fbpx

Mercedes-Benz bi mogao da ugasi neke od modela

Mercedes-Benz bi mogao da ugasi neke od modela u cilju štednje i oslobađanja sredstava za razvoj električnih i autonomnih vozila

Foto: Mercedes Benz

Mercedes-Benz bi u narednih nekoliko godina moga da ugasi neke od modela kako bi unapredi profit i oslobodio kapital matične kompanije Daimler za ulaganja u razvoj električnih vozila i tehnologije autonomne vožnje.
Daimler u najnovijim poslovnim izveštajima iskazao profit od 2.7 milijardi evra, što svakako zvuči impresivno, ali je veli pad u odnosu na 7.6 miljardi evra iz 2018. godine. Za pad profita Daimler kao glavnog krivca vidi ogromna ulaganja u razvoj električnih vozila i sisteme autonomne vožnje, kao i značajan odliv sredstva povezan sa pravnim procesima vezanim za dizel vozila.
Gde bi se mogao naći slobodan kapital? Citirajući neimenovane, dobro obaveštene izvore iz Daimlera, nemačko poslovno izdanje Handelsblatt objavilo je informacije da aktuelni modeli CLS i GT 4 Door Coupe neće dobiti direktne naslednike, nego bi na njihovo mesto mogao doći jedan i to električni model. Prema istom izvoru, sudbina naredne generacije B Klase takođe je neizvesna, a rukovodstvo Mercedes razmišlja o konverziji ovog modela u pravcu crossovera. Pored činjenice da je X Klasa definitivno već ugašena, na kraju života u današnjoj formi su S Klasa Coupe i S Klasa Convertible, koji ponajveću konkurenciju imaju iz sopstvene kuće u formi modela SL i AMG GT, pa Mercedes nema razlog da ima čak per limuzina E Klasu, CLS, AMG GT 4 Door i dolazeći EQS. Da su krupne promene pred Daimlerom pokazuje i informacija da planira smanjenje broja zaposlenih za oko 15.000 na globalnom nivo kroz programe ranijeg penzionisanja i dobrovoljnih odlazaka sa otpremninom, kao i fokusiranje na modele koji donose najveću zaradu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Toyota obezbeđuje zvaničnu flotu

Toyota obezbeđuje zvaničnu flotu od 500 vozila Mirai s gorivnim ćelijama za Olimpijske i ...

Samo da bude nešto od ovoga – Toyota GR Super Sport

Mercedes i Aston Martin su svoje znanje iz Formule 1 preneli na svoje hiper ...

Kubica ponovo u F1 kokpitu

Robert Kubica će se vratiti u kokpit Formule 1 po prvi put od 2011. ...

Kompanija Bugatti Rimac i zvanično počela da radi

Četiri meseca nakon prvog saopštenja o osnivanju, počela je da radi kompanija Bugati Rimac, ...

Uber autonomno vozilo odvezlo u fatalan sudar

Autonomno vozilo u operaciji Uber Tehnologija je udarilo i usmrtilo pešaka u državi Arizoni ...

Dacia – 15 godina uspeha

Od samo jednog modela do raznovrsne ponude modela koji su našli put do 6,5 ...