fbpx

Mitsubishi ipak planira povratak Lancer Evolutiona?

Mitsubishi Lancer Evolution rođen je iz relija i „vaspitan“ za ulicu, a tokom godina postao je high-tech, čak i pomalo težak, komad asfaltnog oružja

e-Evolution koncept, foto: Mitsubishi

Mitsubishi Lancer Evolution rođen je iz relija i „vaspitan“ za ulicu, a tokom godina postao je high-tech, čak i pomalo težak, komad asfaltnog oružja. Njegova proizvodnja okončana je 2015. godine, a sada, čini se, Mitsubishi planira njegov povratak. I ne, ne pričamo o čudnoj hibrid SUV formi koju je japanski proizvođač nagovestio e-Evolution konceptom pre par godina.
Pozivajući se na anonimne izvore iz Japana, Autocar je nedavno preneo da Mitsubishi planira povratak modela Evo u formi hatchbacka i limuzine. Pre toga, standardne verzije limuzine i hatchbacka bi morale biti odobrene, navodi se u izveštaju. Ključ leži u trećini vlasništva od strane Nissana, odnosno Renault Alijanse, koje relativno malom Mitsubishiju omogućava pristup novim platformama i pogonskim jedinicama. Ako je verovati izvorima, potencijalna platforma je CMF modularni dizajn Renault Nissan Mitsubishi Alijanse.

2015 Lancer Evolution Final Edition, foto: Mitsubishi

Kao pogonska jedinica modela Evo XI navodi se ona koja je trenutno u razvoju za narednu generaciju modela Renault Megane RS, tj. 2.0 litarski turbo benzinac. Ako novi Megane bude bude koristio CMF platformu, to znači da će dva modela biti zapravo „isti“? Pa, i ne baš. Renaultov hothatch bi verovatno ostao veran postavci sa pogonom na prednje točkove, dok bi potencijalni EVO XI koristio napredni AWD sistem, kao i njegovi prethodnici. Evolution bi takođe mogao biti elektrifikovan, u vidu blagog hibridnog sistema. O kojoj snazi se priča? U izveštaju se navodi 341 KS. Ipak, nemojte očekivati da će novi Evo stići uskoro. Renault sada radi na osvežavanju aktuelne linije modela Megane, tako da će novi model tek za nekoliko godina. Dodatno, kada uzmemo u obzir da Mitsubishi još nije ni odobrio novi Evo, lansiranje ovog modela bi moglo biti još dalje.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Suzuki Vitara u specijalnom “izdanju”

Širokoj lepezi različitih verzija i kod nas vrlo popularnog modela Suzuki Vitara, uvoznik, prodavac ...

Da li će i Ferrari u trku sa hiperautomobilom?

Da li će se posle Aston Martin Valkyrie i Mercedesovog drumskog bolida i Ferrari ...

Mini Aceman je konačno otkriven

Mini Aceman je konačno otkriven nakon bezkonačno duge faze najava i “špijunskih” fotografija Mini ...

Toyota u Tokiju predstavila nova transportna rešenja

Toyota predstavlja novi ultrakompaktni BEV koji je spreman za proizvodnju, na posebnoj izložbi „FUTURE ...

Land Rover Defender dobio V8 verziju sa 525 KS

Land Rover je predstavio dugo očekivani Defender V8 koji za modelnu godinu 2022 stiže ...

Dug je put od Renaulta 5 do Clia 5

Pre 30 godina Renault 5 je otišao u penziju a nasledio ga je Clio, ...