Renault i Nissan se (ne)razilaze

Hapšenje, a sada i bekstvo Carlosa Ghosna iz Japana za posledicu imaju spekulacije da će se Renault i Nissan razići iz alijanse

Hapšenje i odlazak Carlosa Ghosna sa kormila gigantske Alijanse Renault issan Mitsubishi za posledicu ima svakako poljuljane odnose, kako među kompanijama tako i između Francuske i Japana. Nedavno spektakularno bekstvo iz Japana koje je organizovano za Ghosna, samo je dolilo ulje na vatru spekulacijama, da Nissan želi izlazak iz alijanse. Međutim, svi navodi u medijima koji potiču od „dobro obaveštenih“ izvora, imaju svoju osnovu, ali ne i uvid u realnu situaciju između kompanija, pa ni njihove namere. Iz Nissan zvanično kažu: „Alijansa je nissanov izvor tehnološke konkurentnosti, a iz alijanse očekujemo win-win situaciju, kontinuiran razvoj i rast prihoda“. Sa svoje strane, predsednik Renaulta Jean-Dominique Senard, izjavio je da je alijansa robusna i stabilna, i sve samo ne mrtva. Obzirom na velik udeo Francuske u Renaultu, bitno je i šta kaže država, a francuski ministar finansija Bruno Le Maire, za informacije koje u pitanje dovode alijansu, kaže da su maliciozne i plasirane od strane pojedinaca koji bi želeli da se alijansa raspadne.
Za to vreme, Aljansa je dostigla najniže vrednosti akcija na berzama u poslednjih šest godina, prvenstveno zbog straha investitora da će bez Ghosna doći do razlaza.
The Financial Times i Bloomberg su u ponedeljak javili da Nissanovo rukovodstvo odmerava mogućnosti i pravi planove za otcepljenje, u skladu sa čime su se akcije Nissana spustile najniže na tokijskoj berzi u poslednjih osam i po godina.

Foto: Nissan

U braku Renaulta i Nissana nisu uvek cvetale ruže i uvek je bilo trzavica, koje su se događajima sa bivšim prvim čovekom samo pojačale. Najveća kriza u Alijansi izbila je 2015. i to oko ulaganja u istraživanja i razvoj, kada je Nissan tvrdio da njihovi inženjeri imaju 40% više zasluga u najskupljem delu proizvodnje automobila, pogotovo u odnosu na vreme provedeno na poslu. Indirektno, Nissan je tvrdio da su Renaultovi inženjeri neefikasni. Sada, kada je Alijansa evidentno ponovo uzdrmana, iz Renaulta tvrde da japanski menadžment i neke divizije komplikuju proces stabilizacije Alijanse, i pokretanje novih projekata.
Nissan ni ne krije da je sproveo studiju koja bi procenila posledice eventualnog odvajanja, ali u kompaniji tvrde da nikakva odluka o odvajanju nije doneta. Pitanje je i kako bi uopšte razlaz bio moguć, obzirom da je Renault vlasnik 43% Nissana, dok Nissan u vlasničkom udelu u Renaultu učestvuje sa samo 15%.
Međutim, treba očekivati da će se „strasti“ ubrzo smiriti. Nissan je za novog CEO-a izabrao Makotu Uchidu, poznatog po dobrim odnosima sa Renaultom, dok je Renault u procesu izbora novog CEO-a, nakon odlaska Thierrya Bollorea. Evidentno, ove godine na tržište stiže prvo električni Nissan baziran na konceptu Ariya, postavljen na zajednički platformu na kojoj će se naći pandan sa bedžom Renaulta. Prema tome, oblaci nad Alijansom se polako razilaze.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ford Mustang unapređen za 2018.!

Ford je za 2018. napravio nekoliko izmena na Mustangu za evropsko tržište, koje uključuju ...

Predstavljen novi kamper iz Opela

Gde su dva, tu je i treći. Nove Tourer i Combi+ putničke varijante su ...

Policija i istražitelji jutros upali u Porsche

Nemačka policija i državni tužioci upali su jutros u upravu Porschea i sproveli svojevrsnu ...

Pokazani i glavni rivali u Formuli 1

Na dozvoljenim vožnjama za snimanje promotivnih materijala, danas su prikazani bolidi Mercedesa i Red ...

Verstappen kažnjen, Ferrarju se namestile karte

Max Verstappen je kažnjen i oduzeta mu je pol pozicija zbog nepoštovanja žute zastave, ...

Carlosu Ghosnu preti 10 godina zatvora

Renault je već najavio imena koja će preuzeti funkcije Carlosa Ghosna, kojem preti 10 ...