fbpx

Mitsubishi ipak planira povratak Lancer Evolutiona?

Mitsubishi Lancer Evolution rođen je iz relija i „vaspitan“ za ulicu, a tokom godina postao je high-tech, čak i pomalo težak, komad asfaltnog oružja

e-Evolution koncept, foto: Mitsubishi

Mitsubishi Lancer Evolution rođen je iz relija i „vaspitan“ za ulicu, a tokom godina postao je high-tech, čak i pomalo težak, komad asfaltnog oružja. Njegova proizvodnja okončana je 2015. godine, a sada, čini se, Mitsubishi planira njegov povratak. I ne, ne pričamo o čudnoj hibrid SUV formi koju je japanski proizvođač nagovestio e-Evolution konceptom pre par godina.
Pozivajući se na anonimne izvore iz Japana, Autocar je nedavno preneo da Mitsubishi planira povratak modela Evo u formi hatchbacka i limuzine. Pre toga, standardne verzije limuzine i hatchbacka bi morale biti odobrene, navodi se u izveštaju. Ključ leži u trećini vlasništva od strane Nissana, odnosno Renault Alijanse, koje relativno malom Mitsubishiju omogućava pristup novim platformama i pogonskim jedinicama. Ako je verovati izvorima, potencijalna platforma je CMF modularni dizajn Renault Nissan Mitsubishi Alijanse.

2015 Lancer Evolution Final Edition, foto: Mitsubishi

Kao pogonska jedinica modela Evo XI navodi se ona koja je trenutno u razvoju za narednu generaciju modela Renault Megane RS, tj. 2.0 litarski turbo benzinac. Ako novi Megane bude bude koristio CMF platformu, to znači da će dva modela biti zapravo „isti“? Pa, i ne baš. Renaultov hothatch bi verovatno ostao veran postavci sa pogonom na prednje točkove, dok bi potencijalni EVO XI koristio napredni AWD sistem, kao i njegovi prethodnici. Evolution bi takođe mogao biti elektrifikovan, u vidu blagog hibridnog sistema. O kojoj snazi se priča? U izveštaju se navodi 341 KS. Ipak, nemojte očekivati da će novi Evo stići uskoro. Renault sada radi na osvežavanju aktuelne linije modela Megane, tako da će novi model tek za nekoliko godina. Dodatno, kada uzmemo u obzir da Mitsubishi još nije ni odobrio novi Evo, lansiranje ovog modela bi moglo biti još dalje.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Citroen pod znakom pitanja u WRC-u

Budućnost učešća Citroena u WRC je pod velikim znakom pitanja, čak se govori da ...

Formula 1 – Aston Martin neće biti spreman za Barcelonu?

Formula 1 je u velikom finalu za početak sezone 2022. sa potpuno novim bolidima, ...

Formula 1 – tim McLaren ponovo u restrukturiranju

Formula 1 – tim McLaren ponovo u restrukturiranju nakon iznenadnkog odlaska Davida Sancheza nakon ...

Novi BMW X5 od novembra u prodaji

Slučajno, ali verovatnije namerno, BMW je objavio službene fotografije novog X5 istog dana kada ...

Hyundai Elantra – osvežena i još uvek dostupna

U vreme kada se limuzine sve manje traže i izumiru pred najezdom crossovera, Hyundai ...

Otkriven Volkswagen ID Life Concept

Konačno je otkriven „narodski“ električni automobil Volkswagen ID Life, na kojem je u Wolfsburgu ...