fbpx

Cupra raste velikom brzinom

Bilo je mnogo skeptika kada je Seat odlučio da marku Cupra odvoji kao samostalni brend. Dve godine kasnije, pokazuje se da je ovo bila dobra odluka

Foto: Seat

Paralelno s drugom godišnjicom, CUPRA je otvorila i novo sedište brenda CUPRA Garage, koje se nalazi odmah pored korporativnog sedišta SEAT-a. Tokom otvaranja, po prvi put na globalnom nivou, ovaj automobilski brend predstavio je prvu CUPRA Leon gamu, uključujući i nove trkačke automobile, i početak njegovog putovanja ka elektrifikaciji s prvim hibridnim modelom. Nakon završetka 2019. s rastom od 71,8% u odnosu na prethodnu godinu i skoro 24,700 prodatih primeraka, CUPRA je započela 2020. s krcatim rasporedom noviteta. Pored otvaranja vrata svog novog doma, ekološki efikasne zgrade od 2.400 kvadratnih metara čiji dizajn podseća na trkačku ergelu, brend takođe remodelira svoju radionicu za trkačke automobile, CUPRA Racing Factory. CUPRA je investirala 5,3 miliona evra u nova postrojenja, koja mogu da prime 200 zaposlenih.
„Odluka da se CUPRA uspostavi kao nezavisni brend doneta pre dve godine nije mogla da prođe bolje, jer je u ovom kratkom periodu postala naša najprofitabilnija poslovna jedinica. CUPRA daje SEAT-u priliku da proizvodi profitabilnije modele i dopre do novih kupaca, i dva brenda nam zajedno daju resurse i operativnu osnovu za nastavak rasta. Sada smo odlučili da osnažimo brend izgradnjom našeg sopstvenog korporativnog sedišta“, rekao je Carsten Isensee, v.d. predsednik SEAT-a i izvršni potpredsednik za finansije i IT, na konferenciji za medije povodom predstavljanja modela CUPRA Leon.

Foto: Cupra

2020. – ključna godina
Ove godine, CUPRA namerava da demonstrira svoje sposobnosti na automobilskom tržištu predstavljanjem svoje game i širenjem na međunarodnom nivou. Pored uspeha modela CUPRA Ateca, brend će nastaviti da osnažuje svoj portfolio proizvoda s prvim CUPRA Leon modelom, u hatchback i Sportstourer verzijama, i modelom CUPRA Formentor, prvim modelom dizajniranim posebno za brend. Izvršni direktor kompanije CUPRA i izvršni potpredsednik SEAT-a za prodaju i marketing Wayne Griffiths naglasio je da „rezultati ostvareni u prethodne dve godine, sa skoro 40.000 prodatih vozila, dokazuju veliki potencijal ovog brenda. CUPRA raste brže nego što smo očekivali, i zato smo morali da podignemo dom za CUPRA „pleme“ i proširimo osoblje na 200 zaposlenih. Sada stupamo u novu fazu u kojom ćemo demonstrirati da se sportski duh može elektrifikovati predstavljanjem tri hibridna automobila, i planiramo da dostignemo jednu milijardu evra u ukupnom prometu SEAT-a kada cela gama postane dostupna“.

Foto: Seat

Grifiths je takođe najavio da će fabrički model CUPRA Formentor da se pojavi prvi put u javnosti na ovogodišnjem Sajmu automobila u Ženevi, i očekuje se da će stići na tržište u drugoj polovini godine.

Foto: Cupra

Prvi član porodice
CUPRA je iskoristila zvanično otvaranje svog sedišta da predstavi novu porodicu modela CUPRA Leon, najprodavanijeg modela ovog brenda čija je poslednja generacija zabeležila 44.000 prodatih primeraka za četiri godine. Kako bi osnažila kompaniju, CUPRA je predstavila hatchback i Sportstourer verzije sa širokim izborom motora s visokim performansama, od benzin motora do plug-in hibrida s tri opcije, 245, 300 i 310 KS. CUPRA Leon, model koji će se pojaviti u poslednjem tromesečju ove godine, smatra se „kraljem Leon modela“. Prvi CUPRA Leon model s logoom brenda sadrži dizajn, komfor i najnoviju tehnologiju za ljubitelje automobila koji su zainteresovani za elektrifikaciju i traže zabavnu vožnju i performanse.

CUPRA e-Racer Foto: Seat

Poreklo bira put
CUPRA je takođe predstavila novi CUPRA e-Racer, prvi potpuno električni trkački touring automobil na svetu. Izvršni direktor brenda Wayne Griffiths potvrdio je učešće brenda CUPRA na PURE ETCR šampionatu električnih touring automobila, koji počinje ove godine, s Mattias Ekström i Jordi Gené) na startnoj liniji.

CUPRA Leon Competición Foto: Seat

Inženjeri ovog brenda nastalog u svetu trka razvili su novi benzinski touring trkački auto, CUPRA Leon Competición. Ekström i Gené su zaduženi za predstavljanje kako vozila tako i njegovog unapređenja u pogledu aerodinamične efikasnosti i korišćenja lakših komponenti izrađenih pomoću 3D štampanja kako bi se poboljšao raspored težine. Pored toga, CUPRA je takođe predstavila novu liniju trkačkih odela i kolekciju odeće za tim sa kobrendingom sa kompanijom Sabelt, globalnim liderom u oblasti opreme za trkačke automobile.
Novi dom CUPRA „plemena“
Otvaranje objekta CUPRA Garage okupilo je CUPRA „pleme“ (tribe), koje od prošle nedelje ima novog člana, golmana FK Barselone Marc ter Stegen. Ovaj Nemac seo je za volan jednog od 1.999 primeraka CUPRA Ateca Limited Edition modela i zvanično je predstavljen gostima i medijima.
Na otvaranju, CUPRA je okupila elitni tim šampiona, kao što su četiri ambasadora iz sveta padela (sport), uključujući Fernando Belasteguín iz Argentine, Pablo Lima, Alejandra Salazar i Ariana Sánchez) nosioca olimpijske medalje Saúl Craviotto i touring auto-trkača Mikel Azcona.
CUPRA svet se širi
U skladu sa svojom misijom da proizvodi ekskluzivne, ograničene kolekcije proizvoda koje predstavljaju životni stil brenda, CUPRA je predstavila više prototipa nastalih iz novih zajedničkih projekata. Kompanija za osvetljenje iz Barselone, Marset, razvila je CHISPA, prenosivu bežičnu lampu koja se može puniti, koju je Marset dizajnirao za CUPRA modele. Nadalje, brend Mikakus predstavio je dva prototipa urbanih patika dizajniranih i izrađenih posebno za auto-brend. Takođe, CUPRA je predstavila električni, ultra-laki bicikl koji može da se preklopi, koji je dizajnirala i izradila kompanija UNNO, salon bicikala iz Barselone. Pored toga, CUPRA je proširila svoju liniju torbi i naočara za sunce sa italijanskim proizvođačima TRAKATAN i L.G.R. Brend teži da sarađuje s pojedincima i kompanijama koji govore istim dizajnerskim jezikom i dele način stvaranja iskustava.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Kad FIA broji 2+3=4, Hamiltonu drugi startni red

Kada se primeni brojanje kakvo koristi FIA, 2+3=4, tako ispada, obzirom da Hamilton startuje ...

Iz Formule 1 na drum – može ali…

Direktan transfer tehnologije iz F1 u svakodnevni saobraćaj ne postoji. To znamo odavno, ali ...

Verstappenu pol pozicija u Zandvoortu, Hamilton blizu

Max Verstappen je osvoji pol poziciju na svom terenu u Holandiji, ali je Lewis ...

Hyundai i30 Fastback N stigao do 280 KS

Hyundaijeva limuzina C segmenta stigla je do N verzije i čitavih 270 KS Nije ...

Akcijske cene za vozila Seat

Za završetak godine, Porsche SCG, uvoznik marke Seat je obezbedio specijalne cene i pakete ...

Formula 1 – tesno u kvalifikacijama, ali zapravo, sve odlučeno

Za današnju trku u Ostinu, kvalifikacije su završene na najbolji mogući način, sa tri ...