Novi Nissan Juke stigao u Srbiju

Kada se pojavo, Nissan Juke je podelio mišljenja, a nova generacija, devet godina kasnije, donosi „mekšu“ originalnost i više prostora

Nissan Juke po mnogo čemu je rodonačelnik kompaktnog gradskog corssovera. Kada se pojavio, ultra hrabrim dizajnom karoserije podelio je mišljenja, ali je ipak bilo mnogo više onih kojima se dopao nego onih drugih. I to čitavih devet godina, što je za automobil jako mnogo. Prodato je preko milion komada, a Nissan je, nakon odlaganja, konačno predstavio potpuno novi model, koji je upravo stiogao u salone u Srbiji i regionu.
Iako i dalje originalnog “bumbarastog” oblika prednjeg dela, sada su prepoznatljive “crte lica” aktuelnih modela Nissana, ali i „podsečeni“ zadnji deo, i krov koji se rano spušta prema dole koji mu donose i formu kupea, pa pa fabrika i naziva SUC Coupeom. Ono što će obradovati one kojima se i do sada sviđao je, manje-više, zadržana originalna forma karoserije, ali koja donosi znatno više prostora i funkcionalnosti.
Juke je porastao na 4.21 metar, na zadnjim sedištima ima 5.8 cm više prostora za noge, i 1.1 više za glave putnika. Uz to, stiže i prtljažnik sa više nego pristojnih 422 l zapremine i mnogo širim otvorom koji olakšava utovar prljaga. Iako je veći, novi Juke bio na dijeti, pa je u odnosu na odlazeći model lakši 23 kilograma.
Jukeova transformacija je ozbiljna i u enterijeru. Unapređeni su materijali, ali i zbačen dobar deo tvrde plastike, koje je u starom modelu bilo podosta. Takođe, Juke je dobio i potpuno nova sedišta sa integrisanim naslonima za glave, u koje su ugrađeni, kao deo potpuno novog Bose Personal Plus audio sistema Bose zvučnici. Stigao je i plivajući “tablet” od 8” postavljen visoko na armaturu, a NissanConnect infotejment nudi i Apple CarPlay i Android Auto.

Kao i drugi proizvođač, vlasnik će moći da kontroliše neke od funkcija automobila preko svog telefona, kao što je zaključavanje i otključavanje, paljenje svetala, pa i slanje planirane rute u navigacioni sistem. Novi Nissan JUKE opremljen je brojnim naprednim tehnologijama za pomoć u vožnji i mogućnostima multimedijskog sistema stvorenim da svako putovanje učine sigurnijim, jednostavnijim i ugodnijim.
Sigurnosne funkcije uključuju inteligentni sistem kočenja u hitnom slučaju sa prepoznavanjem pešaka i biciklista, inteligentni adaptivni tempomat, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova, inteligentni sistem za vraćanje u voznu traku, upozorenje na nadolazeći saobraćaj pozadi, kao i inteligentni nadzor mrtvog ugla.
Inteligentni nadzor mrtvog ugla po prvi put je uveden u neki Nissanov model. Upozorava vozače na vozilo koje se kreće uz njih, ali koje ne mogu videti i vraća vozilo nazad u voznu traku da bi sprečio sudar. Pomoći će i opciona nissanova napredna tehnologija ProPILOT koja smanjuje stres pri dugim putovanjima i u saobraćajnim zastojima jer samostalno održava Juke u voznoj traci na stalnoj, sigurnoj udaljenosti od drugih automobila, čak i u kolonama koje se sporo kreću. Zahvaljujući sigurnosnim tehnologijama novi Juke osvojio je maksimalnih pet zvezdica na ovogodišnjim testiranjima nezavisnog Evropskog programa za ocenu sigurnosti novih automobila (Euro NCAP), pri čemu su posebno istaknuti njegova izdržljivost i tehnologije za izbegavanje sudara.
Po pitanju vožnje, pogon stiže od samo jednog benzinca zapremine 1.0, koji uz pomoć turbokompresora ima ne previše velikih 117 KS, ali i obećavajućih 200 Nm od niskih 1.750 o/min. Kupci će moći da biraju između šestostepenog manuelnog, ali po prvi put i semostepenog DCT menjača. Novina je i D-mode funcija koja omogućava tri moda rada menjača i motora.
Novi Juke je stigao u prodajne salone, paketi opreme su pod poznatim nissanovim oznakama Visia, Acenta, N-Connecta, Tekna, a dodat je i paket opreme N-Design. Cene startuju od 17.100 evra za Juke u Visia opremi sa manuelnim šestostepenim menjačem.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Kako zvuči Koenigsegg Jesko?

Koenigsegg u popriličnoj tišini sprema naslednika Agere RS, a ta tišina sigurno ne znači ...

Specijalne pogodnosti za kupce Fiata

Nova prodajna akcija FCA pod nazivom “The Big Deal” počinje u ponedeljak 16.oktobra. Akcija ...

Tesla Model S „prljaviji” od benzinca

Istraživanje obavljeno u MIT pokazalo je da Tesla S u svom životom ciklusu emituje ...

Na Dakar Reliju iznenađenje za početak

Pobednik prvog dana Relija Dakar 2020. je iznenadio sve u klasi automobila, dok kod ...

Osvežen Fiat 500X, ugrađeni novi motori

Fiat 500X postaje ključni igrač brenda, pa je i logično da je prvi predstavljen ...

Model Y bi mogao biti otkriven već krajem ove godine?

CEO Tesle, Elon Musk, je na Twitteru otkrio više informacija o tome kada možemo ...