fbpx

Kia razvila robotski prsluk namenjen radnicima u proizvodnji

Kia je razvila novi robotski prsluk VEX (Vest Exoskeleton) namenjen radnicima u proizvodnji koji puno sati provode sa rukama iznad glave

Foto; Kia

Kia je razvila novi robotski prsluk VEX (Vest Exoskeleton) namenjen radnicima u proizvodnji koji puno sati provode sa rukama iznad glave. VEX poboljšava fizičku snagu radnika u proizvodnji oponašanjem pokreta ljudskih zglobova čime ljudima omogućava bolju potporu i mobilnost. Prsluk, bez bilo kakve baterije, kao prvi na svetu koristi policentrične osovine – sa potporom mišićima u više tačaka – sa ciljem smanjenja umora i unapređenja efikasnosti. Namenjen je prvenstveno smanjenju opterećenja vrata i leđa radnika kada mora držati ruke iznad glave.

Foto: Kia

Težina VEX prsluka je od 22% do 42% manja od konkurentskih proizvoda, i VEX se nosi kao ranac. Korisnik provuče ruke kroz trake na gornjem delu prsluka i nakon toga zategne kopče na prsima i oko pojasa. Leđni deo može se prilagoditi po dužini do 18 cm, dok se stepen snage može prilagođavati na čak šest različitih jačina – do 6,6 kgf (kilogram-force, kilogramska sila), tj. 65 Nm. Razvoj robotskog pomoćnika VEX je rezultat 10-mesečnog pilot programa u dve američke fabrike grupacije. Grupacija trenutno postepeno uvodi VEX u fabrike širom sveta i očekuje komercijalnu upotrebu u drugim granama industrije do kraja ove godine.

Foto: Kia

Komercijalna upotreba robotskog pomagala za rad u čučećem položaju Grupacija Hyundai-Kia je, kao deo svojih planova razvoja različitih robotskih tehnologija, već pustila u komercijalnu upotrebu lako robotsko pomagalo CEX (Chairless EXoskeleton), koje rasterećuje kolena, leđa i mišiće radnika kako bi bez mnogo fizičkog naprezanja mogli raditi u čučećem položaju. Sa težinom od samo 1,6 kg je CEX vrlo lagan i može izdržati težinu do 150 kg. Robotski pomoćnik CEX se sa prilagođavanjem traka u predelu pojasa, bedara i kolena jednostavno namešta i prilagođava dimenzijama i težini korisnika. Na raspolaganju su tri nivoa podešavanja (85 / 70 / 55 stepeni). Smanjenjem opterećavanja leđa i mišića donjih udova za 40% CEX smanjuje se umor i poboljšava efikasnost.

Foto: Kia

Hyundai Kia Grupacija takođe planira da predstavi različite robotske tehnologije, npr. hotelskog robotskog pomoćnika (Hotel Service Robot), prodajno-servisnog pomoćnika (Sales Service Robot), punioca električnih vozila (Electric Vehicle Charging Manipulator) i ostala rešenja sa područja ličnih robotskih pomoćnika koji se tiču mobilnosti.
Prema podacima međunarodnog udruženja robotike, grana nosive robotike beleži rast od 14 posto. 2021. godine širom sveta će biti prodato oko 630.000 komercijalnih robota, sa najvećom potražnjom u automobilskoj industriji. U 2017. godine je u automobilskoj delatnosti bilo u upotrebi 126.000 robota, što je predstavljalo 33% svih komercijalnih robota. U izveštaju istraživačke grupe BIS Research je najavljeno da će globalno tržište robotskih nosivih uređaja godišnje rasti za čak 47,4%. Kia, koja je vrlo rano prepoznala trend na globalnom tržištu, razvijanjem takve tehnologije aktivno ulaže i jača svoju prisutnost na području robotske industrije.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – Schumacher out, Hulkenberg in

Formula 1 – jedna od poslednjih dilema na gridu Formule 1 je otklonjena otkazom ...

Sledeći Golf već pokazan???

Volkswagen iako pritisnut brojnim problemima i tužbama radi dalje i gleda unapred. Na Future ...

Opel Insignia staje na crtu BMW-u!

Od ovog meseca kreće prodaja nove Opel Insignie, a prilično ambiciozno u Opelu najavljuju ...

Postignut dogovor: PSA i FCA se spajaju

Fiat Chrysler Automobiles i PSA su i zvanično najavili planove za spajanje Planovi, koji ...

Ferrari Modulo se zapalio, vlasnik ugasio požar i nastavio vožnju

Kolekcionarski primerci automobila vrlo često stoje u garaži i skupljaju prašinu dok ne budu ...

Novi Hyundai Santa Fe spreman za tržište

Na salonu u Ženevi otkriven je i novi Hyundai Santa Fe u svojoj četvrtoj ...