fbpx

Mercedes-Benz bi mogao da ugasi neke od modela u cilju štednje i oslobađanja sredstava za razvoj električnih i autonomnih vozila

Foto: Mercedes Benz

Mercedes-Benz bi u narednih nekoliko godina moga da ugasi neke od modela kako bi unapredi profit i oslobodio kapital matične kompanije Daimler za ulaganja u razvoj električnih vozila i tehnologije autonomne vožnje.
Daimler u najnovijim poslovnim izveštajima iskazao profit od 2.7 milijardi evra, što svakako zvuči impresivno, ali je veli pad u odnosu na 7.6 miljardi evra iz 2018. godine. Za pad profita Daimler kao glavnog krivca vidi ogromna ulaganja u razvoj električnih vozila i sisteme autonomne vožnje, kao i značajan odliv sredstva povezan sa pravnim procesima vezanim za dizel vozila.
Gde bi se mogao naći slobodan kapital? Citirajući neimenovane, dobro obaveštene izvore iz Daimlera, nemačko poslovno izdanje Handelsblatt objavilo je informacije da aktuelni modeli CLS i GT 4 Door Coupe neće dobiti direktne naslednike, nego bi na njihovo mesto mogao doći jedan i to električni model. Prema istom izvoru, sudbina naredne generacije B Klase takođe je neizvesna, a rukovodstvo Mercedes razmišlja o konverziji ovog modela u pravcu crossovera. Pored činjenice da je X Klasa definitivno već ugašena, na kraju života u današnjoj formi su S Klasa Coupe i S Klasa Convertible, koji ponajveću konkurenciju imaju iz sopstvene kuće u formi modela SL i AMG GT, pa Mercedes nema razlog da ima čak per limuzina E Klasu, CLS, AMG GT 4 Door i dolazeći EQS. Da su krupne promene pred Daimlerom pokazuje i informacija da planira smanjenje broja zaposlenih za oko 15.000 na globalnom nivo kroz programe ranijeg penzionisanja i dobrovoljnih odlazaka sa otpremninom, kao i fokusiranje na modele koji donose najveću zaradu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Zanimljiva priča jednog BMW-a 2002 Automatic

Jedan od najtraženijih klasičnih automobila na svetu, pravi kolekcionarski primerak i sportski automobil u ...

Emil Frey Auto Centar predstavio prvi MAR2020 salon u Srbiji

Kompanija Emil Frey Auto Centar d.o.o. otvorila je vrata svog potpuno renoviranog salona po ...

Subaru proslavlja 4 milioniti automobil napravljen u SAD

Nakon što je nedavno predstavio novi Outback, Subaru obeležava 4 milionito vozilo proizvedeno u ...

Povratak u Imolu doneo zanimljivu trku

Nakon 14 godina Formula 1 se vratila na stazu Enzo e Dino Ferrari u ...

Četvrti dan Dakara pripao Toyoti i Al-Attiyahu

Četvrta etapa Dakara 2019. od Arequipa do Tacna duga 406 kilometara pripala je Al-Attiyahu ...

Muke za Smart EV u Americi

Ako je gledati po broju prodajnih salona u SAD Smart postaje egzotičniji od Lamborghinija, ...