fbpx

Bentley proslavlja 100 godina uz EXP 100 GT concept

Bentley proslavlja 100 godina postojanja i u tu čast predstavio EXP 100 GT concept

Foto: Bentley

Bentley je predstavljanjem impozantnog koncepta EXP 100 GT obeležio 100 godina postojanja. A da je impoznatan koncept, jeste, i to po dosta osnova. Pre svega, dug je čak 5.8 metara i širok gotovo onoliko koliko zakon dozvoljava – 2.4 metra. A spram dimenzija, impresivno je lagan, “samo” 1.900 kilograma, uz intenzivno korišćenje aluminijuma i karbona.

Foto: Bentley

EXP 100 GT je raskošni koncept malo dalje budućnosti, obzirom da je definisan kao ultra luksuzni grand turer za 2035. godinu. Očigledno je dizajnerima data puna “mašta na volju”, pa su se razmahali po svim osnovama. Na primer, masivni gril hladnjaka čini 6.000 LED-ova, međusobno razdvojenih listovima od bakra.

Foto: Bentley

Ipak, ova drumska krstarica je više od samo lepog lica. Za početak, ovo je električni automobil, čiji pogon ostvarije 1.500 Nm obrtnog momenta, pa je za ubrzanje do 100 km/h dovoljno samo 2.5 sekundi, a sposoban je da dohvati i maksimalnih 300 km/h. Bentley tvrdi da ima autonomiju od 700 kilometara, ali i da se uz predviđenu tehnologiju za samo 15 minuta, njegova baterija dopunjuje do kapaciteta od 80%. Pored toga što je elektro vozilo, ujedno je i autonomno, pa je vožnja zapravo opciona, odnosno vozač ga može voziti ako mu je dosadno, ili vožnju prepustiti autonomnom sistemu sa veštačkom inteligencijom.

Foto: Bentley

U enterijeru se pored očekivanog drveta, aluminijuma i kože, mogu naći i elementi od bakra, pa čak i vune, ali za sve važi da su “ environmentally friendly”.

Foto: Bentley

U svakom slučaju, Bentley je odmah saopštio da ne postoji plan za serijsku verziju EXP 100 GT-a, barem ne u verziji kakvu je doneo koncept, ali isto tako, odgovorni tvrde i da će se na budućim serijskim modelima pojavljivati pojedina rešenja materijali koji su pokazani. Šta više, fabrika jednostavno objašnjava postojanje ovakvih koncepata i tvrdi da ekstravagantni i futuristički koncepti ne služe samo za hvalisanje, nego guraju ideje i tehnologije unapred.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

VW ID. Space Vizzion pred javnosti u L.A. U salonima 2021.

L.A Auto show nije previše relevantan za evropske kupce, ali će na ovom salonu ...

Izgoreo prototip A7

Prototip novog Audija A7 izgoreo tokom testiranja u Alpima Dešava se i to. Tokom ...

Lamborghini Temerario je novi “baby” Lambo

Lamborghini Temerario je novi “baby” Lambo, mada mu uz raspoloživu snagu takav opis ni ...

Renault i Geely zajednički prave SUS motore

Renault i Geely su postigli sporazum po kojem će zajednički proizvoditi motore sa unutrašnjim ...

Spajanje VW-a i Forda sve bliže stvarnosti?

Da li se iza pisma o razumevanju nalazi najveće spajanje u istoriji automobilske industrije? ...

Lynk & Co. Zero EV obećava ozbiljne performanse

Kineski auto gigant Geely je nedavno otkrio svoju modularnu EV platformu koju će koristiti ...