Ukradu vozilo za manje od minute tehnologijom sa Amazona?

Današnji automobili opremljeni su najmodernijim tehnologijama, ali, sudeći po najnovijem istraživanju, postaje sve lakše krasti vozila

Foto: Ford

Slaba karika u sigurnosti novih automobila, kako prenosi britanski What Car, jesu sistemi za otključavanje vozila bez ključa i kontakt brave u vidu dugmeta, koji su vrlo česti u današnjim automobilima. Iako ove tehnologije olakšavaju život vozačima, obzirom da ne morate da petljate sa pametnim ključem ili koristite fizički ključ, upravo one olakšavaju kriminalcima da vam ukradu automobil. Ranijih godina, krađa automobila je zahtevala, ako ne veštine, bar dosta truda. Bilo je potrebno razbiti prozor ili iskriviti vrata kako bi se došlo do pristupa vozilu, nakon čega se moralo polomiti dosta toga da bi se došlo do žica od kontakt brave. Čak je iskusnim lopovima trebalo u proseku dva i po minuta da odvezu vozilo. Međutim, danas ista tehnologija koja treba da nam štiti automobile olakšava lopovima posao.

Foto: BMW

Šta više, moguće je ukrasti moderan automobil za 10 sekundi bez razbijanja prozora, i to sa opremom dostupnom na sajtovima kao što je Amazon. Dakle, kako kriminalci uspevaju? Korišćenjem uređaja za skeniranje koji mogu da “uhvate” kod koji se emituje iz pametnog ključa u vašem džepu ili čak blizu ulaznih vrata vašeg doma. Taj kod se može preneti na drugi “repeater” uređaj u rukama osobe blizu vašeg automobila. Obzirom da su moderni automobili dizajnirani da prepoznaju kodirani signal umesto specifičnog ključa, “repeater” se može koristiti kako bi neko ušao u vaš automobil, pa čak i startovao motor. U testovima What Cara, za otključavanje DS3 Crossbacka bilo je potrebno samo 5 sekundi uz dodatanih 5 sekundi za paljenje motora. Generalno, proizvođači nisu dobro prolazili u testovima What Cara. Land Rover Discovery Sport „borio” se čitavih 30 sekundi, a BMW X3 je “nestao” nakon samo 60 sekundi.

Foto: Bentley

Kako čuvati svoj automobil? Ako vaš automobil ima pametan ključ sa senzorom na pokret ili onaj koji se može deaktivirati pritiskom na dugme, bitno je koristiti ove funkcije. Ako vaš automobil nema ključ sa senzorom na pokret, koji prekida emitovanje koda u stanju mirovanja, proverite sa ovlašćenim prodavcem da li možete kupiti jedan. Razmislite i o isključivanju pristupa vozilu bez pritiska na dugme. Ovo možete sami uraditi kod nekih vozila, dok ostala zahtevaju odlazak kod dilera koji vas može koštati. Investirajte u Faradejevu torbicu ili sličnu torbicu koja blokira signal i držite ključ u njoj kad god je to moguće. Takođe, ako je to moguće, držite ključ najmanje tri metra od vrata i prozora. Imajte na umu i dodatnu mehaničku blokadu upravljača i njegovih komponenti.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Četvrto izdanje Jeep kampa održava se u Nemačkoj

Četvrto izdanje Jeep® kampa – godišnjeg sastanka na kojem se okupljaju članovi Grupe vlasnika ...

Land Rover najavio liniju dodatne opreme za kućne ljubimce

U čast Međunarodnog dana pasa, koji se održava 26. avgusta, Land Rover je najavio ...

Može li dosta za ispod 15.000?

Može li se Kia odupreti novom talasu “malih gradskih”, koji evidentno donose kvalitet, ali ...

14 BMW-a M1 ponovo na okupu

40 godina od početka čuvene Procar serije, BMW će na Norisringu okupiti čak 14 ...

Peterhansel uzvratio udarac i ubedljivo pobedio

Dakar je bio i ostao nepredvidivo borilište. Kraj je sve bliže, ali je daleko ...

Peugeot se fokusira na C i D segment za povratak u SAD

Peugeot je nedavno najavio da će se vratiti na tržište SAD, na kom je ...