fbpx

Hyundai prekida proizvodnju zbog koronavirusa

Hyundai prekida proizvodnju u svojih pet pogona u Južnoj Koreji zbog prekida u snabdevanju delovima izazvanog koronaviruom

Foto: Hyundai

Hyundai Motor će prekinuti proizvodnju u svojim pogonima u Južnoj Koreji zbog prekida u snabdevanju komponentama izazvanog koronavirusom. Hyundai u Južnoj Korej ima sedam pogona iz koji se snabdeva lokalno tržište, ali i Evropa, Amerika, Bliski Istok i druge zemlje. U ovim pogonima proizvodi se 40% ukupnog broja vozila koje Hyundai isporučuje. Iako je već najavljeno da se očekuju problemi u procesu proizvodnje automobila, Hyundai će biti prvi koji će prekinuti proizvodnju kao direktnu posledicu koronavirusa. Konkretno, Hyundai svoje fabrike mora da zatvori zbog nedostatka elektro instalacija koje se uglavnom proizvode u Kini. Partneri Hyundaija pogođeni koronavrusom su Kyungshin i Yura Corporation, i pokušaće da nedostatak komponenta koje se proizvode u Kini nadomeste povećanom proizvodnjom u drugim zemljama. Velik problem i razlog za prekidanje proizvodnje u pogonima Hyundai i Kia je u činjenici da rade po principu „just in time“ isporuke komponenata, pa na svojim lagerima drže veoma male količine. I Hyundai i Kia ponajviše trpe probleme zbog koronavirusa i zbog toga što su više od drugih proizvođača oslonjeni na dobavljače upravo iz Kine. Upravo Hyundai i drugi južnokorejski proizvođači su u Kini napravili svoje velike pogone u Kini, pa je u 2019. Južna Koreja iz kine uvezla auto delova u vrednosti od 1.56 milijardi dolara.
I drugi proizvođači su se suočili sa epidemijom smrtonosnog virusa pa su po preporuci kineskih vlasti obustavili proizvodnje Tesla, Ford, PSA Group, Nissan i Honda, radnici su poslati na produžene odmore a ukinut je i javni transport.
Očekuje se da prekid proizvodnje u pogonima Hyundai ne traje dugo i da će sa proizvodnih traka vozila početi da silaze već 11. ili 12. februara.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nova Toyota Yaris spremna za tržište

Potpuno nova, četvrta generacija Yarisa je automobil koji odgovara na zahteve gradskog života, ali ...

Renault ovog meseca predstavlja novi logotip

Prvi logotip u obliku romba pojavio se na modelu 40CV predstavljenom 1925. Njegov dizajn ...

Već 100.000 porudžbina za Opel Insigniu

Za manje od godinu dana nakon početka prodaje, Opel je već primio više od ...

BMW gasi Seriju 2 Active Tourer

BMW Serije 2 Active Tourer i Gran Tourer neće doživeti svoje drugo izdanje Pandan ...

I Cupra se uključuje u Extreme E

U januaru sledeće godine u Senegalu održaće se prva trka novog Extreme E šampionata, ...

Mačka na struju iduće godine

Jaguar je i službeno potvrdio da će se potpuno električni I-PACE pojaviti u prodaji ...