fbpx

Nissan je salonu automobila u Tokiju predstavio Ariya Concept

Potpuno električni crossover pokazatelj je novog smera brenda u eri autonomne vožnje

Foto: Nissan

Nissan je predstavio Ariya Concept, kompaktni električni crossover dug 4.6 metara, sa dva elektromotora koji se može pohvaliti snažnim ubrzanjem, nagrađivanom tehnologijom za pomoć u vožnji i potpuno novim dizajnom brenda.

Foto: Nissan

Ariya Concept nudi prostran, luksuzan putnički prostor opremljen naprednim tehnološkim sistemima, dok je karoserija vozila oličenje čiste, besprekorne prirode električnih vozila. Vozilo predstavlja viziju Nissanove inteligentne mobilnosti ličnih vozila – onu u kojoj kombinacija elektrifikacije i intuitivnih sistema donosi uglađeno i prilagodljivo iskustvo vožnje, bez opasnosti od nesreća ili štetnih emisija.
Ariya Concept implementira i razvija elemente dizajna koji su prvi put predstavljeni na vozilu IMx concept tokom Tokijskog salona automobila 2017. Uključuje odvažnu, elektrificiranu prednju masku V-motion i oštro zadnje svetlo u obliku neprekidne linije, kratke prepuste i unutrašnjost koja se može pohvaliti gotovo salonskim uređenjem.
Iako je reč o konceptnom vozilu, odvažan izgled električnog crossovera, nekonvencionalna unutrašnjost i elementi spoljašnjeg dizajna u bliskoj budućnosti bi se mogli naći u proizvodnji.

Foto: Nissan

Dok spolja Ariya Concept igra na kartu uglađenosti i senzualnosti, njegova unutrašnjost odražava želju za besprekornim povezivanjem tehnologije i svakodnevnice, obogaćenu preciznim japanskim dizajnom.
„Zahvaljujući ravnom podu– omogućenim praktičnim postavljanjem baterija i izostankom konvencionalnog motora – Ariya Concept ostavlja utisak otvorenosti i prostranosti čim uđete u vozilo”, izjavio je Albaissa. „Stranice vozila suptilno se povezuju i uglađeno teku od prednje prema zadnjoj i bočnim stranama, pružajući panoramski pregled gde god da sednete.

Foto: Nissan

Površina minimalističke armature pošteđena je tastera karakterističnih za konvencionalna vozila. Uključivanje Ariya Concepta prati osvetljivanje dodirnih komandi na komandoj tabli. Kada vozilo nije uključeno, komande se stapaju s pozadinom upravljačke ploče. Jedine fizičke komande su dugme za pokretanje, dugme za upravljanje 12,3-inčnim ekranom i dugme klima-uređaja, domišljato integrisanih na donjem delu kontrolne table, napravljane od pravog drveta. Upravljačka ploča se besprekorno stapa s vratima i ostalim elementima unutrašnjosti kako ne bi bila vidljiva onda kada nije u upotrebi.

Foto: Nissan

Ariya Concept nudi udobna sedišta čiji izuzetno tanki okvir doprinosi povećanju prostora unutrašnjosti, kao i boljoj vidljivosti. Raspored prednjih i zadnjih sedišta svim putnicima omogućuje sjajan pregled okoline i osećaj lebdenja na čarobnom tepihu. Kako bi duga putovanja bila još udobnija, nasloni i zadnja sedišta presvučeni su kožom te su dodatno obloženi na njihovom preseku. Sjajna bakrena tkanina ispod perforacija stvara utisak dodatne dubine i otmenosti.
Dizajn Nissan Ariya Concept savršeno predstavlja tri stuba Nissanove inteligentne mobilnosti –
Inteligentnu vožnju, Inteligentnu snagu i Inteligentnu integraciju. Spajanjem napredne
tehnologije električnog vozila s novom nivoom povezivanja čoveka i mašine pruža potpuno novi doživljaj vožnje.

Foto: Nissan

Nissan Ariya Concept opremljen je najnovijom verzijom Nissanovog nagrađivanog sistema za pomoć u vožnji, ProPILOT 2.0, za udobniju vožnju sa još više samopouzdanja. Novi sistem omogućuje navigacionu vožnju autoputem i vožnju slobodnih ruku u jednoj traci. Uključivanjem navigacionog sistema vozila za pomoć u upravljanju automobilom na unapred definisanoj ruti na označenim putevima, sistem vozaču može pomoći prilikom preticanja, prestrojavanja ili izlaska sa autoputa sa više prometnih traka.
Novi ProPILOT omogućuje i vožnju slobodnih ruku na putevima pri vožnji jednom trakom.1,2 Kad se vozilo približi raskrsnici ili kad se otvori mogućnost preticanja sporijeg vozila, sistem će oceniti prikladan trenutak prelaska u drugu traku ili preticanja na osnovu informacija koje mu pružaju navigacioni sistem i različite vrste senzora koje pokrivaju ugao od 360 stepeni oko vozila. Vozaču se daju intuitivna zvučna i vizuelna uputstva i upućuju ga kada treba da stavi obe ruke na upravljač i potvrdi početak radnji pritiskom na dugme. Kad je sistem ProPILOT 2.0 uključen, unutrašnje osvetljenje menja boju kako bi se signalizirala vožnja slobodnih ruku i stvorila opuštajuća atmosfera.
Nissan Ariya Concept pokreću prednji i zadnji električni motori vrhunskih performansi. Oni omogućuju trenutni prenos okretnog momenta i raspoređuju ga između prednjih i zadnjih točkova. Ovaj raspored omogućuje ravnomernu, predvidljivu raspodelu snage na sva četiri točka jednako dobro ili još bolje od vrhunskih sportskih automobila.

Foto: Nissan

Ariya Concept garantuje vrhunske performanse u skretanjima i prianjanje na klizavim površinama, kao što su sneg ili šljunak. Vozač pritom ne mora menjati svoj stil vožnje, ugao upravljača, pa čak ni pritisak na papučicu. To postiže zahvaljujući snažnim motorima koji snagu prenose na sve točkove. Na temelju dugogodišnjeg iskustva u razvoju sistema za nadzor vozila – uključujući sistem za raspodelu okretnog momenta ATTESA E-TS za Nissan GT-R i inteligentni pogon na sve točkove Nissana Patrol – inženjeri su osmislili novi sistem koji omogućuje sigurnu isporuku snage i odgovarajući intenzitet kočenja bez proklizavanja točkova. Vozači mogu zadržati svoj položaj u vožnji i uživati u udobnosti, a sav posao prepustiti sistemu.
Zahvaljujući intuitivnoj tehnologiji Ariya Concept savršeno se uklapa u svakodnevni život vozača, u vožnji ili izvan nje, pružajući slobodu i užitak u mobilnosti bilo kada i bilo gde.
Pomoć na putovanjima nije ograničena samo na vozilo. Jedna od karakteristika povezivanja čoveka i mašine jeste navigacija Door to Door Navigation koja svakome omogućuje da unese odredište na pametnom telefonu, prenese ga u vozilo i zatim prati upute navigacionog sistema vozila. Ako se do konačnog odredišta stiže peške, sistem će poslednju deonicu rute automatski poslati vozačevom pametnom telefonu.
Dok prilazi automobilu, vozača pozdravljaju svetla dobrodošlice, a vozilo se automatski otključava bez potrebe za traženjem ključa. Vozač može odabrati podešavanja kao što su položaj vozačevog sedišta i temperatura, čak i pre nego što uđe u vozilo. Zatim ih može sačuvati na svom pametnom telefonu kao svoj jedinstveni profil. Automobil se može usaglasiti i s vozačevim rasporedom i predvideti vreme polaska kako bi prilagodio temperaturu u vozilu i bio spreman za polazak. Grejanjem ili hlađenjem vozila dok je priključeno na električnu mrežu, povećava se domet vozila.
Nakon što se vozač smesti, Virtualni lični asistent može mu pomoći u pronalaženju informacija i lociranja parking mesta kako bi vozač mogao da drži pogled na putu.

U vožnji, Smart Route Planner automatski prepoznaje stanice za punjenje i planira punjenje tokom putovanja. Tako garantuje vozaču da će sigurno stići do odredišta, bilo ono blizu ili daleko.
Vrhunski sistem za upravljanje skladištenjem energije omogućuje veći domet, bez dugih punjenja koja remete plan putovanja. Kad je vreme za punjenje, Ariya Concept upotrebljava CHAdeMO brze punjače za brzo i praktično punjenje. Priključak za punjenje otključava se nakon što se vozač približi, a zatim ga raznobojnim signalima obaveštava o trenutnom statusu punjenja.
Ako putovanje uključuje skupljanje prijatelja duž rute, integrisani sistem video-razgovora omogućuje dogovor pre kretanja. Može se i povezati s njihovim pametnim telefonima te na centralnom infomativnom ekranu prikazati njihovu lokaciju.
Nakon dolaska na odredište, vozač može daljinski, putem pametnog telefona ili posebnog uređaja, parkirati vozilo s neposredne lokacije, zahvaljujući funkciji ProPILOT Remote Park. Ta funkcija je posebno korisna putnicima kojima je potreban dodatan prostor ili pomoć pri izlasku iz automobila.
„Nissan ima jasnu viziju globalne mobilnosti. Ariya Concept je samo početak. Nissan još uvek razmatra na koje sve načine arhitektura novih platformi električnih vozila omogućuje napredak u dizajnu, konstrukciji i zadovoljstvu u vožnji”, izjavio je Yasuhiro Yamauchi, predstavnik glavnog direktora pri Nissan Motor Co, i dodao: „Ariya Concept nije vizija daleke budućnosti, već automobil koji otelovljuje Nissan inteligentnu mobilnost i obećava potpuno novo zadovoljstvo u vožnji koja je već pred nama.”

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Možda mi nešto ne znamo, Rimac zna, a dobro je po nas

Osnivač i vlasnik komapnije Rimac Automobili Mate Rimac na svom Facebook profilu objavio je ...

Vozač Lamborghinija iz UAE očitao bukvicu policajcu Oregona

Ono što trebalo da bude rutinska saobraćajna provera pretvorilo se u viralni video za ...

Dwayne Johnson vraća svoj lik u novom “Fast and Furious” spin-off filmu

Dwayne “The Rock” Johnson vraća svoj lik iz filma “Fast and Furious” na velika ...

SandRacer 500 GT- cena je prava sitnica

Ako imate viška novca i želje za adrenalinom, a ne želite da vozite ništa ...

Dizajner Audi E-Trona postaje šef dizajna Bentleya

Bentley je imenovao Andreasa Mindta kao svog novog šefa dizajna Andreas Mindt je trenutno ...

Land Rover Defender iz filma “Spectre” ide na aukciju

Jedan od publici najomiljenijih vozila iz filma „Spectre“ je definitivno Land Rover Defender 110 ...