fbpx

Novi Audi RS 6 Avant je „Tamna strana Sile“

Samo što se pojavio, novi Audi RS 6 već je povezan sa čuvenim filmskim serijalom Star Wars

Foto: Audi

Već 17 godina Audi RS6 pomera granice karavana visokih performansi klase automobila koja je, nekada davno, stvarno služila za transport gajbi paradajza i lubenica. Za sve one koji su zaboravili, podsećamo da je danas odomaćeno ime karavan nastalo kao kovanica od engleskih reči “Car a Van”, što je bio i sasvim lep opis i definicija njegove uloge i mešavine – automobila i kombija. Srećom po “car a van”, kroz decenije je sve više postajao “Car”, a sve manje “Van”, ostajući elegantno i upotrebljivo vozilo, a gajbe i lubenice, zamenili su raznorazni rekviziti za hobije na suvom, u vodi i vazduhu.

Foto: Audi

Audi je prvim RS6 Avantom pre svih pomerio granice sposobnosti “Car a Van”-a, nakon čega su za njim potrčali i ostali sa oznakama M i AMG. Od juče, Audi je granicu pomerio još malo unapred. Dizajn novog RS6 već nazivaju “Tamnom stranom Sile”, prema “pojmu” iz čuvene filmske franšize Star Wars. Čak je i šef dizajna eksterijera, Francesco D’Amore , tako nešto i potvrdio.

Foto: Audi

“Prošla generacija RS 6 Avant je bila heroj, dobri lik, a novoj genaraciji smo podarili ponešto od lika zlikovca. On je Dart Vader, ubica Autobahna”. U neku ruku, ovakva asocijacija i poređenje ima i smisla i opravdanja. Audi RS6 Avant za 2020. zaista deluje zlokobno i opasno, naravno, uz nadu da rumovima neće sejati nikakvo zlo.

Foto: Audi

A da, osim u svom nastupu, ima sile, nije sporno. Ispod poklopca motora je V8 od 4.0 litara, sa dva turbokompresora, koji uz pomoć blagog hibrida ovom “Car a Van”-u donosi 591 KS, koji preko osmostepenog Tiptronic menjača idu do sva četiri točka. “Nagazite” papučicu gasa, i do 100 km/h se doletećete za 3.6 sekundi. Zahvaljujući “čuvenom” sporazumu nemačkih proizvođača, u standardnoj verziji RS6 Avant, maksimalna brzina je ograničena na 250 km/h, međutim, kao i ostali, Audi je pripremio “specijalne” verzije koje malo “zaobilaze” ovaj dogovor. U Dynamic verziji maksimalna brzina je podignuta na 280 km/h, a u Dynamic Plus paketu i na čitavih 305 km/h.

Foto: Audi

Ovaj “najoštriji” paket ne donosi samo uklonjen limiter obrtaja nego i mehanički centralni diferencijal, koj po potrebi šalje 70% snage na prednje ili čak 85% snage na zadnje točkove. Osim toga, RS6 Avant po prvi put ima adaptivno vazdušno ogibljenje. U poređenju sa standardnim Avantom, spušten je za 20 mm, a pri brzinama preko 120 km/h spušta se dodatnih 10mm. Srećom, za ulaske u garaže sa strmim prilazom, prelaske preko bankina i ležećih policajaca, “Lift mode”, podiže vozilo za 20 mm. I da ne zaboravimo, ovo je i dalje “Car a Van”. Zapremina prtljažnika je 565 litara, a sa preklopljnim naslonima zadnje klupe raste na 1.680 litara.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Dieselgate kao španska serija!

Američko Ministarstvo pravde priprema tužbu protiv firme Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ukoliko se ne ...

Renault Koleos već osvežen i dobio nove motore

Najveći SUV iz Renaulta već je osvežen, a pored manjih estetskih, stižu velike pogonske ...

I Lada ušla u crossover

I Lada je predstavljanjem modela Vesta Cross ušla u segment kompaktnih crossovera. U Moskvi ...

GM i FCA navodno zainteresovani za kupovinu AM Generala

AM General, kompanija najpoznatija po osnivanju brenda Hummer, je navodno okačila „na prodaju“ znak ...

Peugeot 3008 – preko trnja do elite

Od modela koji je probijao led u novom segmentu kada se pojavio, Peugeot 3008 ...

Bivši CEO VW-a Winterkorn optužen za prevaru

Martin Winterkorn je pred federalnim sudom u Detroitu optužen za zaveru u prevari sa ...