fbpx

Audi zaustavio rad na Pop.Up letećem taksiju

Audi je zaustavio rad na Pop.Up letećem taksiju i razmatra druge pravce u kojima bi mogla ići usluga urbane vazdušne mobilnost

Foto: Audi

“Trenutno radimo na novim pravcima u kojima bi mogla ići urbana mobilnost vazduhom, ali još nismo donel odluke o budućim proizvodima”, kaže Audi u svom saopštenju, iza kojega se nalazi odluka da obustavi sve radove na projektu Pop.Up letećeg taksija. Ovom odlukom zamrznuta je i saradnja sa Airbusom i Italdesignom koji su sa Audijem činili partnere u stvaranju letećeg taksija bliske budućnosti. Tačnije, saradnja sa Arbusom biće analizirana, a na osnovu novih procena i nastavljena li prekinuta.
Pop.Up koncept je predviđao leteću kapsulu koja se nalazi na automobilu, a osnovna ideja ovog drumsko vazdušnog transporta bila je da se putnik ukrca u vozilo pred kućom, i odvede do heliodroma gde se vozilo povezuje sa letećim modulom. Šta više pre godini dana, koncept je uspešno demonstriran na Nedelji Dronova u Amsterdamu. Uz ovu uspešnu demonstraciju stigle su i izjave zvaničnika Audija koji su naveli da bi 1:1 prototip trebao biti gotov za godinu dana, pa čak i da bi se testiranja ove usluge obavljale u Ingolštadu.

Foto: Audi

Međutim, nepunih godinu dana kasnije, Audi drugačije vidi stvari i smatra da će proći još jako mnogo vremena dok ne počne serijska proizvodnja vozila/letelice. Pop.Up modularni koncept je bio najkompleksnije moguće rešenje objedinjavanja vožnje i letenja bez potrebe za promenom vozila.
Sa svoje strane Airbus nije komentarisao mogući prestanak saradnje sa Audijem, ali od ranije stoji stav da rad na Pop.Up konceptu nije uicao na slčne samostalne projekte CityAirbus i Vahana.

Foto: Aston Martin

U međuvremenu, i drugi proizvođači automobila traže rešenje za urbane gužve, i efikasniju mobilnost uz pomoć letilica. Aston Martin ima svoj projekat Volante Vision Concept, a Mercedes svoj Volocopter, koji je pre samo mesec dana napravio svoj prvi let u Štutgartu. Poznato je i da da je Geely kupio Terrafugiu, kompaniju koja razvija leteći automobil. Porsche i Boeing rade na zajedničkom projektu električnog letećeg vozila, namenjenog za transport ljudi u urbanim sredinama, a predviđaju da će ovaj vid transporta doživeti veliku ekspanziju već od 2025. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ford Bronco se vratio nakon 25 godina

Nakon pauze od četvrt veka, Ford je vratio u život legendarno ime Bronco i ...

Formula 1 – u Džedi na kraju pobeda Verstappena

Formula 1 se ipak na kraju dobro završila zahvaljujući uticaju novca koji je snažniji  ...

Hamilton najbrži u Belgiji

Lewis Hamilton sve je bliži rekordu Schumachera po broju pobeda u Formuli 1 – ...

Debitovao je Ram 1500 Revolution BEV Concept

Debitovao je Ram 1500 Revolution BEV Concept sa dva motora, tri reda sedišta i ...

Ferrari povećava budžet da bi pobedio!?

Ferrari će povećati budžet da bi nekako i konačno došao do titule. Samo, da ...

Formula 1 – Williams se razilazi sa Mercedesom?

Formula 1 – Williams F1 tim uz novog šefa James Vowlesa pod lupu stavlja ...