fbpx

Prva pobeda Leclerca u Formuli 1 u senci pogibije Huberta

Sasvim sigurno bi Leclerc mnogo burnije proslavljao svoju prvu pobedu u Formuli 1, da mu juče nije poginuo kolega i prijatelj Hubert

Foto: Scuderia Ferrari press office

Ferrari je konačno dočekao svoju prvu pobedu ove sezone. Tačnije, italijanski tim je konačno uspeo da materijalizuje brzinu sa slobodnih treninga a i iz kvalifikacija. Šta više, pokazao je i da je tim ispred svakog vozača, time što je u izvesnom smislu žrtvovao bolji plasman, barem na papiru, svog prvog vozača.

Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Mladi Charles Leclerc, koji ima samo 22 godine, a čiji dolazak na mesto jednog Raikkonena su mnogi videli kao veliku grešku, danas je pokazao da se budući šampion rađa, i to ne za zelenim stolovima, nego na samoj pisti. I to ne bilo kojoj, nego Spa Francorchamps, najdužoj i jednoj od najbržih u celom šampionatu Formule 1. Leclerc je savršeno startovao sa svoje pol pozicije, poveo i odmah napravio prednost ispred Vettela, Hamiltona i Bottasa dok su se iza njihovih leđa događala guranja u prvoj krivini. Max Verstappen je imao kontakt sa Raikkonenom i zbog loma prednjeg oslanjanja završio trku u ogradi već u narednoj krivini. Raikkonenenova trka je tim kontaktom takođe upropašćena i do cilja nije uspeo da uradio previše toga.

Foto: Scuderia Ferrari press office

Kako je trka odmicala, pokazalo se da Ferrari nije tako dominantna kao što su govorila vremena iz kvalifikacija, ali je italijanski tim povukao hrabar potez. Na zamenu pneumatika prvi je, sa drugohg mesta, otišao Vettel, što mu je omogućilo da ostane ispred Hamiltona, a kasnije će se pokazati da se Vettel zapravo i nije borio samo za svoju poziciju. Naime, Hamilton je kasnije tokom trke izgubio dosta vremena i potrošio dosta pneumatika da bi obišao Nemca, što je omogućilo da Leclerc štedi svoje pneumatike za samim kraj trke. A kraj trke je bio dramatičan, i da je potrajao još dva kruga, Hamilton bi sasvim sigurno obišao Leclerca. Međutim, ovog vikenda, stvari su bile na strani vozača iz Monte Carla, i potpuno zasluženo došao je do svoje prve pobede u Formuli 1, koju je, kao i svi ostali vrlo mirno proslavio i posveto svom juče preminulom prijatelju, Anthoineu Hubertu. Drugu poziciju, sa manje od sekunde zaostatka zauzeo je Lewis Hamilton, a treću Valtteri Bottas, koji je prestigao Vettela koji je morao i na drugu zamenu guma, a kojem za utehu ostaje najbrži krug trke.

Foto – Mercedes-AMG Petronas Motorsport

Generalno, prva trka Formule 1 nakon letnje pauze donela je mnogo uzbuđenja i pravog trkanja i borbenih preticanja. Sjajno je vozio Alexander Albon, koji je u svojoj prvoj trci za Red Bull startovao sa začelja zbog kazne, ali uspeo da dođe do petog mesta, a što je mnogo važnjije, pokaže i veliku borbenost i zrelu vožnju. Odlično je vozio i Lando Noris, koji bi bio peti da njegov McLaren nije stao u poslednjem krugu trke. I Antonio Giovinazzi je bio vrlo dobar, mada je priliku da osovoji dosta poena izgubio time što je izleteo sa staze dva kruga pre kraja. I Racing Point može biti zadovoljan sa oba vozača u poenima.
Formula 1 se sa jedne brze seli na drugu još bržu stazu. Trka u Monzi je već narednog vikenda, i nova prilika da Ferrari popravi utisak i to pred svojom publikom, na stazi koja bi, kao i Spa trebalo da odgovara na pravcima brzim crvenim bolidima.

Poz

Br

Vozač

Automobil

Poena
1 16 Charles Leclerc Ferrari 25
2 44 Lewis Hamilton Mercedes 18
3 77 Valtteri Bottas Mercedes 15
4 5 Sebastian Vettel Ferrari 13
5 23 Alexander Albon Red Bull Racing Honda 10
6 11 Sergio Perez Racing Point BWT Mercedes 8
7 26 Daniil Kvyat Scuderia Toro Rosso Honda 6
8 27 Nico Hulkenberg Renault 4
9 10 Pierre Gasly Scuderia Toro Rosso Honda 2
10 18 Lance Stroll Racing Point BWT Mercedes 1
11 4 Lando Norris McLaren Renault 0
12 20 Kevin Magnussen Haas Ferrari 0
13 8 Romain Grosjean Haas Ferrari 0
14 3 Daniel Ricciardo Renault 0
15 63 George Russell Williams Mercedes 0
16 7 Kimi Räikkönen Alfa Romeo Racing Ferrari 0
17 88 Robert Kubica Williams Mercedes 0
18 99 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing Ferrari 0
NC 55 Carlos Sainz McLaren Renault 0
NC 33 Max Verstappen Red Bull Racing Honda 0
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – zapelo između Porschea i Red Bulla

Formula 1 neće baš tako lako u svoje redove dobiti i Porsche – zapelo ...

Moguće je da će VW ID.3 dobiti Cabrio verziju

Da li samo istražuje mogućnost ili opipava puls kupaca, ali Volkswagen je objavio par ...

Novi Nissan X-Trail konačno stiže u Evropu

Novi Nissan X-Trail je u SAD predstavljen pre skoro dve godine, a na jesen ...

Cupra el-Born “preti” ozbiljnom autonomijom

Cupra el-Born će uvesti špansku marku u električno društvo, a ako se ostvare najave, ...

Formula 1 – odluka Volkswagena sledeće nedelje?

Formula 1 će, navodno, sledeće nedelje dobiti definitivnu informaciju o ulasku Porschea i Audija ...

Pred dolazeću premijeru Mercedes-Benz otkriva detalje EQS-a

Bliži se zvanična premijera električne limuzine EQS, a Mercedes-Benz otkriva tehničke detalje pogona i ...