fbpx

BMW predstavio novu Seriju 2 Active Tourer

I pored SUV-manije BMW ne odustaje od MPV segmenta i predstavlja potpuno novu Seriju 2 Active Tourer

Uprkos SUV maniji koja ne posustaje, BMW, kao ni glavni konkurent Mercedes-Benz, ne odustaju od ponude klasičnog MPV hatchbacka. Kako bi parirao relativno nedavnom Mercedes-Benzu B-Klase , BMW je upravo predstavio potpuno novu Seriju 2 Active Tourer, za brojnim izmenama i novinama u odnosu na odlazeći model.
Verovatno najupadljivija novina, koja se verovatno neće ni svima dopasti BMW Serije 2 Active Tourer dobio je velike “bubrege” čime se obistinjuje najava da će ih dobit svi modeli iz Minhena. Pored toga, među novine spadaju tanke LED svetlosne grupe, koje opciono mogu biti u matrix LED tehnologiji. Nove su i ručke na vratima, zbog aerodinamike poravnate sa površinom vrata, pa i spoljnja ogledala koja su posebno aerodinamički optimizovana. Točkovi će kupcima biti ponuđeni u izboru od 16 pa sve do 19 inča.
Novi BMW Serije 2 Active Tourer duži je od prethodnika za 32 mm, i sada je dostigao 4.386mm, ali je i širi za upadljivijih 24 mm, iako je međuosovinski razmak ostao nepromenjenih 2.670 mm. Uz nove proporcije i aktivne flapsove na oba prednja grila, koeficijent čeonog otpora vazduha spušten je na samo 0.26.
Enterijer nove Serije 2 Active Tourer potpuno je prerađen kako bi u njega bio smešten BMW iDrive 8 operativni sistem, za koji je namenjena digitalna instrument tabla sa ekranom dijagonale 10.25”, i ekran infotejmenta dijagonale 10.7 inč.

Povećan je centralni naslon za ruke između prednjih sedišta koji je sada plivajući, a na njega su postavljeni su malena ručica menjača, i poneki prekidač, dok se ispod konzole našao zgodan prostor za sitnice.
Zadnja klupa se može pomerati po dužini pristojnih 13 cm, preklapati u tri dela, čime je raspon zapremine prtljažnog prostora od 470 do 1.455 litara. Zanimljivo je da su elektropomična vrata prtljažnika standardna oprema, a među opremu koja ide uz doplatu je veliki panoramski krov, Harman Kardon audio sistem, i elektrosklopiva kuka za vuču prikolice.
Što se pogonske ponude novog BMW-a Serije 2 Active Tourer počinje sa sa 1.5 tubo trocilindrašem od 136 KS u modelu 218i, a nastavlja se uz oznaku 220i koja iz istog trocilindraša dobija uverljivijih 170 KS i 270 Nm, uz koji do 100 km/h stiže za lepih 8.1 sekundu. Četvorocilindraš stiže tek uz oznaku 223i, koji iz 2.0 litre zapremine ima 218 KS i 360 Nm i ima zanimljive performanse – do 100 km/h stiže za samo sedam sekundi i “hvata” 241 km/h. BMW nije zaboravio ni ljubitelje dizela, pa će u ponudi biti 218d sa četvorocilindarskim naftašem od 150 KS sa 360 Nm, koji do 100 km/h ubrzava za 8.8 sekundi i ima maksimalnu brzinu od 220 km/h. Za sve motore važi da je pogon samo na prednjim točkovima, a prijenos preko sedmostepenog DCT menjača. Početak prodaje najavljen je za februar 2022. a tokom sledeće godine BMW najavljuje dve plug-in hibridnu verzije, od kojih će 230e imati xDrive pogon na svim točkovima i sportskiji imidž.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

U kvalifikacijama Formule 1 u Istambulu potpuni haos

Kako su počeli slobodni treninzi Formule 1 u Istambulu tako su prošle i kvalifikacije ...

Preminuo Max Mosley bivši predsednik FIA

Bivši predsednik FIA i FOCA Max Mosley, preminuo je u Engleskoj u 81 godini ...

Lamborghini Urus SE je uzbudljivi PHEV

Lamborghini Urus SE je uzbudljivi PHEV sa preko 800 KS, baterijom od 25 kWh ...

Porsche radi na mogućem povratku u WEC

Sjajna vest je stigla iz Porschea – potvrđeno je da marka radi na mogućem ...

Mariači sviraju za Bottasa nakon kvalifikacija Formule 1 u Meksiku

Na stazi na kojoj motori imaju 25% manje kiseonika nego inače zbog velike nadmorske ...