fbpx

Renault Morphoz je modularno vozilo po meri potreba

Renault MORPHOZ je potpuno električan i dužinom prilagodljiv konceptni crossover bliske budućnosti, koji se bežično puni čak i u vožnji

Foto: Renault

Renault Morphoz, je maksimalno povezano vozilo bliske budućnosti i nudi autonomnu vožnju 3. nivoa. Reč je o putničkom vozilu, poput konceptnog vozila SYMBIOZ prestavljenog 2017., ali sa dodatnim funkcijama za interakciju.

Foto: Renault

Izuzetnu modularnost konceptnog vozila MORPHOZ najbolje dokazuju dve njegove konfiguracije: kratka konfiguracija za gradsku vožnju „City” i produžena konfiguracija za putovanja „Travel”. Vozilo se može prilagoditi načinu života i upotrebama svojih korisnika – od svakodnevne vožnje do dužih putovanja.
Kako bi se to postiglo, konfiguracija za gradsku vožnju je opremljena baterijom čiji je kapacitet dovoljan za svakodnevnu vožnju, dok konfiguracija za putovanja nudi bateriju većeg kapaciteta za potrebe dugih vožnji autoputem i sl.
Konfiguracija za gradsku vožnju „City”
Konfiguracija Renaulta MORHPOZ City je duga 4,4 m. Međuosovinski razmak od 2,73 m je rekordan za tu dužinu vozila i omogućava jednostavnu ugradnju serijskog paketa baterija kapaciteta 40 kWh. Njena konstrukcija pri tome ostaje lagana i izbegnuti su nepotrebni troškovi. Iskustvo u unutrašnjosti je dostojno modela više klase. Konfiguracija City se odlikuje posebnim svetlosnim potpisom koji omogućava dodatna LED svetla. Izgled ovog vozila je još  upečatljiviji zahvaljujući kratkom poklopcu motora i smanjenom prepustu koji omogućava postavljanje točkova u krajeve karoserije kako bi se naglasila okretnost električnog gradskog automobila.
Konfiguracija za putovanja „Travel”
Konfiguracija Travel je duga 4,8 m. Međuosovinski razmak iznosi 2,93 m kako bi se stvorio prostor za dodatnu bateriju i kako bi se povećao prostor u unutrašnjosti. U ovu konfiguraciju je moguće ugraditi dodatan paket baterija kapaciteta 50 kWh (za ukupan kapacitet od 90 kWh). Uz to nudi više prostora za noge putnika kao i više prostora za njihov prtljag. Osim toga, ovu konfiguraciju jedinstvenog svetlosnog potpisa krase zaobljen prednji kraj i profil koji poboljšavaju aerodinamičnost tokom dužih putovanja.

Foto: Renault

Dodatni paket baterije Travel Extender
Baterija kapaciteta 40 kWh kojom je opremljena konfiguracija City omogućava domet od 400 km, što je dovoljno za svakodnevnu gradsku i vangradsku vožnju. Takodje se odlikuje fleksibilnošću koja će zadovoljiti 90 % potreba korisnika.
Tokom dužih putovanja, za preostalih 10 % potreba će se pobrinuti dodatan paket baterije Travel Extender. Vozilo se prebacuje u konfiguraciju za putovanja na posebnoj stanici, opremljenoj spremnicima sa baterijama. Prilikom konfiguracije, pod vozila se otvara iznad spremnika sa baterijom kako bi se, u svega nekoliko sekundi, u njega ugradila dodatna baterija kapaciteta 50 kWh. MORPHOZ zatim napušta stanicu sa dometom od 700 km za vožnju autoputem.

Foto: Renault

Vozač se na povratku zaustavlja na stanici kako bi dodatni paket baterija zamenio originalnom baterijom konfiguracije City (kapaciteta 40 kWh). Vraćeni paket baterija se zatim puni kako bi se mogao ponovno upotrebiti. Takodje se koristi i u druge svrhe kao što su napajanje samouslužne punionice električnih bicikala, za čuvanje energije iz obnovljivih izvora ili za osvetljenje okolnih infrastruktura i zgrada.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mercedes-AMG GLC Coupe zvanično predstavljen

Mercedes-AMG GLC Coupe zvanično je predstavljen sa dve pogonske ocije i bogatom standardnom opremom ...

MG Cyberster pokazuje da se Kinezi ne šale

MG Cyberster pokazuje da se Kinezi ne šale i u svojoj ponudi će imati ...

Renault Kardian je novo ime modela B-SUV segmenta

Renault Kardian je novo ime modela urbanog B-SUV segmenta koji će biti otkriven 25. ...

Pravila u Formuli 1 su kao Biblija – kaže Dominecali

Dolazeći predsednik Formula 1 Grupe kaže da su pravila po kojima funkcioniše najbrži cirkus ...

Država preuzela najvećeg ruskog dilera automobila

Predsednik Rusije Vladimir Putin stavio je najvećeg ruskog dilera automobila pod privremenu državnu upravu ...

Za volanom Stingera, ali na kratko

Samo donekle je Kia iznenadila automobilski svet svojom limuzinom Stinger, a pogotovo idejom da ...