvede timskim naredbama. Zbog svega ovoga, ne treba se iznenaditi ako Vettel uradi isto što i Rosberg, pa pre isteka ugovora, koji ima do 2020., napusti Formulu 1, uz saznanje da ima boljih i bržih.

Foto: Ferrari

Na žalost po Ferrari, i sa druge strane garaže je postalo jako uzburkano, pa su odnosi tima, Leclerca i njegovog menadžmenta dovedeni do tačke pucanja. Nakon što je zbog velike greške tima Leclerc ispao u Q1 i našao se zglavljen na začelju startnog poretka u Monaku, na stazi na kojoj je obilaženje gotovo pa nemoguće, Leclerc ponovo nije poslušao naređenje tima, i vozio konzervativno do poena. Mladi 21 godinu stari vozač se u svom rodnom gradu lavovski borio, ali na kraju, zbog kontakta i probušenog pneumatika odustao. Iako je odvezao tek šest trka za Ferrari, dokazao je da je brži od Vettela, ali i da nije spreman da trpi besmislene naredbe i greške tima. Razumljivo, Leclercovo nezadovoljstvo raste iz dana u dan, a odbijanje da vozi konzervativno, da bi osvojio možda jedan poen, ne uklapa se u njegove šampionske ambicije, koje opravdava već dokazanim talentom.

Foto: Ferrari

Sve skupa, u Ferrariju je burno. Vozač broj jedan razmišlja o povlačenju, a vozač broj dva vidi da je bolji od vozača broj jedan. Mattia Binotto, šef tima trenutno ne zna gde pre da se okrene. Dodatnom motvisanju Vettela, koje je realno osuđeno na neuspeh, smirivanju Leclerca ili popravljanju automobila koji je nekonkurentan. A uz sve to već uveliko traju zakulisne radnje oko prelaznog roka vozača, pa se, u slučaju da Vettel zaista napusti Formulu 1, na njegovom mestu već vide Sergio Perez, Kevin Magnussen, Romain Grosjean ili Valtteri Bottas.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Predsednik Toyote Adria uručio pismo dobrodošlice u Japan Olimpijskom komitetu Srbije

Predsednik Toyote Adria uručio pismo dobrodošlice u Japan Olimpijskom komitetu Srbije Predsednik Olimpijskog komiteta ...

Raste Volkswagen I.D. porodica – stiže I.D. Roomzz

Za salon u Šangaju, Volkswagen je pripremio premijeru još jednog člana I.D. Porodice Kina ...

Ford je predstavio novi Ranger Raptor

Ford je predstavio novi Ranger Raptor za 2023. godinu, čiji 2.0 dizel je zamenjen ...

Formula 1 – Haas je probao koncept Mercedesa W13

Formula 1 tim Haas je imao napravljen bolid sa bokovima kakve koristi Mercedes-AMG, ali ...

Renault Rafale će biti Coupe SUV

Renault Rafale će biti Coupe SUV i zvanično će biti predstavljen 18. juna na ...

Kad neće, onda neće…

Pobednik ovogodišnje trke 500 milja Indianapolisa je Takuma Sato, bivši vozač Formule 1. Senzacija ...