fbpx

Tesla otkrio svoj prvi pick up model – Cybertruck

Tesla je otkrio svoj dugo očekivani pick up, koji nosi ime Cybertruck, i može se reći da je ono što niko nije očekivao

Foto: Tesla

Zahvaljujući nedostatku iti jedne obline, Cybertruck izgleda kao da inspiraciju vuče od automobila iz filma “totalni opoziv” iz 1990 godine. Čak i profil krova teslinog pick upa, koji počinje kod prednjih svetlosnih grupa i završava se kod zadnjih, je zapravo jedan velik ugao. “Pick upovi izgledaju isto već dugo vremena, pa smo želeli nešto drugačije,” rekao je CEO Tesle, Elon Musk, na otkrivanju koje se održalo u predstavništvu SpaceX-a u Kaliforniji.

Foto: Tesla

Ova lokacija je bila pogodna jer Cybertruck ima veze sa Starship raketom koji razvija SpaceX. Ta veza je materijal od kojih su napravljeni karoserija i oplate – nerđajući čelik. Teslin šef dizajna, Franz von Holzhausen, je toliko uveren u čvrstoću ovog metala da je to i demonstrirao udarajući vrata macolom. Zanimljivo je i da staklo, navodno, može da zaustavi metak iz devetomilimetarskog ručnog pištolja. Što se tiče baterija i autonomije, iz Tesle su naveli da će biti opcije sa preko 400 km, 480, i preko 800 km autonomije sa početnim cenama od 39,000 dolara, 49,900 dolara, i 69,900 dolara. Brzo punjenje sa preko 250 kilovata će takođe biti dostupno.

Foto: Tesla

Osnovni model će imati jedan elektromotor na zadnjoj osovini. Srednji model će dolaziti sa po jednim elektromotorom na obe osovine, dok će najači model pokretati “Tri Motor” AWD sistem. Sa najjačim pogonskim sistemom Tesla Cybertruck će do “stotke” stizati za samo 2.9 sekunde i prelaziti 402 metra za samo 10.8 sekundi. Musk je dodatno obećao upravljanje “kao po šinama”.

Foto: Tesla

Cybertruck bi trebalo da bude dobar i kao radna mašina, a ne samo statusni simbol. Tovarni prostor je dugačak 195 cm, zapremine 2,830 litara, maksimalna nosivost je 1,587 kg, a Cybertruck može i da povuče prikolicu od 6.35 tona. Porudžbine su već otvorene na teslinom web sajtu, a proizvodnja bi trebalo da počne krajem 2021.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Zbog čega je važno raditi centriranje trapa?

Vlasnicima automobila se govori da urade zamenu ulja, rotiraju pneumatike, i dopunjavaju tečnosti, ali ...

Jaguar C-Type se vraća u vrlo ograničenom broju jedinica

Prošlo je 70 godina od kad je Jaguar C-Type prikazan, a engleski proizvođač će ...

Volkswagen Grupa prodaje četvrtinu Porschea?

Oko gigantske Volkswagen Grupe često kolaju glasine o mogućim prodajama marki, a najnovija se ...

Dok jedni zatvaraju, drugi otvaraju svoje pogone

Iz auto industrije konačno stižu i dobre vesti o ponovnom otvaranju pogona i nastavku ...

Fernando Alonso u Alpine F1 Timu i u 2022. godini

Alpine F1 Tim je saopštio da je produžio ugovor sa Fernandom Alonsom na još ...