fbpx

Kupovao Tesle bez novca pa dobio robiju

Kupovao Tesle bez novca pa dobio robiju u trajanju od četiri godine, a samo je iskoristio rupu u sistemu online kupovine automobila

Tesla Model X / Foto // Tesla media

Kupovao Tesle bez novca pa dobio robiju u trajanju od četiri godine, a samo je iskoristio rupu u sistemu online kupovine automobila. Michael Gonzalez, je osuđen na četiri godine zatvora zbog prevare kojom je uspeo da kupi čak pet modela Tesla u vrednosti od 560.000$, a da ni nije ni blizu imao novca da plati vozila, nit ih je ikada platio. Jednostavno, Gonzalez je našao rupu u sistemu online kupovine automobila marke Tesla i iskoristio je čak pet puta. Na kraju, uhvaćen je zbog pokušaja ostvarivanja nadoknade od osiguranja.
Kako je Gonzalez (34 godine) iz mesta Shelburne u Veremontu izmanipulisao Teslu i protivpravno prisvojio 231,900$? Istražitelji su otkrili da je Gonzales u online formular za kupovinu Tesle unosio podatke svojih računa u banci na kojima je bilo malo, ili uopšte nije bilo novca. Praktično, pre nego što je jedan dolar bio prebačen na račun proizvođača automobila, Tesla bi Gonzalezu isporučio vozilo sa urednim vlasničkim dokumentima. Tek nekoliko dana kasnije Tesla bi dobio informaciju od banke da na navedenim računima nema novca. Ovu šemu „kupovine bez para“, Gonzalez je prvi put uradio u septembru 2018. kada je na Tesla poratlu poručio Model 3 za 58.000$. Uplatio je depozit od 2.500$, a kada je mesec dana kasnije vozilo bilo spremno za isporuku, dostavio je podatke o svojim računima na kojima nije bilo pokrića za kupovinu. U međuvremenu, njemu je isporučeno vozilo u Vermont sa dokumentima uz koje je on uredno registrovao vozilo. Nedlju dana kasnije, Tesla dobija informaciju da Gonzalez nema para na računima. Sa svoje strane, Gonzalez je već u decembru 2018. prodao Model 3 preko dilera polovnih automobila za 42.000$, što je znatno ispod realne vrednosti vozila. U toku sledeće 2019. godine, Gonzalez je šemu ponovio još četiri puta i to za Tesla Model X vredan oko 150.000$ koristeći ime svoje devojke ili bivše devojke, naravno, bez namere da atomobile ikada plati. Dva Modela X prodao je online na Craigslistu i eBayu za vrlo atraktivnih 108.000$ i 97.000$, kupcima koji ništa nisu sumnjali.

Tesla Model X / Foto // Tesla media

Gonzalez je uhvaćen kada je zapalio jedan od automobila i pokušao da naplati štetu od osiguranja. Nakon što nije uspeo da obezbedi vlasništvo nad jednim Modelom X vrednom 153.000$, Gonzalez ga je oterao na zaleđeno jezero i zapalio. Potom je podneo zahtev za odštetu od osiguravajuće kuće, ali kada su zatražili da dođe i pod zakletvom da izjavu šta se dogodilo, nije se pojavio. Tiem je izazvao sumnju kod vlasti koje su započele istragu. Nakon hapšenja, ali po drugog federalnog prekršaja, Gonzalez se izjasnio krivim po optužnici da je posedovao i prodavao ukradena vozila i to samo nekoliko dana pre nego što je trebao da se pojavi pred sudom. Saglasio se da Tesli isplati 493.000$ za odštetu i državi vrati svoju zaradu od 231.900$. I pored toga, osuđen je na četiri godine robije.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Test: Toyota Yaris 1.0 i 1.5 – za miroljubive i temperamentne

Toyotu Yaris, Automobil godine 2021. u Evropi i u Srbiji upoznali smo u hibridnom ...

Uskoro će biti predstavljena Cupra Formentor VZ5

22. februara zvanično će biti predstavljena Cupra Formentor VZ5 sa snažnim petocilindraskim benzinskim motorom ...

Novi Ford Focus ST debitovao u benzinskoj i dizel verziji

Ford je predstavio novi Focus ST, koji će pored 2.3 litarskog turbo benzinca moći ...

Volvo EM90 je veliki električni MPV

Volvo EM90 je veliki električni MPV sa šest udobnih sedišta i pogonom na zadnjim ...

Neko je izumeo automobil koji sagoreva vozačeve kalorije

Pronalazač iz Saudijske Arabije je izumeo prvi automobil koji sagoreva kalorije, i nazvao ga ...

Novi Kia Sorento stigao i do kupaca u Srbiji

Sa zakašnjenjem od nekoliko meseci u Srbiji je predstavljen trenutno najveći model marke KIA ...