fbpx

Sainz na dohvat od pobede na Dakar reliju 2018.

Carlos Sainz je sve bliže pobedi na Dakar reliju 2018. ali od dvostrukog podijuma za Peugeot neće biti ništa

Foto: Peugeot Sport

Predposlednja etapa Dakara je pokazala da ništa nije završeno sve do cilja. Iako je delovalo da će Peugeot na svom oproštaju od Dakara doći do dvostrukog podijuma, jedno drvo se isprečilo na tom putu. Naime, Stephen Peterhansel, koji iza sebe ima čak 13 pobeda na Dakaru, je već na početku brzinskog ispita udario u drvo, iščašio palac i oštetio upravljački sistem na svom Peugeot 3008DKR Maxi. Iako mu je timski kolega Cyril Despres pomogao da se vrati do neutralne zone gde je popravljen Peterhanselov bagi, ceo trud na prethodnih 12 deonica otišao je u nepovrat. Za to vreme, Sainz se čuvao nevolja, i održavao svojih 46 minuta prednosti ispred, sada drugog, Nassera Al-Attiyaha, koji je pobedio na 13 brzinskom ispitu. Pored pobede Al-Attiyaha na specijalnom ispitu dugom 368 kilometara, Toyota je dobila nagradu za sav uloženi trud na ovogodišnjem Dakaru. Lucio Alvarez i Giniel de Villiers, takođe u Toyoti Hilux zauzeli su drugo i treće mesto, pa se japanska fabrika može pohvaliti trostrukom, ali samo etapnom, pobedom na Dakaru 2018.
Preostala je još samo jedan brzinski ispit od 120 kilometara u blizini Cordobe, a osim ako se ne dese neki veliki udesi ili kvarovi, teško da će se promeniti generalni poredak koji je trenutno Sainz, Al-Attiyah, Giniel de Villiers, odnosno Peugeot, Toyota, Toyota.

Foto: KTM Racing

Kod motociklista, prošlogodišnji drugoplasirani Matthias Walkner je sve bliže pobedi. Iako je 13. etapu pobedio Toby Price, njegov timski kolega na KTM-u je u najboljoj poziciji da sačuva prednost i završi kao pobednik Dakara 2018. Austrijanac Walkner je startovao sa 32 minuta prednosti, od koje je pažljivom vožnjom izgubio samo malo manje od 10 minuta. Iako Walkner deluje siguran na čelu, u preostalih 120 kilometara je velika šansa da će doći do ozbiljne borbe za drugu i treću poziciju, za koju se bore Kevin Benavides na Hondi i Toby Price na KTM-u, između kojih je razlika mao više od pet minuta.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

McLaren otpušta 1200 radnika kao deo širokog plana

McLaren je počeo predloženi plan restruktuiranja kako bi obezbedio uspeh – u prevodu, otpušta ...

Otkriven Volkswagen ID Life Concept

Konačno je otkriven „narodski“ električni automobil Volkswagen ID Life, na kojem je u Wolfsburgu ...

Električna Dacia Spring menja mišljenje kupaca

Dacia u svom prepoznatljivom maniru nudi Spring, najpristupačniji električni automobil na tržištu koji je ...

Cupra Ateca – upotrebljiva jurilica

Nije malo skeptika koji smatraju da je besmislena odluka Seata, tačnije, VW-a, da gradi ...

Formula 1 – koji su mogući scenariji za Audi i Porsche?

Formula 1 će dobiti nova imena samo kako? Volkswagen Grupa je zvanično saopštila da ...

Tesla sprema napredni sistem brisača vetrobrana?

Tesla je podneo zahtev za patentiranje elektromagnetsko pomičnog brisača vetrobranskog stakla Tesla je podneo ...