fbpx

Toyota Yaris je osvežena i spremna za salone

Toyota Yaris je osvežena i sa više hibridno – električnih verzija u gami, uz unapređenu bezbednost i digitalna poboljšanja

Najnovija poboljšanjanaYarisovom potpuno hibridno-električnom pogonu su ključna za dodatnu atraktivnost modela, ali istovremeno pružaju i snažnije performanse i privlačnije i zabavnije iskustvo u vožnji. Ovi kvaliteti su sve važniji za potencijalne kupce B-segmenta, posebno za one koji žele da ograniče izbor prilikom kupovine automobila. Uznovi Yaris, kupci sada mogu da biraju između dva hibridna pogona koji odgovaraju njihovim potrebama, a da idaljeimaju sve prednosti vodećih ekoloških performansi u klasi koje pruža Yaris.
U vreme kada se pojavio, 1,5-litarski sistem hvalili su i mediji i vozači zbog njegove izuzetne ekonomičnosti u potrošnji goriva i emisija izduvnih gasova, kao izbog mogućnosti da se automobil vozi duže i dalje u potpuno električnom EV režimu. Ugradnjom pogona najnovije, pete generacije Toyotine vodeće hibridne električne tehnologije na tržištu, sistem sada nudi još više snage, više obrtnog momenta i bolje vozne karakteristike.
Novi pogonskisistem, s većimisnažnijimelektričnim motor-generatorom i izmenama softvera i hardvera jedinice za kontrolu snage, povećao je ukupnu snagu pogonskog sistema za 12 %, sa 116 KS (85 kW) na 130 KS (96 kW). Takođe, značajno je ipovećanje obrtnog momenta elektromotora sa oznakom MG2 čija je maksimalni obrtni moment povećan za 30 % u celom opsegu obrtaja – sa 141 Nm na 185 Nm.
Sve to rezultira osetno boljim ubrzanjem, ne samo za sprint od 0-100 km/h, već, što je još važnije, za međuubrzanja neophodna prilikom preticanja. Ubrzanje od 0-100 km/h skraćeno za polasekunde (na 9,2 sekunde), a smanjeno je ivreme ubrzanja sa 80 na 120 km/h (za 7,5 s).
Sa novom ponudom „dual hybrid“ pogonskih agregata u gami novog Yarisa, kupci mogu da biraju između proverenog Yarisovog hibridnog pogona s najboljim ekološkim performansama u klasi u verziji „Hybrid 115“, ili novog hibridnog pogona koji pruža bolje performanse uzočuvanje vodećeg mesta u oblasti zaštite životne sredine u segmentu sa verzijom „Hybrid 130“ („130“ se odnosi nasnagu povećanu na 130 KS/96 kW).
Obeverzije, i Yaris Premiere Edition i GR SPORT biće standardno opremljene snažnijim pogonom „Hybrid 130“, dok će na nekim tržištima u Evropi ta mogućnost biti ponuđena u paketu opreme High grade 1.
TOYOTA T-MATE ČINI VOŽNJU BEZBEDNIJOM I LAKŠOM
Opremljena bogatom aktivnom i pasivnoms igurnosnom opremom ivrhunskom konstrukcijom vozila, svaka generacija Yarisa bila je razvijena tako da uvek bude najbezbedniji mali automobil nasvetu. Kako bi dodatno unapredila novi Yaris, Toyota uvodi savremenije ipoboljšane bezbednosne funkcije koje će očuvati neprevaziđene sigurnosne karakteristike ovog modela.
Toyota T-Mate je zajednički naziv za napredne funkcije koje čine automobil bezbednijim, lakšim za vožnju i parkiranje. U novom Yarisu ove funkcije su efikasnije nego ikada, sa dodatnimi poboljšanim rešenjima. To uključuje najnoviju generaciju sistema Toyota Safety Sense koji pruža veliku pomoć vozaču.
Kao krajnji cilj, radi sprečavanja saobraćajnih nezgoda, Toyota Yaris nudi napredne tehnološke karakteristike kao standardni deo opreme, a to su funkcije koje su često opcije sa dodatnim troškovima ili jednostavno nisu dostupne u drugim modelima B-segmenta.
Zahvaljujući novom multimedijalnom sistemu i modulu za razmenu podataka (DCM), Toyota pruža fleksibilnost ipogodnost ažuriranja softvera koji se isporučuju bežično preko interneta. To znači da se Toyota Safety Sense imultimedijalne funkcije mogu neprimetno nadograditi, jer nije neophodno da se automobil odvozi u servisni centar. Preuzimanje je moguće i dok vozite automobil, tako da je sve spremno za instalaciju u trenutku kada to bude pogodno za vozača.
NOVO DIGITALNO ISKUSTVO
Kao jedan od ciljeva, Toyota je želela da ponudi najbolji automobil u klasi, sa potpuno novim digitalnim korisničkim iskustvom koje donosi Yaris. To podrazumeva i prilagodljivi ekran sa instrumentima za vozača, kao ibrži imoćnijimultimedijalni sistem sa dodatnim mogućnostima. Ekrani dijagonale sedam ili 12,3 inča za instrument tablu, odnosno devet ili 10,5 inča za multimedijalni sadržaj, u zavisnosti od verzije, vodeći su u klasi u pogledu veličine.
Opcija ekrana od sedam inča je standardna za pake topreme Mid+, dok je opcija od 12,3 inča predviđena za pakete High, GR SPORT i Premiere Edition.
LAK PRISTUP SA PAMETNIM DIGITALNIM KLJUČEM
Digitalni preobražaj novog Yarisa uključuje i po prvi put dostupan pametni digitalni ključ. Povezan sa MyT aplikacijom, ključ omogućava pristup vozilu za do pet korisnika koji koriste pametni telefon. Osmišljen je kao zgodno rešenje, tako da korisnici mogu zaključati, otključati ili pokrenuti svoje vozilo bez potrebe da vade telefon iz torbe ili džepa.
Novi Yaris je već dostupan za onlajn rezervacije nanekim evropskim tržištima.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hidrogen pokazao zube

Iako mnogi vide hidrogen kao pogon budućnosti nedavni događaj u Norveškoj pokazao je i ...

Formula 1 – Leclerc u Mercedesu od 2024.?

Formula 1 je spustila zavesu na sezonu 2022. sa bolidima po novim pravilima, ali ...

Novi Audi A7 tajno oružje

Audi A7 koji je u Detroitu upravo prikazan u svojoj drugoj generaciji, zvaničnici fabrike ...

Rolls Royce nema u planu manji SUV od Cullinana

Rolls-Royceov prvi SUV je na dobrom putu, s obzirom da prodaja Cullinana ide bolje ...

BMW Serije 8 u završnim testiranjima

BMW završava testiranja i finalna podešavanja nove Serije 8 Iako još nije uklonio kompletnu ...

Umalo tragedija u Formuli 1

Konstrukcija automobila i sigurnosni elementi koji su uvedeni poslednjih godina spasili su život Grosjeanu ...