fbpx

Renault – Nissan Alijansa jača uz investicije

Renault – Nissan Alijansa jača uz investicije – japanska strana ulaže velik novac u kompaniju zaduženu za električne automobile Ampere

Renault – Nissan Alijansa jača uz investicije – japanska strana ulaže velik novac u kompaniju zaduženu za električne automobile. Prema najnovijim vestima koje stižu iz alijanse Renault i Nissan su nakon podužeg burnog perioda u međusobnim odnosima definisali kako i u kom pravcu će se razvijati. Nissan će investirati 600 miliona evra u komapniju Ampere, čime će postati strateški investitor i sebi obezbediti mesto u upravnom odboru nove kompanije koja će razvijati i proizvoditi isključivo električne automobile.
Renault i Nissan su takođe formalizovali sporazum po kojem će se udeo Renaulta u vlasništvu Nissana smanjiti na 15 tako što će preostalih 43% deonica budu prebačeno u franbcuski trust. Time će biti finalizovano partnerstvo i kompanije dovedene u ravnopravniji položaj nakon dugotrajnih i povremeno napetih pregovora, koji su ponajviše zapinjali oko korišćenja intelektualne svojine.
„Novi sporazumi nam donose dobru osnovu da reaktiviramo naše globalno poslovanje, a pogotovo na najvažnijim i najjačim tržištima, sa ponecijalo koji se meri u stotinama miliona evra”, rekao je CEO Renault Grupe Luca de Meo, i dodao: “Sporazumi nam donose stratešku agilnost koja nam je potrebnija nego ikada u poslovnom okruženju koje se stalno menja”.
Dok iz Nissana kažu da je ulaganje u kompaniju Ampere strateško i donosi aktivno mesto u upravnom odboru, postignuti dogovor je ujedno i potvrda strateške politike koju vodi de Meo. CEO Renault Grupe već duže vreme pokušava da reorganizuje strukturu kompanije kako bi se prilagodila elektrifikaciji i što pre počela da vraća ulaganja kroz profit, ali u popravi francusko – japansku alijansu, koja pored Nissana uključuje i mnogo manji Mitsubishi.
“Za nas je teško da sami poslujemo u Evropi, pa je ulaganje u kompaniju Ampere za nas prilika da se povežemo sa drugim kompanijama”, kaže CEO Nissana Makoto Uchida. Sa svoje strane, kompanija Mitsubishi će do kraja 2023. godine definisati svoju odluku o investiranju u Ampere.
Definisanje međusobnih odnosa između Renaulta i Nissana obema kompanijama otvara mogućnosti za rad na drugim projektima. Renault radi na “očuvanju” svog nalseđa, odnosno produžetku razvoja i proizvodnje motora sa unutrašnjim sagorevanjem u saradnji sa Zhejiang Geely Holding kineskim gigantom, dok sa Qualcommom radi na poluprovodnicima. Nissan trenutno radi na tranziciji na električne automobile, ali smanjivanju troškova što je deo plana da na svakom prodatom vozilu više zaradi.
Renault i Nissan su okvire sporazuma izneli još u februaru ove godine, ali se finalizacija odlagala duže nego što je to bilo predviđeno u pokušajima da se “ispeglaju” kritični delovi upravo oko intelektualne svojine i investicija u Ampere. U poslovanju kao alijansa tokom više od 20 godina, kulturološke razlike između Francuske i Japana često su dovodile do nerazumevanja, pogoršavajući odnose i stvarajući sumnje i nepoverenje u Alijansi. Pregovori između Renaulta i Nissan prošle godine su skoro propali zbog borbe za vlast unutar Nissana, a pokrenuti su tek nakon odlaska jednog od čelnika japanskog giganta. De Meo je sa Uchidom blisko sarađivao i radio na identifikaciji zajedničkih projekata, kako bi ponovo uspostavio dobre odnose. Šefovi obe kompanije kažu da oporavak u odnosima dobro napreduje, ali je činjenica da je Renault Nissan alijansa, kao i drugi u autoindustriji, pod pritiskom što brzo rastućeg Tesle, što sve moćnijih kineskih proizvođača električnih automobila. Upravo ovakvo poslovno okruženje nateralo je prtnere u Alijansi sa se potrude oko međusobnih odnosa i poprave ih nakon što su kolabirali nakon serije dramatičnih događaja, uključujući i hapšenje Carlosa Ghosna, predsednika Alijanse 2018. godine, i njegovog filmskog bekstva iz Japana godinu dana kasnije.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Land Rover uvodi treću smenu za Defender

Land Rover uvodi treću smenu u proizvodnji Defendera, svog najtražnijeg modela u poslednje dve ...

Prvi pogled na BMW iNext

Iako nije mnogo pokazao, BMW je prvim tizerom najavio svoj EV bliske budućnosti Proizvodiće ...

Hyundai EV koncept『45』spreman za Frankfurt

Hyundai Motor Company će predstaviti novi EV koncept automobila『45』na Frankfurt Motor Show (IAA) u ...

British Motors predstavio Jaguar I-Pace u Srbiji

Dok su drugi najavljivali, Jaguar je kupcima ponudio električni SUV i pokupio brojne nagrade, ...

Aston Martin bez AM motora

Po svemu sudeći, berem neki od modela Aston Martin ostaće bez Aston Martin motora, ...

A Klasa se naoštrila

Mercedes je odlučio da ozbiljno pokaže zube konkurenciju sa novom A Klasom koja stiže ...