fbpx

Mazda priprema potpuno novi dizel motor

Dok nas sa svih strana “bombarduje” elektrifikacija automobila, Mazda smatra da dizel još nije mrtav i sprema novi agregat sa samopaljenjem

Dok kupce “bombarduju” hibridni i električni automobili i strategije razvoja koje govore da se gasi razvoj motora sa unutrašnjim sagorevanjem, neki misle drugačije i smatraju da, barem srednjoročno, vredi ulagati u dobro poznatu tehnologiju – dizel motor. Ti drugi su retki, ali ipak postoje.
Za sada malo znamo, ali je službeno potvrđeno, Mazda će sledeće godine predstaviti svoj novi dizel motor, koji će dokazati da u tehnologiji samopaljenja još uvek ima života. Christian Schultze, šef evropskog istraživanja i razvoja Mazde kaže da 2020. stiže potpuno novi dizel. “Ostajemo verni dizelu, a 2020. pokazaćemo potpuno novi pristup dizel motoru i pokazati kolko čisti i veoma ekonomični mogu da budu motori sa samopaljenjem”, kaže Christian Schultze. Za sada više informacija o zapremini li snazi nema, osim da će pomenuti dizel ići u narednu generaciju Mazde 6, i, sasvim logično, CX5.

Foto: Mazda

Drugim rečma, Mazda i dalje ostaje hrabra i ne staje tamo gde drugi odavno posustanu. U svom Sky Active X benzincu spojila je tehnologiju paljenja svećicom i samopaljenja sabijanjem, i možda nije postigla impresivnu snagu sa 177 KS i 224 Nm, ali je postigla veoma malu potrošnju, doduše, u koju tek treba da se uverimo. Ne treba se iznenaditi ako Mazda sa dizelom krene sličnim putem, pa, recimo, doda svećice radi boljeg paljenja smeše.

Mazda e-tpv, foto: Mazda

A sa treće strane, Mazda ne žmuri pred očiglednim, i pred salonu u Tokiju sledeće nedelje, predstaviće svoj prvi serijski električni automobil, a smo još ostaje da vidimo da li će kao produživač autonomije zaista iskoristiti jedan mali Wankel motor. Znajući Mazdu, sve je moguće.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

McLaren Solus je iznenađenje Pebble Beach-a

McLaren Solus snažni jednosed je iznenađenje Monterey Car Week koji se održava u Pebble ...

Nasser Al-Attiyah u Toyoti sve bliži pobedi

Nasser Al-Attiyah je sve biliži svojoj drugoj pobed na Dakaru, ali i istorijskom uspehu ...

Porsche Turbo modeli dobijaju novu Turbonite boju

Porsche Turbo modeli dobijaju novu Turbonite boju na detaljima kako bi dobili na dodatnom ...

Peugeot predstavio 308TCR

Peugeot je predstavio 308TCR, čime planira da pojača svoje prisustvo na međunarodnoj sportskoj sceni ...

Formula 1 – Aston Martin je baš spor!

Formula 1 je dobila još jednu zonu gde se odmerava, procenjuje i upoređuje brzina ...

GM patentirao više elemenata aktivne aerodinamike

General Motors je podneo patente za nove aerodinamičke elemente, koje ćemo najverovatnije videti u ...