fbpx

Na novoj platformi, produžene karoserije i međuosovninskog razmaka, novi Seat Leon donosi znatno više prostora u kabini

Foto: Seat

U Martorelu je zvanično predstavljen novi Seat Leon, u koji je uložena 1.1 milijarda evra, da bi nastavio na talasu uspeha na kojem se već nalaze praktično sva tri SUV modela, Arona Ateca i Trraco. Novi Leon će do kupaca stići u dve karoserijske verzije – hatchback sa petora vrata i Sportstourer, odnosno karavan, ali više se neće proizvoditi verzija sa troje vrata.
Sa svojih 4368 mm novi Leon je od prethodnika duži za 86 mm, ali je uži za 16 mm i nži za 3 mm. Uz potpuno nove dimenzije karoserije stiže i novi, za 50 mm veći međuosovinski razmak od 2.686 mm.

Foto: Seat

Što se karavana tiče, dimenzije su još više promenjene pa je sada dug 4642 mm, odnosno 93 mm više od prethodnika, uži je za 16mm, i takođe niži za 3 mm, ali i međuosovnski razmak identičan sa hatchbackom. Jedno rečju, novi Seat Leon ne na MQB Evo platformi, koju deli sa VW Golfom, i Škodom Scalom, a na kojoj uskoro stiže i novi Audi A3.

Foto: Seat

Po pitanju prtljažnika, hatchback ima identičnu zapreminu sa prethodnom trećom generacijom – 380 litara, dok se karavan može pohvaliti sa dodatni 30 litara. Kao i rođaci iz Nemačke i Češke, odnosno Golf i Sacala opciono će moći da ima sva svetla u LED tehnologiji, sa pomodni dinamičkim pokazivačima pravca, a i kabinski prostor će se moć kupiti sa izdašnim LED osvetljenjem ambijenta.

Foto: Seat

Novi Seat Leon je već deklarisan kao prvi potpuno povezani Seat, do kupaca će stići sa 10.25” digitalnom instrument tablom i manjim 8.25” li većim 10” ekranom multimedije.
Sasvim očekivano, motorizaciju i prenosne opcije deli sa modelima cele VW Grupe. Ulazni motor je 1.0 TSI trocilindraš od 90 KS, a prati ga verzija sa 110KS. Sledeći u izboru biće četvorocilindarski 1.5 TSI sa 130 ili 150 KS, a najsnažnija i isključivo sa DSG menjačem biće 2.0 TSI opcija sa 190 KS. Snažnije verzije 1.0 i 1.5 opciono dobijaju pomoć od blagog hibrida, a u tom slučaju idu isključivo uz DSG menjač.

Foto: Seat

U dizel ponudi, kupci će moći da se odluče za 2.0 TDI sa 115 ili 150 KS. Za određena tržišta novi Seat Leon će se nuditi i u TGI verziji koja kao gorivo koristi CNG (metan), i to uz 1.5 motor sa 130 KS. Kao i Golf i Octavia, Leon će odmah dobiti i plug-in verziju koja mu u paketu donosi 1.4 TSI benzinac i elektromotor, sa ukupno 204 KS, uz litijum-jonsku bateriju od 13 kWh.
Novi Seat Leon na tržište stiže u drugom kvartalu ove godine, a Cupra Leon će uslediti nakon lansiranja standardnih modela.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Porsche Road Tour Kopaonik 2023.

Porsche Road Tour Kopaonik 2023. godine – bili smo na događaju za koji se ...

Bliži se otkrivanje novog Renault Espacea

Nakon što je objavio da će njegov novi model nositi naziv Espace, Renault nam ...

U Srbiji predstavljen novi BMW Serije 5

U Srbiji je medijima predstavljen novi BMW Serije 5, znatno veći i tehnološki savremeniji ...

Force India preživela, ali kreće od nule

Tim Formule 1 Force India je preživeo, izašao iz prinudne uprave, ali počinje ispočetka ...

Nema ko da vari Teslu

Veliki problemi su na vidiku za Teslu. Konkurencija stiže, a Model 3 ne silazi ...