fbpx

Formula 1 – Andretti bi Haas F1 tim, ali…

Formula 1 bi od 2024. godine mogla postati bogatija za tim Michaela Andrettija, koji žarko želi da kupi tim Haas, ali…

Photo by Mark Sutton / LAT Images/Haas F1 Racing Media

Formula 1 bi od 2024. godine trebala postati bogatija za još jedan tim. Michael Andretti, sin nekadašnjeg šampiona Formule 1 Maria Andrettija već godinama ne skriva svoju želju da uđe u “Najbrži cirkus” na svetu. Prošle godine su stizale vesti da je praktično završio kupovinu tima Alfa Romeo Sauber, ali se ispostavilo da ozbiljnih pregovora jeste bilo, ali da Andretti nije bio saglasan sa uslovima vođenja tima koji su mu nuđeni ukoliko uđe u vlasničku strukturu.
Invazija Rusije na Ukrajinu ima konsekvence i u Formuli 1. Trka za Veliku nagradu Rusije koja je na stazi u Sochiju bila planirana za septembar je, po jednima otkazana, a po promoterima trke samo privremeno suspendovana. U svakom slučaju, sa zvaničnog kalendara Formule 1 već je izbačena.
Ipak, od svih timova u Formuli 1 najveće konsekvence izazvane ratom u Ukrajini ima američki tim Haas.
Haas F1 Racing za glavnog sponzora ima rusku kompaniju Uralkali, i ruskog vozača čije mesto je tim sponzorisanjem plaćeno. Čim je počela agresija Rusije na Ukrajinu, sa bolida, kamiona, garaže i svega osim garderobe, preko noći su skinute sve asocijacije i boje koje podsećaju na zastavu Rusije, ali šta je sa novcem, neophodnim za život tima? Najmanji je problem skinuti nalepnice, ali iza tih nalepnica stoje milioni dolara. Naravno, javno se ne zna kakav aranžman ima tim Haas sa vlasnikom Uralkalija, i koja je dinamika plaćanja, i da li je sponzor unapred nešto i koliko platio. Čelnici F1 tima Haas tvrde da opstanak tima nije ugrožen, a šef tima Guenther Steiner je već objavio da će mesto Nikite Mazepina, ukoliko ne bude mogao da se takmiči, biti ponuđeno Pietru Fittipaldiju, unuku bivšeg šampiona sveta, legendarnog Brazilca Emersona Fittipaldija.

Photo by Mark Sutton / LAT Images/Haas F1 Racing Media

A da li invazija Rusije na Ukrajinu otvara vrata Adrettiju da konačno dođe do još jednog trkačkog tima, obzirom da ih njegov Andretti Global već ima sedam timova u različitim kategorijama auto sporta? Za sada, čini se da takav scenario nije moguć. Sam Andretti tvrdi da je “milion” puta razgovarao sa Geneom Haasom i nudio mu da otkupi tim, ali vlasnik gigantske kompanije koja pravo mašine robote za auto industriju neće ni da čuje za prodaju.
“Poslednji put smo pričali krajem prošle godine, rekao mi je da mu ne smeta da se voze kao poslednji tim i da takav kakav je Haas tim Formule 1 njemu radi posao”, kaže Andretti, kada ga je Haas poslednji put odbio. Razumljivo, Andrettiju finansijski mnogo više odgovara kupovina postojećeg tima nego stvaranje potpuno novog. Iako tvrdi da već ima obezbeđenu lokaciju za gradnju svog pogona u Engleskoj i postignut dogovor sa timom Alpine koji bi bio dobavljač motora, prema izjavi Tota Wolffa, Andretti treba da obezbedi budžet od zastrašujućih milijardu dolara ako ozbiljno misli da uđe u Formulu 1.
Sa svoje strane, Andretti tvrdi da samo čeka odobrenje Formule 1 za ulazak, da je već postigao čvrst dogovor sa Renaultom, i da mnogo kvalitetnih ljudi čeka i “niskom startu” da krene u stvaranje novog tima. Sam Michael Andretti kaže da je uzbuđen i da mogu biti ozbiljan tim od samog starta, ako im bude odobren ulazak u Formulu 1. Spekuliše da će njegovo prezime biti korisno i trkačko poreklo (Michael je i sam vozio Formulu 1, ali bez zapaženijih rezultata), ali da čak ni to nije garancija da će biti primljen. Za sada, Andretti kaže – ako Gene Haas odluči da proda tim, recite mu da me pozove…

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Alfa Romeo Giulia GTA, nije nova ali je paprena

Alfa Romeo Giulia GTA nije nov model, ali je vatren i poslužiće da prekratimo ...

Verstappenu pobeda, Hamiltonu titula

Max Verstappen je savršeno odvezao današnju trku i potpuno zasluženo stigao do pobede, a ...

DeLorean se vratio za budućnost uz Alpha5

DeLorean se stvarno vratio, a futurističkim izgledom i rešenjima deluje kao da je stigao ...

Renault predstavio novi Megane RS Trophy

Renault Megane RS je već jedan od najbržih serijskih automobila sa prednjim pogonom koji ...

Test: Seat Leon FR – velike ambicije sa osnovom

Seat Leon u svojoj novoj, četvrtoj generaciji je ambiciozniji nego ikada – a da ...

Predstavljena potpuno nova Toyota Corolla Cross

Potpuno nova Toyota Corolla Cross u najprodavaniju gamu modela na svetu donosi prostranost, praktičnost, ...