fbpx

Salon automobila u Ženevi pod znakom pitanja i 2021. godine?

Nakon otkazvanja Salona automobila u Ženevi ove godine zbog opasnosti od coronavirusa, pod znakom pitanja je opstanak ove manifestacije

Foto: Reuters

Nakon što je otkazan ovogodšnji salon automobila u Ženevi zbog izbijanja pandemije, pod znakom pitanja je i njegovo održavanje naredne godine, pa i sudbina ove manifestacije uopšte. Upravo zbog otkazivanja salona na samo par dana pre otvaranja, proizvođači su se okrenuli planu B, koji zapravo u tom trenutku nisu ni imali, i sve promocije noviteta preselili na neograničeno Internet nebo, koje dopire do svakog kutka planete. Neko brže, neko sporije, ali svako je sasvim uspešno promovisao ono što je imao, sa neuporedivo manji troškovima od onh koje iziskuje sajamski nastup, a sa neuporedovo većim efektima.
Iako opasnost od virusa Covid-19 de facto još postoji, uveliko se razmišlja o Ženevi 2021., a trenutna situacija nije ni malo ružičasta. Zapravo, prema trenutnoj finansijskoj situaciji organizatora salona, Ženeve 2021. neće ni biti. Naime, Organisation Internationale des Constructeurs d’Automobiles (OICA) je tražila zajam od vlade Švajcarske vlade u iznosu od oko 16 miliona evra, što je zapravo neprihvatljivo od ove organizacije. U zvaničnom saopštenju stoji da bi iznos od 16.8 miliona franaka podrazumevao i predavanje manifestacije i njegovog koncepta kompaniji Palexpo SA, u čijem prostoru se održava događaj. Zapravo, OICA i postoji upravo da bi bila organizator i koordibator događaja i ovakav zahtev je u potpunom kontrastu sa osnovom postojanja OICA zahtev za pozajmicu je odbijen. Šta više, izlagači ženevskog salona su izrazili podršku ovakvom stavu vlade Švajcarske i ultimativno zatražili da OICA napravi plan oržavanja salona 2022. Ukoliko zaista ne bude salona automobila u Ženevi 2021. država Švajcarska će imati direktan udarac na ekonomiju, obzirom da je ovaj salon jedan od najiščekivanijih, koji svake godine okupi oko 10.000 novinara iz celog sveta i oko 600.000 posetilaca. Sa druge strane, neosporna činjenica da su svi proizvođači automobila uzdrmani globalnom pandemijom, da su svi postojeći planovi pali u vodu, i da u ovom trenutku malo ko može da predvidi stanja na tržištima na celoj planeti, i u skladu sa tim planira svoje poslovanje. Drugim rečima, proizvođačima automobila dobro dođe otkazivanje svih salona i pauziranje od milionskih troškova koje proiziskuju, pa ostaje više nego osnovano pitanje da li će ikome više trebati gigantski auto saloni u formatu u kojem su do sada bili.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – Verstappenu pobeda u Americi

Trka Formule 1 za Veliku nagradu Amerike vožena je na stazi COTA u Ostinu ...

Verstappen kažnjen, Ferrarju se namestile karte

Max Verstappen je kažnjen i oduzeta mu je pol pozicija zbog nepoštovanja žute zastave, ...

Briatore u zatvor zbog poreza

Bivši šef Benetton Renault 1 tima osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od ...

Po Musku nas očekuje povratak u budućnost

Elon Musk je na Twitteru otkrio da će budući Tesla automobili podsećati na K.I.T.T. ...

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio sada zvanično

Alfa Romeo je objavio zvanične podatke predstojećeg SUV-a, za koji tvrdi da je najbrži ...

I Cupra se uključuje u Extreme E

U januaru sledeće godine u Senegalu održaće se prva trka novog Extreme E šampionata, ...